Multidesk.be » Woordenboek » Assembler

Assembler
Trefwoorden: Programmeren, IDE, Assembler, PowerPC, Intel, Mac, Windows, Linux, AMD Assembler is een zeer lage programmeertaal die doorgaans niet erg bekend is bij nieuwere generaties programmeurs. Deze taal wordt echter wel zeer vaak gebruikt! Het is een van de belangrijkste van alle talen. Deze programmeertaal spreekt de CPU zelf aan (vandaar de lage programmeertaal), iets wat programmeertalen zoals Java, VB, ... niet kunnen. Assembler werkt dus enkel met 1 en 0, het enige wat een CPU verstaat.
Zelf programma's schrijven in Assembler kan je, denk natuurlijk niet dat je constant alles met 1 en 0 moet schrijven. Een compiler, die al je commando's vertaalt, bestaat er.

Elke andere CPU vraagt wel een andere assembler taal. Een PowerPC van IBM zal dus niet dezelfde Assembler taal hebben als een Intel. Dit is dan ook de voornaamste reden waarom er geen Windows of Linux op een Apple PC met een IBM processor kon ge´nstalleerd worden. Echter met de omschakeling van IBM naar Intel is dit wel mogelijk geworden.
Intel en AMD hebben wel ongeveer dezelfde architectuur (dus dezelfde Assembler taal). Anders zou Windows nooit op beide systemen draaien.

Een voorbeeldje van Assembler taal: +, -, *, /:
CODE
 1. ;optellen
 2. mov eax, [getal1]
 3. add eax, [getal2]
 4. mov [uitkomst], eax
 5.  
 6. ;aftrekken
 7. mov eax, [getal1]
 8. sub eax, [getal2]
 9. mov [uitkomst], eax
 10.  
 11. ;vermenigvuldiging
 12. mov eax, [getal1]
 13. imul dword [getal2]
 14. mov [deel1], eax
 15. mov [deel2], edx
 16. ;aangezien een register max 4 bytes is kan het zijn dat je uitkomst langer is. Het deel dat te lang is zal hij in het register ecx zetten.
 17.  
 18. ;delen
 19. mov ecx, 0
 20. mov eax, [getal1]
 21. idiv dword [getal2]
 22. mov [uitkomst], eax
 23. mov [rest], edx
Opm: Dit is maar een stukje van de taal, je moet natuurlijk ook declareren enz.

Een IDE voor assembler is Notepad++. Een compiler voor ASM is MASM.
Deze verklaring werd opgesteld door SMG op vrijdag 21 januari 2005 om 19:39 en werd in tussentijd reeds 2395 keer opgevraagd.
 • Pagina
 • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.