Multidesk.be » Woordenboek » Virus

Virus
Trefwoorden: Virus, Hoax, imposter, worm, bootvirus, trojan, bestandsvirus, file infector Eenvoudig gezegd is een virus eigenlijk niet meer dan een (klein) programmaatje dat als doel heeft (bestanden op) je PC te beschadigen. De meeste virussen bevatten daarnaast ook code om zichzelf te vermenigvuldigen zodat ze meerdere PC's kunnen besmetten, bijvoorbeeld via het Internet.

Niet alle virussen zijn even schadelijk, zo zijn bepaalde virussen slechts bedoeld als grap; bijvoorbeeld de gebruiker een scherm tonen waarop het lijkt alsof de harde schijf van de gebruiker geformatteerd wordt. Het gros van de bekende virussen heeft echter meer destructievere bedoelingen; hier kan het gaan van het verwijderen of onleesbaar maken van documenten tot het aanpassen van systeembestanden zodat de PC niet meer wil opstarten.

De redenen waarom mensen virussen schrijven kunnen zeer uiteen lopen. Je hebt zogenaamde scriptkiddies; deze groep van mensen probeert (meestal eerder kleine en weinig destructieve) programma's te schrijven om mensen de stuipen op het lijf te jagen.
Daarnaast is er ook een groep die virussen maakt uit vergelding voor een bepaalde actie, zie het als virtuele massavernietigingswapens. Zo kan iemand die ontslagen werd zijn frustratie jegens zijn ex-werknemer uiten door een virus los te laten op het bedrijfsnetwerk.

Er zijn verschillende soorten virussen; even kort een overzicht (klik op de items in de lijst voor meer uitleg):Daarnaast heb je ook nog programmaatjes die niet schadelijk zijn, maar meestal wel onder de noemer virussen vallen:Deze verklaring werd opgesteld door Martijn op maandag 17 mei 2004 om 12:02 en werd in tussentijd reeds 2421 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze verklaring geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze verklaring, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze verklaring hieronder.