Multidesk.be » Woordenboek » Kalibreren

Kalibreren
Trefwoorden: Kalibratie, printer, plotter Kalibreren is een term die gebruikt wordt bij apparaten als printers, beeldschermen, enzovoort. Kalibreren is in feite niets meer dan een bepaald apparaat zo afstellen dat het zijn werk goed kan doen.

Concreet betekent dit, bijvoorbeeld bij een beeldscherm, dat de verzadiging, helderheid, contrast, etc. zo worden ingesteld dat deze de kleuren op een bepaalde manier (bijvoorbeeld waarheidsgetrouw) afstellen.

Bepaalde apparaten dienen vaak gekalibreerd te worden, anderen quasi nooit. Dit hangt af van apparaat tot apparaat. En van de problemen die kan wijzen op een nood aan kalibratie is bijvoorbeeld een incrimerend voorkomen van fouten. Indien je een machine hebt die een stuk metaal van gaten moet voorzien aan de hand van een algoritme en je merkt dat de gaten niet staan waar ze horen te staan, kan het zijn dat je de machine opnieuw moet laten kalibreren.

Vaak wordt kalibratie dan ook gebruikt in sectoren waar men moet werken met verhoudingen en meetinstrumenten. Bij de kalibratie gaat men na hoeveel de verhoudingen verschillen van wat ze normaal moeten zijn. Indien de kalibratie aan het licht brengt dat er grove tekortkomingen zijn, kan men het instrument bijvoorbeeld opnieuw gaan ijken.
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op woensdag 12 april 2006 om 18:39 en werd in tussentijd reeds 3314 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.