Multidesk.be » Woordenboek » GIF

GIF
Trefwoorden: GIF, Compuserve GIF staat voluit voor Graphics Interchange Format. GIF is een afbeeldingsformaat, gebaseerd op Bitmap, maar kent een enorm hoge compressiegraad. Het is een veelgebruikte vorm op het internet.

Recent krijgt GIF concurrentie uit de hoek van PNG, welke opensource is. Enkel een gebrekkige inplementatie in \'s werelds meest gebruikte browser (Microsoft Internet Explorer) belemmert de opgang van dit nieuwe formaat (welke een nog hogere compressiegraad kent).

Het GIF werd oorspronkelijk door CompuServe ontwikkeld, in het jar 1987. Het was niet zomaar een ingeving die de knappe koppen bij CompuServe kregen, nee men zegt naar een vervanging voor het destijds veelgebruikte RLE. RLE was eerder een beperkt formaat, daar het enkel de kleuren zwart en wit kon opslaan.

De GIF-standaard werd eigenlijk ontwikkeld in 2 delen. Het eerste deel (gekend als GIF87a) werd daadwerkelijk gemaakt in het jaar 1987. In het jaar 1989 bracht CompuServe een nieuwe versie van zijn GIF op de markt, GIF89a. Het verschil met GIF87a zat hem in\'t feit dat het nu mogelijk was om meerdere afbeeldingen op te slaan in 1 afbeelding!!! De mogelijkheden waren zeer uitgebreid aangezien men nu een soort film kon maken door meerdere afbeeldingen te groeperen. Je kan heel eenvoudig te weten komen of je GIF nu een GIF87a dan wel een GIF89a is door naar met een ASCII-editor naar de eerste 6 bytes te kijken. Je zou de alfanumerieke combiantie GIF87a of GIF89a moeten kunnen lezen.

De reden waarom zoveel mensen GIF begonnen te gebruiken, was omdat het formaat zelfs gebruik maakte van de LZW-technologie. Daarnaast was GIF ook revolutionair wat betreft de interlacing functie. Hierdoor werden afbeeldingen niet meer ingeladen van op de oude manier (vanboven naar benden, je zag elke keer een stukje meer). Nu werd de afbeelding helemaal, weliswaar wazig, getoond en naarmate er meer informatie over de afbelding beschikbaar werd, werd de afbeelding duidelijker. Het enige nadeel van deze technologie is dat bestandsgrootte van de afbeelding toeneemt.

Een van de grootste beperkingen van GIF is dat het maximaal 256 kleuren kan ondersteunen, iets wat in de tijd toen het uigevonden werd meer dan voldoende leek te zijn.

Tot slot nog een leuke toevoeging... De meeste mensen spreken GIF uit zoals je het leest gif dus (zoals bij dat goedje dat je beter niet eet...). De correcte manier voor het uit te spreken is echter Djif ;-).
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op zaterdag 11 september 2004 om 19:25 en werd in tussentijd reeds 1523 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.