Multidesk.be » Woordenboek » Trojan

Trojan
Trefwoorden: virus, backdoor, trojan, trojaans paard Een trojan of Trojaans paard is een van de bekendste vormen van virussen. De naam is afkomstig uit de Griekse mythologie en dit omdat het principe van een trojan eigenlijk hetzelfde is als de truuk die de Grieken gebruikten.

Hoe werkt een trojan nu net?

Een Trojaans paard voert zijn malafide code uit door zich te vermommen als een onschadelijke applicatie. Wanneer men het programma dan uitvoert, nestelt de trojan zich ergens op de computer van de nietsvermoedende gebruiker. Van hier dus de link met het houten paard...

Een veel gemaakte vergissing is dat een trojan zich ook kan verspreiden; dit is echter niet correct. Een trojan kan zichzelf enkel vermenigvuldigen als hij wordt samengevoegd met een ander type virus. Een trojan laat de schrijver (of iemand anders die de kennis heeft) toe om een verbinding te maken met de geďnfecteerde PC en zo taken uit te voeren en in extreme gevallen zelfs de hele PC over te nemen. Het is dus in de praktijk zeker mogelijk om bijvoorbeeld de CD-drive van een besmette PC (enkele malen) te laten open/dichtgaan; de PC te laten herstarten, etc.

Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op vrijdag 28 mei 2004 om 11:53 en werd in tussentijd reeds 2226 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.