Multidesk.be » Woordenboek » AAC

AAC
Trefwoorden: audio, formaat, MP3, compressie AAC staat voor Advanced Audio Coding, ontwikkeld door de makers van MP3 met de bedoeling om MP3 op te volgen. AAC is ideaal om audio via het internet te verspreiden omdat het geluid nog beter gecomprimeerd wordt dan bij MP3 reeds het geval was. AAC komt erg dicht in de buurt van cd-kwaliteit. AAC is ook verwerkt in MPEG-4.
Deze verklaring werd opgesteld door Dendeze op zondag 7 december 2003 om 20:21 en werd in tussentijd reeds 2249 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Bericht geplaatst door Martijn op zondag 23 september 2007 om 10:39:39.
Martijn heeft nog geen avatar toegevoegd
Multiviteit: 13787
Beheerder
Indien een geluidsstroom via AAC gecodeerd wordt, gaat er wat van de originele informatie verloren (lossy compression). In vergelijking met het MP3-formaat, biedt het AAC-formaat inderdaad betere geluidskwaliteit, zeker bij bitrates onder de 192 kbits/s. Ook worden meer frequenties en meer audiokanalen (2 bij MP3 en maar liefst 48 bij AAC) ondersteund dan bij MP3.

AAC-compressie is tevens een stuk intelligenter dan MP3-compressies. Zo zal bij het comprimeren automatisch informatie die niet relevant (bijvoorbeeld hoorbaar) is, worden verwijderd. Er wordt eveneens een vorm van foutcorrectie toegevoegd, zodat beschadigde samples minder snel impact kunnen hebben. Daarnaast hangt er geen 1 vorm van encodering vast aan het AAC-formaat. Naargelang de situatie, kan een ander compressie-algoritme geselecteerd worden.

Apple is een van de bedrijven die het sterkst gebruik maakt van het AAC-formaat. Standaard wordt alle muziek via de iTunes store (en de iPod en iPhone) verzonden en opgeslagen in het AAC-bestandsformaat. Ook de Playstation 3 spelconsole van Sony maakt gretig gebruik van de standaard.
Met vriendelijke groeten,
Martijn Wouters
  • Pagina
  • 1 van 1