Multidesk.be » Woordenboek » EFI

EFI
Trefwoorden: EFI, BIOS, Trusted Computing EFI is een technologie die ontwikkeld werd door Intel en op termijn het BIOS zal moeten gaan vervangen. EFI staat voluit voor Extensible Firmware Interface en werd voor het eerst gebruikt in de IA-64-architectuur (Intel's eerste 64-bits-architectuur).

Het grote verschil tussen EFI en BIOS is dat EFI veel meer mogelijkheden biedt ten opzichte van de reeds relatief oude BIOS-technologie. Waar het BIOS eigenlijk enkel van kapitaal belang was bij het opstartproces, zal EFI een veel grotere rol in nemen bij de volgende generaties computers. Zo kan via EFI gekozen worden welk besturingssysteem geladen moet worden, waardoor de noodzaak om een externe bootloader te gebruiken gewoon verdwijnt.

Ook laat EFI de computer toe om taken als geheugenbeheer te laten sturen door de firmware, in plaats van het besturingssysteem. In feite wordt er gepoogd om de hardwarematige kant van de computer zoveel mogelijk gescheiden te houden van het besturingssysteem. Concreet betekent dit dus dat de stuurprogramma's in het OS naar het EFI worden verwezen. Het grote voordeel hiervan is dat er bijvoorbeeld updates voor bepaalde componenten kunnen gedownload worden, zonder dat het besturingssysteem hiervoor geladen dient te worden.

Iets wat door velen als een nadeel van EFI wordt gezien, is de mogelijkheden die DRM krijgt in de technologie. Hoewel de DRM-technologie gebruikt kan worden voor goede doeleinden (zorgen dat malafide programma's minder destructief kunnen zijn dan als in bijvoorbeeld Windows XP) stellen critici dat het via de Trusted Computing mogelijkheid van EFI er vooral bepaald gaat kunnen worden wat er wel, en vooral wat er niet, met een computer gedaan kan worden.

EFI werd voor het eerst veelvuldig ge´mplementeerd door Apple. Wanneer het bedrijf in januari van dit jaar hun eerste Intel-aangedreven computers begon te verkopen, maakte het bekend dat deze systemen tevens gebruik zouden maken van EFI (waar men voorheen, ten tijde van de PowerPC-processors van IBM, Open Firmware gebruikte). Microsoft van hun kant liet weten dat geen enkele 32-bitsomgeving ooit officieel zal werken via EFI; zelfs Windows Vista zal bij de lancering geen mogelijkheid hebben om de capaciteiten van EFI te benutten.
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op donderdag 20 april 2006 om 22:06 en werd in tussentijd reeds 1579 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.