Multidesk.be » Woordenboek » BitTorrent

BitTorrent
Trefwoorden: file, sharing, p2p, bittorrent, leecher, seeder BitTorrent is een soort van P2P protocol waarmee je grote bestanden over het internet kan halen. BitTorrent heeft als bedoeling de bandbreedte te sparen van de oorspronkelijke uitgever. Dit wordt duidelijk als je het principe van BitTorrent begrijpt.

Principe:
Het principe van BitTorrent is zeer simpel. In het begin is er 1 persoon (PC1) die een bestand via BitTorrent aanbiedt. Als iemand dit bestand downloadt (PC2) dan heb je ineens 2 mensen die het aanbieden. Komt PC3 erbij dan heb je er 3 enz... PC1 zal dan veel minder belast worden omdat er dan al 3 PC's zijn die hetzelfde bestand ter beschikking stellen.
Seeders: Dit zijn de aanbieders van de bestanden.
Leechers: Dit zijn diegene die het downloaden. Als je een Leecher bent ben je ook een seeder want als jij al 1MB van dat bestand al hebt gedownload zal je BitTorrentclient je bestand (van 1MB) beschikbaar stellen voor andere Leechers. Dit maakt Bittorrent ook soms wel moordend voor de limieten die je provider (bijvoorbeeld Telenet hanteert.

In gebruik:
BitTorrent gebruikt men zeer vaak als een bedrijf software aanbiedt. Neem nu het voorbeeld van SUSE Linux (download site). Torrents worden ook zeer vaak gebruikt voor illegaal sharen, maar dit maakt het gebruik van Torrents niet verboden. Het is te zien wat je ermee download.

Wat heb je nodig:
Om BitTorrent te gebruiken heb je eerst een .torrent file nodig. Deze zijn altijd zeer klein maar bevatten gegevens om de Seerders te vinden. Om dan het bestand te downloaden dat je uiteindelijk wilt hebben moet je een programma hebben. De browser Opera heeft een ingebouwde Torrent ondersteuning maar de opties zijn mager. Je kan altijd gebruik maken van Sharaza of vele andere BitTorrent clients.
Deze verklaring werd opgesteld door SMG op maandag 14 augustus 2006 om 13:58 en werd in tussentijd reeds 1306 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.