Ik wil Linux op mijn Windows-pc maar die later eventueel veilig verwijderen?

(Deze FAQ is voor Windows XP, en het is niet zeker of deze werkt met vorige Windows-versies.)

Velen zullen Knoppix aanraden omdat je dan rechtstreeks een Linux-distro draait van cd. Het nadeel is dan wel dat je niet echt programma's kunt installeren, je instellingen worden niet bewaard, enz.

Kijk eerst of je wel genoeg vrije ruimte hebt op je harde schijf, een distro neemt al gauw 2 GB in, en Windows en Linux hebben ook nog vrije ruimte nodig.

Dan kun je met Partition Magic, of een ander partitioneertooltje vrije ruimte aanmaken. Deze moet wel aan het begin van je harde schijf zijn (of de eerste logical partitie van een primary partitie).

Dan zoek je natuurlijk een distro bv. Fedora of Mandrake, de meeste kun gratis je downloaden op de Belnet FTP aan hoge snelheid. Merk wel op dat de meeste 3 CD's zijn, dus je plant best je download... Algemeen wordt gesteld dat Fedora en Mandrake geschikt zijn om mee te beginnen en Debian, Gentoo e.a. meer voor gevorderden.

Als de drie ISO-bestanden binnen zijn, kun je ze branden op cd als images. Daarna plaats je de eerste cd in je cd-rom-speler en je reboot. Let er wel op dat de cd-rom eerst wordt gecontroleerd om van op te starten in je BIOS. Dan verschijnt er een scherm waarmee je voor de installer kunt kiezen, als alles goed gaat heb je gewoon wat door te klikken en herkent hij automatisch je hardware.

Wanneer de installer vraagt welke partities hij moet gebruiken, kies je ervoor dat hij enkel de vrije ruimte gebruikt. Nu kun je allerlei opties instellen en de programm's kiezen die jij wilt. Om te beginnen neem je misschien best de standaardinstallatie. Even nadien kun je waarschijnlijk een bootloader kiezen (tenzij de distro die je gekozen heeft er maar ÚÚn aanbied). Die bootloader wordt geinstalleerd in je MBR.

Als de installatie voltooid is, kun je rebooten en krijg je als alles goed verlopen is een bootloader waar je kunt kiezen tussen Windows (DOS) of Linux.

Als ergens de installatie mislukt is, en je kunt Windows niet meer booten, want er is bv. een probleem met de bootloader die Linux ge´nstalleerd heeft, kun je altijd opstarten van je Windows-cd. Daar druk je op R om een Windows-installatie te repareren. Dan meld je je aan bij je Windows-installatie (je kiest voor 1) en geeft je administratorwachtwoord in. Daar typ je na de prompt: fixmbr [enter]. Dan wordt het MBR hersteld en wordt de bootloader niet meer geladen als die al ge´nstalleerd was.

Dan (als je die bootloader eventueel verwijderd hebt), kun je opstarten in Windows en terug de aangemaakte Linux-partities (ext2 en/of ext3 en/of swap) verwijderen.Dit artikel werd geschreven door rObkE op dinsdag 23 december 2003 om 14:49 en werd sindsdien 3951 keer gelezen.

  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij dit artikel geplaatst.
  • Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan het artikel, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij dit artikel hieronder.
  • Indien je andere commentaar (iets wat niet meteen functioneel bijdraagt aan het artikel zelf) hebt, kan je een bedankje formuleren via de koppeling Plaats een bedankje bij dit artikel hieronder.