Multidesk.be » Woordenboek » Symlink

Symlink
Trefwoorden: symlink, alias, snelkoppeling, shortcut, linux, unix, *nix, ln Symlink is een samentrekking van twee woorden, zijnde symbolic en link. Een symlink is een koppeling naar een bestand (of een andere symlink). De technologie wordt gebruikt in *NIX-omgevingen om snel naar een bepaald bestand of een bepaalde map te kunnen gaan. In feite kan je een symlink ook als een alias voor een bestand, map of andere symlink zien. In Microsoft Windows kan je een symlink het best vergelijken met dat wat gekend is onder de naam snelkoppeling (of shortcut in het Engels). De werkwijze in beide besturingssystemen is quasi identiek, maar de opslag ervan niet. Microsoft Windows zal een apart bestand aanmaken (met een eigen extensie, .lnk), terwijl bij *NIX de koppeling gewoon in het bestandssysteem wordt weggeschreven. Een proces kan het verschil tussen een symlink en een gewone link niet zien; daarom is het ook heel eenvoudig te gebruiken. De werkwijze verschilt namelijk niet.

Het verschil tussen een symlink en een normale link is dat, wanneer je een symlink verwijdert, het normale bestand (of map), waarnaar de symlink verwijst, onaangeroerd blijft. Wanneer je het bestand zelf verwijdert, maar de symlink niet, spreken we van een orphan; letterlijk vertaald als wees of achtergelaten.

Het aanmaken van een symlink is erg eenvoudig en kan met een minimum aan inspanning via het commando ln, in combinatie met de optie -s:

CODE
  1. ln -s symlink pad


Voorbeeld waarbij we een symlink met de naam /usr/share/test/ aanmaken voor /tmp/testfolder/ikke/testbestanden/testmap/test:

CODE
  1. ln -s /usr/share/test /tmp/testfolder/ikke/testbestanden/testmap/test


Verwijderen kan op de standaardmanier:

CODE
  1. rm /usr/share/test
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op woensdag 30 augustus 2006 om 22:43 en werd in tussentijd reeds 1748 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.