Hoe verborgen mappen en bestanden weergeven in Windows en Ubuntu

Trefwoorden: Verborgen, File Manager, Bestandsbeheer, Explorer, Windows

1. Inleiding


Bestanden en mappen verbergen is een handige optie die vaak door het besturingssysteem gebruikt wordt om te voorkomen dat ze per ongeluk gewist worden. Zo gaat Windows bestanden als boot.ini, ntldr,... verbergen vanwege hun belangrijkheid (deze bestanden staan immers in voor het opstarten van je Windows) en gaat Ubuntu mappen met instellingen van programma verbergen in de profielmap.

Van tijd tot tijd is het echter eens nodig om in die mappen te zitten en kan het handig zijn om het automatisch verbergen toch even af te zetten. In dit artikel gaan we uitleggen hoe dit gaat in Windows 7, Vista, XP en Linux Ubuntu.

2. Windows 7, Vista en XP


In Windows staat de optie om verborgen bestanden weer te geven in de mapopties. Je kan deze vinden in het configuratiescherm onder mapopties (in Vista en Win7 kan je mapopties als zoekopdracht ingeven om dit snel te vinden).

In de mapopties in de tweede tab View (beeld waarschijnlijk op een Nederlandstalige Windows) zie je een lijstje met opties. Hiertussen staan 2 optie, eentje om verborgen bestanden en mappen weer te geven en de andere om beschermde systeem bestanden/mappen weer te geven. Als je dus niet moet zijn in beschermde systeembestanden mag je deze optie dus aan laten staan.

Even nog een schermafdruk om het duidelijk te maken:

http://www.multidesk.be/bijlage/ae75122667de39b9ab440a50733e1e5e.jpg


Om een bestand of map niet meer verborgen te maken ga je naar de eigenschappen van het bestand (rechtermuisknop op de map/bestand) en daar kiezen voor Hidden:

http://www.multidesk.be/bijlage/da5c4210636b8aaf16c36b1d5e48e9c9.jpg

Deze eigenschap kan je niet wijzigen op systeembestanden.

3. Ubuntu


Om verborgen bestanden en mappen weer te geven volstaat het om op CTRL + h te drukken terwijl je aan het werken bent in je bestandsbeheerder.

Verborgen bestanden en mappen in Linux werken iets anders dan in Windows. Zo zijn verborgen bestanden in Windows een argument aan het bestand of map terwijl die bij Linux afhankelijk is van de naam van het bestand of map. Zo zijn alle mappen en bestanden die beginnen met een punt verborgen. Om een map dus standaard zichtbaar te maken volstaat het om het punt te verwijderen van de naam.
LET OP veel verborgen mappen en bestanden in Linux worden gebruikt door programma's. Het wijzigen van de naam kan er dus voor zorgen dat het programma niet of slecht zal werken. Verborgen bestanden hebben op Linux dus een belangrijkere reden dan enkel het attribuut van in Windows.

4. Slot


Indien dit artikel je heeft geholpen, laat het dan even weten met een bedankje ;)
Indien er vragen zijn kan je gebruik maken van de daarvoor bestemde knop. Dit artikel werd geschreven door SMG op zaterdag 10 oktober 2009 om 14:39 en werd sindsdien 24619 keer gelezen.

  • Pagina
  • 1 van 1

Bericht geplaatst door een gast op zondag 10 oktober 2010 om 19:17:49.
thanx
  • Pagina
  • 1 van 1