Multidesk.be » Woordenboek » OCR

OCR
Trefwoorden: handschriftherkenning, algoritme, digitalisering, tekstverwerking OCR staat voor Optical Character Recognition en is in feite niets meer dan een benaming voor een technologie die karakters (bijvoorbeeld letters) uit een afbeelding kan onderscheiden. Door de jaren heen zijn de verschillende algoritmes die OCR mogelijk maken sterk verbeterd. Natuurlijk hangt de herkenningsgraad af van het gebruikte algoritme en, minstens even belangrijk, de kwaliteit van de afbeelding. Het grote voordeel van een afbeelding waarop OCR-algoritmes zijn toegepast, is dat de herkende tekens gebruikt kunnen worden in tekstverwerkers zoals Microsoft Word.

De dag van vandaag zijn bepaalde OCR-algoritmes intelligent genoeg om tekst van afbeeldingen te kunnen scheiden en zelfs te bepalen of een afbeelding met tekst al dan niet horizontaal of verticaal ge´nterpreteerd dient te worden.

Nauw aanleunend bij OCR is handschriftherkenning. Dit laatste is een pak moeilijker dan traditionele OCR (dat doorgaans op gedrukte tekens wordt toegepast) daar zowat elk handschrift wel ergens verschilt. Niettemin is deze vorm van OCR zeer populair geworden op het moment dat verschillende handheld toestellen hun opmars kenden.

Een andere technologie die aansluit bij OCR is OMR, ofwel Optical Mark Recognition; wat gebruikt wordt om na te gaan of bijvoorbeeld bepaalde vakjes op een formulier zijn aangekruist.
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op maandag 10 januari 2005 om 00:34 en werd in tussentijd reeds 2171 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.