Multidesk.be » Woordenboek » Heuristisch

Heuristisch
Trefwoorden: heuristische analyse, virus, detectie, gedrag De term heuristisch is afgeleid van Heuristiek, wat een methode is om te zoeken naar de oplossing van een bepaald probleem volgens een vaste methode. Voor sommige problemen kan je een algoritme ontwikkelen om te zoeken naar een oplossing, voor anderen is dit niet mogelijk. Dit algoritme kan daarna in een programmeertaal gebruikt worden cfr. het heuristisch programmeren.

De term Heuristische analyse wordt vaak gebruikt in de wereld van virussen (en vooral dan virusscanners). Omdat een vorm van beveiliging te ontwikkelen tegen nog onbekende virussen niet eenvoudig is, heeft men de heuristische analyse. Deze analyse zal, in tegenstelling tot een normale virusscan, zoeken naar een bepaald verdacht gedrag. Een heuristische virusscanner zal dus niet zoeken naar ťťn bepaald virus, maar naar een gedrag van een bepaald virus, waardoor een virus ontmaskerd kan worden, zonder dat het in feite al bekend is.

Een simpel voorbeeld van wat een heuristische analyse zou kunnen zijn:

Normaal gezien worden er maximum 20 mails per minuut verzonden. Je installeert een scanner die je systeem in\'t oog houdt d.m.v. een heuristische analyse. Op een bepaald moment registreert deze scanner dat programma x 200 mails verstuurt in een tijdspanne van 30 seconden. Dit gedrag kan mogelijk wijzen op iets abnormaals, daar je per definitie slechts 20 mails/60 seconden zou versturen.

Heuristisch hoeft echter niet noodzakelijk terug te slaan op virussen. De term kan ook van toepassing zijn op andere gebieden, al wordt Heuristisch de dag van vandaag vooral in dat vakgebied gebruikt.
Deze verklaring werd opgesteld door picasso op zaterdag 20 augustus 2005 om 23:05 en werd in tussentijd reeds 25316 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Bericht geplaatst door een gast op donderdag 22 november 2007 om 10:42:27.
Volgens Wikipedia echter toch niet volgens algoritmen:
'Heuristieken zijn informele, intuÔtieve en speculatieve oplossingstrategieŽn, die mensen ontwikkelen om bepaalde problemen aan te pakken. In tegenstelling tot algoritmen, die altijd en overal werken, zijn heuristieken specifieke strategieŽn die we leren gebruiken in specifieke situaties en die niet altijd een oplossing garanderen.'
Bericht geplaatst door een gast op donderdag 27 augustus 2009 om 10:37:44.
Inderdaad, ben geen taalspecialist ... maar dacht ook dat heuristisch gebruikt wordt om te zeggen gebaseerd op ervaring, zie ook ...
http://whatis.techtarget.com/definition/0,,sid9_gci212246,00.html?track=NL-34&ad=722723&asrc=EM_NLN_9064766&uid=8983529#

pjotr
  • Pagina
  • 1 van 1