Multidesk.be » Woordenboek » GSM

GSM
Trefwoorden: GSM, SIM, 1900 De roots van de GSM bevinden zich in de tachtiger jaren. Bedrijven gingen zich meer en meer richten op het buitenland en breidden uit over de landgrenzen heen, in meerdere gebouwen. De toestellen waren toen nog redelijk primitief en analoog, met als gevolg een redelijk lage slaagkans.

Onder meer het Franse CEPT (Conférence des Administrations Européenes des Postes et Télécommunications) besloot in te grijpen. Het is door deze laatste dat de term GSM ontstond. Toen betekende de afkorting nog Groupe Spéciale Mobile, de hedendaagse betekenis is Global System for Mobile communications. Na het lezen van deze tekst, zal de naam, waarschijnlijk, duidelijk zijn. Het doel van deze groep was het ontwikkelen van een standaard die over heel Europa gebruikt kon worden, een makkelijke opdracht kon je dit echter niet noemen. Halfweg de jaren '80 tekenden Frankrijk (West-)Duitsland en Italië een verdrag om de GSM standaard verder te ontwikkelen; later kwam hier ook nog het Verenigd Koninkrijk bij. De toekomstplannen draaiden in de richting van digitale technologie en rond het begin van 1987 werd de beslissing genomen om hiernaar toe te werken. Een groot voordeel van digitale technologie ten opzichte van analoge is dat het compatibel is met ISDN, dat op dat moment overal ter wereld werd ontwikkeld.

Rond het einde van 1982 was er een vergadering van de Europese Comissie waarop besloten werd dat elk land de 900 MHz-band zou vrijhouden voor het GSM-netwerk. Deze onderhandelingen lijken op het eerste zicht niet zo belangrijk, maar nu de politiek ermee gemoeid was, kon de GSM-standaard pas echt doorbreken aangezien men nu de garantie had dat er ruimte was gereserveerd.

In 1987 ondertekenden 13 landen (Frankrijk, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk, België, Nederland, Zweden, Finland, Denemarken, Noorwegen, Ierland, Portugal en Spanje) een akkoord in Copenhagen. Hierdoor verbonden de deelnemende landen zich ertoe de GSM technologie uit te bouwen.

In het Verenigd Koninkrijk besloten 2 operators(gesteund door de overheid) hun eigen technologie, op de 1800 MHz-band) te ontwikkelen. Eerst vreesde men voor heet voortbestaan van de GSM-technologie, maar deze vrees werd teniet gedaan toen men de concurrerende technologie (gekend als DCS 1800) hernoemde naar GSM 1800 om de gelijkenissen/compabiliteit met GSM te benadrukken.

Eind 1992 werd GSM echt gelanceerd en introduceerden enkele landen meerdere telecomoperators. Wanneer Telecom Finland en het Engelse Vodafone een akkoord tekenden, kwam de droom van een communicatienetwerk over Europa een serieuze stap dichterbij.

Tegen eind '93 groeide de GSM-markt explosief: de grens van 1 miljoen gebruikers werd overschreden en de kaap van 2 miljoen naderde razendsnel. Ondertussen tekenden meer en meer landen akkoorden en werd de GSM-technologie uitgebreid buiten de grenzen van Europa.

Rond de Juli '95 was het duidelijk dat de GSM-technologie niet enkel iets van Europa zou worden. Landen uit Afrika, de Arabische wereld en zelfs australië hadden mee akkoorden ondertekend. Niet minder dan 156 operators, 12 Biljoen klanten in 86 landen konden gebruik maken van GSM.

De amerikaanse markt doolde verder op de technologie die gebruik maakte van 1900 MHz-band, ook gekend als PCS(Personal Communications Networks).

De laatste problemen werden tenslotte overkomen door gebruik te maken van een SIM-kaart(Subscriber Identity Module). Deze kaart maakte het mogelijk zeer veilig te communiceren aangezien er een authenticatie kon worden ingebouwd zodat onbevoegde personen de GSM niet makkelijk kunnen gebruiken.
Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op dinsdag 3 augustus 2004 om 21:26 en werd in tussentijd reeds 10629 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.