Multidesk.be » Woordenboek » Phishing

Phishing
De recentste en kwalijkste vorm van internetterreur heet phishing, waarbij je via e-mail onder valse voorwendselen naar een frauduleuze wesite wordt gelokt. (KNACK, 8/12/04).
Het komt er op neer dat je van een voor jou vertrouwde website (bank of e-shop) een mail ontvangt waarin een link is opgenomen, zogezegd terug naar hun site, waarnaar je, op hun vraag naar meer info, moet surfen. Maar in de praktijk kom je op een exacte kopie van deze site terecht en dus niet bij de echte. Vaak wordt je daar gevraagd om vertrouwelijke informatie, zoals kredietkaartnummers en bankrekeningnummers. In BelgiŽ zijn nog geen gevallen van ďphishingĒ bekend, dit heeft vooral te maken met het omzetgebied waarvoor BelgiŽ te klein is. Het is namelijk zo dat slechts 0.1 % van de potentiŽle gedupeerden ingaat op zoín vraag. Dat lijkt zeer weinig maar is in de VS goed voor een omzet van 1.2 miljard dollar schade !!! Ongeveer 57 miljoen Amerikanen ontvingen een phishing attack en 1.4 miljoen zag vertrouwelijke gegevens verloren gaan.
Dit jaar worden er daar 300.000 phishing mails per maand geteld en dagelijks komen er 80 tot 100 bij.
Een nieuwe gevaarlijke variant ontvreemdt je bankgegevens via een mail die je maar gewoon hoeft te openen, je moet niet linken. Een virus herschrijft de host files in je pc zodat je bij de volgende banking-sessie automatisch bij hun terecht komt.
Het is nog niet voor ons maar je bent gewaarschuwd !
Deze verklaring werd opgesteld door picasso op vrijdag 10 december 2004 om 20:24 en werd in tussentijd reeds 2255 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Bericht geplaatst door Slicer op dinsdag 14 december 2004 om 13:29:53.
Slicer's avatar
Multiviteit: 68
t'is maar wat je recent noemt hť, het fenomeen bestaat al jaren alleen heeft de media er slechts onlangs aandacht aan besteed.
Bericht geplaatst door picasso op zaterdag 18 december 2004 om 00:27:26.
picasso's avatar
Multiviteit: 2307
Bad Seed
i'm toO old for this shit !

Dixit

Slicer (op 14/12/2004 13:29:53) zei:
t'is maar wat je recent noemt hť, het fenomeen bestaat al jaren alleen heeft de media er slechts onlangs aandacht aan besteed.

OK, maar het stond nog niet in de lijst:p
pic
Bericht geplaatst door picasso op vrijdag 15 april 2005 om 11:27:32.
picasso's avatar
Multiviteit: 2307
Bad Seed
i'm toO old for this shit !
Na phishing nu ook pharming !

Pharming bouwt verder op een fout in software op Domain Name-servers (DNS). Deze servers zorgen ervoor dat URL's die u invoert in de adresbalk van de browser vertaald worden in het reŽle internetadres (IP-adres) van de site die u wenst te bezoeken. Hackers hebben nu een manier gevonden om binnen te breken bij DNS-servers en een nieuw IP-adres te koppelen aan een URL. Hierdoor wordt de surfer ongezien omgeleid naar een andere webserver, waar wellicht een exacte kopie van de echte site op draait.
pic
  • Pagina
  • 1 van 1