Multidesk.be » Links » Eclipse

Trefwoorden: Eclipse, IBM, IDE, programmeren, OOP, open bron, ontwikkelomgeving, Java, PHP, XML, plug-in

Eclipse is een Open Source IDE om programma's te schrijven. Het programma is oorspronkelijke ontwikkeld door IBM om Java-toepassingen te ontwikkelen en nadien geschonken aan de Open Source gemeenschap.

Dit (op moment van schrijven) 121MB zware programma is ronduit een van de beste programmeeromgevingen voor het Windows platform. Daarnaast is het overigens ook te gebruiken op andere platformen als bijvoorbeeld Linux en Mac OS X. Het biedt dezelfde of vaak zelfs veel meer functies als het gros van de betalende programma's! Eclipse vergt echter wel een beetje moeite om het degelijk onder de knie te krijgen en is dus eerder bedoeld voor mensen met een goede basis.

Als je het programma downloadt, krijg je een ZIP bestand. Dit moet je uitpakken en bijvoorbeeld op een USB stick zetten (een installatie is dus niet nodig). Zeker handig voor mensen die graag met hun favoriet programma willen werken, ook indien ze niet achter hun eigen PC zitten.

Eclipse werkt op basis van plug-ins, die je overigens ook zelf (jawel, eveneens via Eclipse) kan schrijven. Zo zijn ook andere programmeertalen te gebruiken in Eclipse. Aptana is bijvoorbeeld een veelgebruikte plug-in voor PHP-scripts te ontwikkelen in Eclipse.

Eclipse maakt geen gebruik van de JDK (Java Development Kit) van Sun. Java JRE (Java Runtime) is echter wel verplicht om Java-toepassingen te compilen, maar dit staat tegenwoordig op de meeste computers (link).

Een screenshot kan je hier bewonderen.


Link: » Klik hier om deze website te bezoeken Deze link werd ingediend door SMG op maandag 12 maart 2007 om 18:23 en werd in tussentijd reeds 71 keer opgevraagd.
  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij deze link geplaatst. Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan deze linkbeschrijving, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij deze link hieronder.