Multidesk.be » Woordenboek » rsync

rsync
Trefwoorden: rsync, Andrew Tridgell, checksum, hash, datacompressie Rsync is de naam van een programma dat gebruikt wordt om bestanden op verschillende *NIX-machines te synchroniseren. Bij rsync wordt niet elk bestand volledig opnieuw doorgestuurd, maar enkel de wijzigingen in het bestand.

Hoe rsync concreet werkt, is in feite terug te brengen tot het volgende: rsync zal elk bestand opsplitsen in een aantal delen (ook wel chunks genoemd). Elk deel zal dan afzonderlijk een MD4-checksum krijgen toegewezen. Op basis van deze code kan heel snel worden nagegaan of twee delen dezelfde informatie bevatten. Daarnaast wordt voor elke x aantal (bijvoorbeeld 10) bestanden ook een gezamelijke checksum berekend. Het voordeel hiervan is dat men heel snel de checksum van bestand x + 1 kan bereken, zonder dat men voor de overige bestanden ook een checksum moeten berekenen. Wanneer rsync vaststelt dat de checksum van twee blokken informatie niet (meer) lijkt te kloppen, zal enkel die informatie die ontbreekt verstuurd worden.

Het grote voordeel van rsync is dat er voor het hele synchronisatieproces slechts één verbinding hoeft te worden gemaakt (in elk richting). Rsync maakt overigens bij de communicatie gebruik van de poort 873. Je dient communicatie langs deze poort vanzelfsprekend toe te staan in je firewall indien je rsync wenst te gebruiken.

Rsync is ook beschikbaar voor Windows-computers en dit via de Cygwin-collectie.
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op dinsdag 30 mei 2006 om 00:29 en werd in tussentijd reeds 1318 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.