Wat is een traceroute en hoe doe ik er een?

In feite verschilt het commando tracert(traceroute) niet zo veel van het commando ping. Met behulp van een traceroute kan je te weten komen welke weg een pakket aflegt voordat het aankomt. Bij een traceroute wordt elke zogenaamde hop geregistreerd en deze krijg je dan te zien samen met de tijd die nodig was om deze hop te bereiken.

Windows levert standaard een traceroute tool mee. Linux gebruikers zullen zeker en vast al ervaring hebben met traceroute en zullen deze FAQ zeer makkelijk kunnen doorlopen.

Je kan het programma traceroute openen door command in te geven bij Start->Uitvoeren(Run).

Geef dan tracert in en druk op enter. Je zal een scherm krijgen als op de onderstaande afbeelding.


http://www.multidesk.be/images/faqs/67/prompt1.png


Je krijgt nu een overzichtje van hoe je het commando kan gebruiken en welke opties je allemaal kan meegeven en welk effect ze zullen hebben.

Om het gebruik van tracert uit te leggen, gaan we even een klein voorbeeldje gebruiken. Net zoals bij het ping-commando gaan we hier eerst een traceroute doen naar het lokale adres 127.0.0.1. Dit gaat echter niet veel hops opleveren, aangezien er geen andere computer nodig is om verbinding te maken met jouw eigen pc via 127.0.0.1. Onderstaande afbeelding illustreert dit.


http://www.multidesk.be/images/faqs/67/prompt2.png


We gaan nu eens een voorbeeldje nemen dat duidelijk maakt wat hops nu eigenlijk zijn. we voeren een traceroute uit naar een bepaalde website(in dit voorbeeld www.multidesk.be). Hiervoor doen we dus tracert www.multidesk.be


http://www.multidesk.be/images/faqs/67/prompt3.png


Hier zien we dus dat het signaal vertrekt bij mij(via telenet) en gaat naar de server van de host (zijnde priorweb). Ook hier kunnen we het IP-adres afleiden dat op het moment van de traceroute naar www.multidesk.be verwees, namelijk 213.193.228.200. Een traceroute naar dit IP zou dus hetzelfde resultaat moeten geven als die naar www.multidesk.be, zoals onderstaande afbeelding aantoont.


http://www.multidesk.be/images/faqs/67/prompt4.png


Je kan zelf nog wat proberen te spelen met de opties die je kan meegeven aan je traceroute. Zoals je helemaal in't begin reeds kon lezen, kan je door enkel het commando tracert in te geven alle opties aflezen. Als je bijvoorbeeld keer op keer een time-out krijgt na de 5e hop, kan je met de optie -w instellen hoeveel milliseconden het pakket onderweg mag zijn tussen een hop voordat het als timed-out beschouwd mag worden.Dit artikel werd geschreven door Martijn op zondag 21 december 2003 om 20:10 en werd sindsdien 14415 keer gelezen.

  • Pagina
  • 1 van 1

Bericht geplaatst door Frederic op vrijdag 26 augustus 2005 om 00:40:58.
Frederic's avatar
Multiviteit: 277
Nice!
Misschien nog eventjes uitleggen wat mensen moeten doen/laten als er de hele tijd 'time-out ontvangen' komt te staan :)
  • Pagina
  • 1 van 1