Hoe kan ik een (video-)DVD kopiŽren?

Trefwoorden: DVD Shrink, DVD kopiŽren, DVD duplicatie, CSS

1. Inleiding


Een DVD kopiŽren is, in BelgiŽ, volledig legaal zolang je in het bezit bent van het origineel. Je mag wel degelijk een persoonlijke reservekopie maken van een DVD, daar is niets illegaals aan. Wat wel illegaal is, is bijvoorbeeld het illegaal downloaden van een DVD om deze vervolgens op DVD te branden of een DVD kopiŽren om uit te delen aan vrienden, familie of kennissen.

2. Hoe komt het dat ik een DVD niet zomaar kan kopiŽren?


Een DVD bestaat (grotendeels) uit .VOB-bestanden. Deze bestanden kan je gewoon afspelen op je PC (bijvoorbeeld met software als PowerDVD). Tot zover zal je niet op problemen stoten. Wanneer je de bestanden echter probeert te kopiŽren naar een DVD, zal je merken dat dit niet gaat, omdat ze beveiligd zijn. Toch is het perfect legaal om een kopie van een DVD te maken, naar analogie met de eerste alinea in dit artikel... Een VHS-band of audiocassette is eenvoudig te dupliceren, bij een DVD hoeft dat in principe ook niet moeilijk te zijn. Desalniettemin zitten veel mensen met de vraag Hoe kan ik mijn DVD kopiŽren? In dit artikel zullen we stap voor stap overlopen hoe dat proces precies in zijn werk gaat.

3. Hoe ga ik te werk?


3.1. Benodigde software

Eerst en vooral dien je gespecialiseerde software te installeren op je computer. Een voorbeeld van zulke software is DVDFab Decrypter (voorheen gekend onder de naam DVD Decrypter). In dit artikel zullen we echter gebruik maken van het pakket DVD Shrink, wat je hier gratis kan downloaden.

Naast DVD Shrink, dien je er ook voor te zorgen dat je een brandpakket als Nero Burning Rom op je PC geÔnstalleerd hebt staan.

3.2. DVD inlezen

Tijd voor het echte werk. Je hebt zonet gecontroleerd of alle benodigde software zich op je PC bevindt en dit blijkt het geval te zijn. Voeg nu de DVD die je wenst te dupliceren in (we gebruiken in dit artikel de eerste DVD uit de trilogie van Tolkien The Lord of the Rings: the fellowship of the ring als voorbeeld) in je PC en start DVD Shrink op.

Eenmaal het programma is opgestart, klik je op de knop Open Disc.


http://www.multidesk.be/upload/artikels/76/1.png


Er zal nu een dialoogvenster verschijnen met de mogelijke DVD-stations in je PC. Selecteer het station die de te dupliceren DVD bevat en klik op . DVD Shrink gaat nu de DVD analyseren; dit kan enkele minuten duren. Onderbreek het proces niet, maar wacht tot het voltooid is.


http://www.multidesk.be/upload/artikels/76/2.png


3.3. Overbodige inhoud verwijderen

Eenmaal het analyseren voltooid is, krijg je een scherm als dat hieronder.


http://www.multidesk.be/upload/artikels/76/3.png


In het bovenstaande scherm kan je een aantal zaken uitvinken. Zo kan je zelf (in kleine mate) bepalen hoe hard je film gecomprimeerd moet worden. Het ideale is natuurlijk de situatie waarin je 0% compressie hebt (als de schuifbalk bovenaan op 100% staat). Dit gaat echter quasi nooit het geval zijn bij een originele DVD. Het is zelfs zo dat de gemiddelde kijker het verschil niet eens zal merken. Wil je toch een zo hoog mogelijke kwaliteit bekomen, kan je bijvoorbeeld een audiostroom of ondertitel verwijderen. Indien je bijvoorbeeld zeker weet dat Franstalige stemmen of Franstalige ondertitels nooit gebruikt gaan worden, kan je deze eenvoudigweg uitvinken.

Indien je helemaal bovenaan in de menubalk op de knop Re-author klikt, kan je min of meer hetzelfde bereiken. In dit scherm krijg je de volledige structuur van de DVD te zien en kan je naar believen items verwijderen/toevoegen door het item in kwestie te slepen van de rechter- naar de linkerkant van het scherm. Op deze manier zullen de menuís op de DVD verwijderd worden, waardoor je plaatst uitspaart en de film in hogere kwaliteit gecomprimeerd kan worden. Alle items die op deze manier op de DVD staan, zullen allemaal achtereenvolgend afgespeeld worden.


http://www.multidesk.be/upload/artikels/76/4.png


Wij gaan echter gewoon de DVD in zín geheel kopiŽren en keren dus terug naar het vorige scherm door bovenaan op de knop Full Disc te klikken. Bij wijze van voorbeeld zullen we de Franstalige teksten en ondertitels (rode pijlen) verwijderen om zo plaats uit te sparen voor de film zelf (zwarte pijl). Hou er wel rekening mee dat de menu-items in de film zelf (die deze taal willen gebruiken) nu niet meer gaan werken.

3.4. Laatste voorkeuren aanpassen

Wanneer je tevreden bent over de eerder gemaakte instellingen, klik je op Backup! bovenaan je scherm. Er zal nu een dialoogvenster verschijnen:


http://www.multidesk.be/upload/artikels/76/5.jpg


Op dit tabblad kan je aangeven in welk station je de DVD wenst te branden. In het tekstvak daaronder kan je opgeven waar je de tijdelijke bestanden graag wil wegschrijven. Hou er rekening mee dat je voldoende schijfruimte vrij moet hebben (je hebt minimum evenveel vrije schijfruimte nodig als je DVD groot is). Onder het tekstvak (bij Space required:) kan je terugvinden hoeveel schijfruimte je zal nodig hebben. Klik op de knop om een andere map te selecteren of typ de locatie handmatig in in het tekstvak.

Eenmaal klaar, ga je naar het tabblad DVD Region:


http://www.multidesk.be/upload/artikels/76/6.jpg


De DVD-regio bepaalt waar je de DVD net kan afspelen. Er zijn 6 regioís:

  • Regio 1: Verenigde Staten en Canada
  • Regio 2: Europa, Zuid-Afrika, Japan en het Midden-Oosten
  • Regio 3: Oost- en Zuidoost AziŽ
  • Regio 4: AustraliŽ, Nieuw-Zeeland, Midden-Amerika, Zuid-Amerika en de eilanden in de Cariben
  • Regio 5: IndiŽ, voormalige Oostbloklanden en Rusland, Afrika en Noord-Korea
  • Regio 6 China

Natuurlijk is een regiovrije DVD altijd handiger. We vinken dus het vakje voor Region Free aan. Eenmaal dat gedaan is, ga je naar het volgende tabblad; Quality Settings:


http://www.multidesk.be/upload/artikels/76/7.jpg


De opties op dit tabblad hebben een grote invloed op het encodeerproces van de DVD (het proces net voor je gaat branden, waarover later meer). Indien je voldoende tijd hebt, vink dan het vakje voor Perform deep analysis before backup to improve quality. Het encodeerproces zal nu een stuk langer duren, maar de kwaliteit van je film zal beter zijn doordat DVD Shrink meer tijd neemt om te bepalen welke delen van e DVD het hardste gecomprimeerd zullen worden.

Vink eveneens het vakje voor Compress video with high quality adaptive error compensation aan. Deze optie dient eveneens om de beeldkwaliteit te verbeteren. Wanneer video gecomprimeerd wordt, is het onvermijdbaar dat er zogenaamde artifacts (kleine foutjes) optreden in het beeld. Door het eerder vernoemde vakje aan te vinken, gaat DVD Shrink proberen om deze artifacts zoveel mogelijk te corrigeren. Als je dus tijd genoeg hebt, doe je er goed aan ook deze optie aan te vinken.

Eenmaal je keuze gemaakt, maak je het tabblad Options actief:


http://www.multidesk.be/upload/artikels/76/8.jpg


De opties op dit scherm bepalen in geen geval rechtstreeks de inhoud van je gekopieerde DVD. De optie Run Backup in low priority mode. laat je best aanstaan indien je een trage PC hebt, van zin bent tijdens het encodeer- en/of brandproces nog andere zaken te doen of gewoon op zeker wil spelen. Het vakje voor Shutdown computer when backup is complete. vink je aan indien je graag hebt dat je computer automatisch wordt afgesloten eenmaal het duplicatieproces voltooid is. Het vakje voor Play sound when complete: tenslotte kan je aanvinken indien je wenst dat je computer een geluid afspeelt wanneer de kopiŽren voltooid is. Indien je deze optie activeert, kan je via de knop een melodie kiezen die afgespeeld wordt.

Indien je alle instellingen hebt gemaakt, ga je verder naar het laatste tabblad Burn Settings


http://www.multidesk.be/upload/artikels/76/9.jpg


Op dit tabblad kan je, via het tekstvak bij Volume Label: instellen hoe je DVD moet noemen. Dit heeft niet echt veel belang, daar je de naam enkel zal zien in sommige DVD-spelers en op je computer wanneer je de DVD invoegt. Dit label mag overigens maximaal 32 alfanumerieke karakters en underscores (lage streep) bevatten, waarbij de letters hoofdletters zullen worden. Burn speed is de snelheid waarmee de DVD gebrand zal worden. Deze bepaal je zelf, hoewel het niet aan te raden is om op maximale snelheid te branden.

Wanneer je alles hebt aangepast zodat het voldoet aan je wensen, klik je op .

3.5. Analyseren en encoderen

Opnieuw zal je een scherm krijgen waarin je wordt gemeld dat DVD Shrink de DVD-bestanden aan het analyseren is; dit kan een hele poos duren, zoals je kan zien op de onderstaande schermafbeelding.


http://www.multidesk.be/upload/artikels/76/10.jpg


Annuleer ook deze keer het proces niet, maar wacht tot het voltooid is.

3.6. Video branden

Wanneer het analyseren/encoderen voltooid is, zal je gevraagd worden een lege schijf in te voegen:


http://www.multidesk.be/upload/artikels/76/11.jpgEenmaal je dat gedaan hebt, zal het branden beginnen. Via onderstaand scherm kan je de vorderingen volgen.


http://www.multidesk.be/upload/artikels/76/12.jpg


3.7. Dupliceren voltooid


3.7.1. Brandproces geslaagd


Als het brandproces met succes voltooid is, krijg je dit scherm te zien:


http://www.multidesk.be/upload/artikels/76/13a.jpg


Je kopie is nu gebrand en, als alles goed gegaan is, kan je de DVD nu bekijken.

3.7.2. Brandproces mislukt


Als er tijdens het branden een fout is opgetreden, krijg je dit scherm te zien:


http://www.multidesk.be/upload/artikels/76/13b.jpg


De bestanden zijn echter weggeschreven naar je harde schijf en je kan ze later eventueel nog proberen opnieuw te branden via Nero Burning Rom, eventueel met een andere DVD-drive. Dit artikel werd geschreven door Martijn op donderdag 1 januari 2004 om 22:30 en werd sindsdien 175757 keer gelezen.

  • Pagina
  • 1 van 1

Bericht geplaatst door een gast op donderdag 24 september 2009 om 20:05:58.
ik gebruik dit al jaren en ik zou het niet beter kunnen uitleggen
dus (thumbsup)
Bericht geplaatst door een gast op woensdag 21 oktober 2009 om 20:53:27.
<3
Bericht geplaatst door een gast op vrijdag 15 januari 2010 om 22:37:44.
alleen kan ie by my vaak nie alle dvd's rippen, weet iemand een oplossing voor sommige dvd's?
Bericht geplaatst door een gast op zaterdag 30 januari 2010 om 09:28:22.
goed afgepikt van AMDtjes site.
Bericht geplaatst door een gast op zaterdag 12 juni 2010 om 10:28:27.
werkt dit ook om gewoon naar je pc te branden en niet op een dvd?
Bericht geplaatst door een gast op woensdag 17 november 2010 om 01:03:26.
bedanktt (thumbsup)

_O__O__O__O_
Bericht geplaatst door een gast op woensdag 8 juni 2011 om 21:09:21.
Ik heb dit nu al een aantal keer geprobeerd, maar ik doe iets mis denk ik. alles overloop ik, maar ik krijg geen melding om een lege DVD te plaatsen om te kunnen branden, en als ik ga kijken in de map die op mijn c:// staat is die leeg. HELP !!
Bericht geplaatst door een gast op donderdag 3 mei 2012 om 18:36:27.
misschien een nieuwe map aan maken op bureau blad en daar die bestandjes inpropppen _0_
Bericht geplaatst door Gill op dinsdag 22 januari 2013 om 21:39:15.
Gill heeft nog geen avatar toegevoegd
Multiviteit: 0
hoi ik heb juist een eerste maal dvd geript naar de harde schijf maar ik heb geen ondertiteling meer ?
help???
  • Pagina
  • 1 van 1