Multidesk.be » Woordenboek » AC3

AC3
Trefwoorden: Dolby Digital, DD, surround, AC3, datacompressie AC3 is een afkorting voor Audio Codec 3. Dit is de initiŽle naam voor een techniek die door de marketeers van Dolby Laboratories herdoopt werd naar Dolby Digital. AC3 is een veelgebruikte (lossy) compressietechniek voor geluid op DVD's omdat het vijf + 1 kanalen kan bevatten.

Zoals eerder gezegd, kan het formaat vijf + 1 kanalen geluid bevatten zodat er een gevoel van ruimte wordt gecreŽerd. Dat gevoel van ruimte kan opgewekt worden door de speakers te plaatsen op de postities linksvoor, midden, rechtsvoor, rechtsachter en linksachter; waarbij er nog een kanaal gereserveerd is voor een subwoofer. Vanzelfsprekend is het ook mogelijk om dit aantal te verminderen en (bijvoorbeeld) te opteren voor slechts 1 speaker (midden).

Dolby Digital wordt vaak ook aangeduid door de afkorting DD, gevolgd door het aantal kanalen; bijvoorbeeld: DD 5.1 voor vijf-kanaals-geluid + 1 subwoofer.
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op dinsdag 25 juli 2006 om 11:57 en werd in tussentijd reeds 1259 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.