Multidesk.be » Woordenboek » Heatpipe

Heatpipe
Passieve koelingsmethode waarbij de hitte via speciale geleidend matriaal van de processor en vaste schijf of schijven wordt afgevoerd. De heatpipe geeft de hitte af aan de omgeving. Voordelen zijnde betere prestaties, het feit dat er minder lawaai wordt geproduceerd (geen lawaai meer van de ventilatoren van de koelers) en een afname van de slijtage en dus ook schade aan het systeem.

http://www.multidesk.be/images/woordenboek/110/heatpipe.jpg
Deze verklaring werd opgesteld door Dendeze op zaterdag 27 december 2003 om 21:43 en werd in tussentijd reeds 1765 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Bericht geplaatst door een gast op dinsdag 18 juli 2006 om 12:19:06.
en daarmee weet je nog niks.

eeen heatpipe is gebaseerd op de capilaire werking. In de betere elementen zit een gesinterde mesh ; dis is een fijnmazige vulling die zo\'n beetje trekt qua uitzicht op
een stookoliefilterelementje.

Doordat daar het koelmiddelaandel (kan water zijn) relatief laag is warmt dit ook sneller op en begint te verdampen. daardoor verplaatste de damp zich naar de koudere zijde om daar weer af te koelen en weer neer te slagen tegen de buiswand van de heatpipe.
Langs de wand van de buis gaat het dan terug naar de warme kant en zo herhaalt de cylcus dus.

Een heatpipe transporteerd dus warmte naar een andere plek maar uiteindelijk moet je nog steeds die warmte ergens wegkrijgen. Lukt dat niet passief, dan nog komt er een ventilator bij te pas.

Lukt dat wel passief dan moet je er ook rekening mee houden dat het eigenlijke koelelement de omgevingstemperatuur aanneemt. Dus tijdens de zomerperiode is zo\'n heatpipe oplossing minder effectief omdat het passief moeilijker de warmte kwijt kan. CPU temperatuur (of VGA temperatuur) zal daardoor dan ook mee stijgen en dat kan dan gemakkelijk richting 50-60C zijn, video zelfs nog wat hoger gezien die processoren veel meer werk moeten verzetten tegen de gewone mainboard processor.


  • Pagina
  • 1 van 1