Multidesk.be » Woordenboek » HD Ready

HD Ready
Trefwoorden: HD Ready, plasma, LCD, TV, HDMA, HDCP

Wat is HD Ready?


In elke winkel waar men Tv-toestellen aanbiedt wordt je tegenwoordig wel om de oren geslagen met de term HD Ready. Maar wat is HD Ready nu in feite? Wat betekent HD Ready nu precies? In onderstaande tekst trachten we je een blik te geven basiskenmerken van het HD Ready label.

HD Ready is kwaliteitslabel voor toestellen die HDTV (High-Definition Television) ondersteunen. HDTV wordt algemeen gezien als de opvolger van de PAL-standaard. Eťn van de grote voordelen van HDTV is dat de resolutie ongeveer 5 keer zo hoog kan liggen als bij de klassieke PAL-standaard. De toestellen die het label mogen dragen, moeten echter wel aan een aantal kwaliteitsnormen voldoen:

  • Zo moet eerst en vooral een minimale resolutie van 720 lijnen (pixels dus) in breedbeeld geŽerbiedigd worden.
  • Daarnaast moeten de apparaten signalen kunnen ontvangen via zowel 1920 x 1080 pixels 50/60 Hz (ook gekend als interlaced, 1080i) als 1280 x 720 pixels 50/60 Hz (ook gekend als progressive scan, 720p).
  • Tenslotte dienen de toestellen die het label dragen ervoor te zorgen dat ze zowel HDMI en DVI (digitaal) als YPbPr (analoog) kunnen ontvangen.


Bij welke toestellen kan ik het label aantreffen


Je treft het label vooral aan bij LCD- en Plasma-TV's. Het grote verschil tussen deze twee types is dat een LCD-scherm werkt op basis van kristallen (vandaar ook de term LCD, Liquid Chrystal Display) en dat een Plasma scherm werkt op basis van gasontladingen (meestal een combinatie van helium- en neongas). De reden waarom je plasmaschermen in mindere mate aantreft bij computers is omdat de minimale grootte van een enkel beeldpunt reeds 1 millimeter bedraagt. Dit is zo groot dat de technologie eigenlijk enkel zijn werk deftig kan doen op grotere oppervlakken, zoals bijvoorbeeld televisies.

Klinkt goed... te goed bijna!


In principe zijn er weinig tot geen nadelen aan HDTV t.o.v. PAL. Het probleem zit 'm echter in het feit dat om een resolutie te krijgen die 5 keer zo hoog is, je ook meer gegevens door de verbinding moet stuwen; de verbinding die overigens dezelfde is...

Gevolg hiervan is dat je veel minder kanalen zou kunnen ontvangen. Om dit te omzeilen sturen de Tv-maatschappijen bij een klassieke aansluiting de beelden gewoon in lagere kwaliteit door. Dit heeft automatische en nefast effect op de beeldkwaliteit. Doordat de resolutie van de doorgestuurde signalen lager is, dient deze kunstmatig vergroot te worden, met onscherp beeld tot gevolg.

De twee grote internetoperatoren in BelgiŽ timmeren echter hard aan de weg om ook een goed HDTV-aanbod te kunnen leveren. Voor meer informatie kan je steeds terecht op de website van Belgacom en Telenet.
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op zondag 4 december 2005 om 14:18 en werd in tussentijd reeds 15071 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Bericht geplaatst door Sergei op maandag 19 december 2005 om 13:31:47.
Sergei heeft nog geen avatar toegevoegd
Multiviteit: 1378
Geen enkele Belgische operator schuift HDTV naar voor. Geen enkele van hun huidige set top boxen kan het HDTV signaal aan. En of het allemaal wel zal aanslaan is nog een groot vraagteken want zodra de mpeg stroom maar ook even wordt onderbroken veschrijnt er ook op een HDTV scherm de lelijke grote blokken. En zoals gewoonlijk is het de industrie die de consumen,t aanspoort om toch maar over te stappen.
En grappig want wat men wel eens vergeet is dat er veel HDTV inhoud wordt versleuteld en dus cassa cassa . Zo gretig wil kijkend vlaanderen nu ook weer niet betalen hoor.
Inhoud van dit bericht : (c)2008 Sergei


  • Pagina
  • 1 van 1