Multidesk.be » Woordenboek » Dataminer

Dataminer
Een dataminer is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat een bepaald bestand (programma, cookie, etc.) gebruikt wordt om gegevens over een bepaalde gebruiker, computer, netwerkomgeving, etc. te verzamelen en te rapporteren.

Dit klinkt heel erg mooi, maar meestal halen dataminers enkel het nieuws in een slecht daglicht. Hier bedoelen we dan mee dat een dataminer een (deel va) spyware is en dus eigenlijk bedoeld is om bijvoorbeeld het surfgedrag van (een groep) gebruikers in kaart te brengen om zo doelgericht te kunnen adverteren.

Het kan echter ook goed gebruikt worden. Een bedrijf kan bijvoorbeeld een dataminer laten installeren op de PC's die het bezit om zo bepaalde cycli die veel voorkomen bloot te leggen, ze te veranderen en zo tijd (en dus ook geld) te besparen. Hier denken we dan rechtsstreeks in de richting van het programmeren van programma's, maar onrechtstreeks ook aan de verwerking van bepaalde gegevens door personeelsleden.
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op donderdag 18 november 2004 om 11:23 en werd in tussentijd reeds 2194 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.