Een VPN verbinding opzetten


1. Waarom een VPN?


De betekenis van VPN kan je hier raadplegen.
Zoals je daar kan lezen worden VPN verbindingen vaak gebruikt door bedrijven, maar ook de gewone mens kan hier gebruik van maken. Als je bv. om meerdere locaties werkt kan je zo altijd aan je bestanden aan (mits de hostcomputer aanstaan natuurlijk).
In dit artikel ga ik je uitleggen hoe je een VPN server opzet, en ermee verbind.

2. De VPN


Je hebt nodig:
2 computers, 1 host en 1 cliŽnt.
Eventueel een router.
We maken hier tevens gebruik van Windows XP.

2.1. De server

In Windows XP is het tamelijk makkelijk om een VPN server aan te maken. Dit wordt gedaan via "netwerkverbindingen". Je geraakt daar door op start te klikken, vervolgens op configuratiescherm en dan op netwerkverbindingen.
Nu zie je links een optie Een nieuwe verbinding maken. Klik daarop.

Nu zit je in de wizard Nieuwe verbinding. Klik op , en selecteer vervolgens Een geavanceerde verbinding maken. Klik op volgende. In het volgende scherm kijk je best even na of er Binnenkomende verbindingen accepteren aangeduid staat. Zoniet moet je dit even doen. Klik nu op . In het volgende scherm klik je ook op , daar moet je niets doen.
Nu controleer je of er Virtuele particuliere verbindingen toestaan aanstaat. Vervolgens klik je op.
Nu moeten we bepaalde gebruikers toegang tot de VPN geven.
Indien gewenst maak je een nieuwe gebruiker aan. Deze gebruiker zal je niet zien als je de computer opstart. Je hebt er dus geen last van.
Ik voeg een nieuwe gebruiker toe, en noem deze KilianVPN. Meerdere gebruikers toevoegen is natuurlijk ook mogelijk.
Zie wel dat er minstens 1 gebruiker is met een vinkje voor, anders kan je later niet verbinden.
Klik nu weer op . Het volgend venster is tamelijk belangrijk. Indien je Internet-protocol aan hebt staan kan de persoon die verbind met jou VPN via jou verbinding op internet.

Zorg dat Bestands- en printerdeling voor Microsoft-netwerken aanstaat! Indien dit uitstaat kan je geen bestanden uitwisselen.
Klik nu weer op , en vervolgens op .
Je VPN server is nu correct ingesteld.
Je kan later nog altijd gebruikers toevoegen en verwijderen. Dit doe je door rechts op "Binnenkomende verbindingen" te klikken, en vinkjes toe te voegen of verwijderen.

2.2. Router configureren

Nu moet je je router nog configureren.
Ga naar je router zijn control panel (meestal http://192.168.1.1). Zoek hier naar port forwarding. Maak eventueel gebruik van je handleiding.

Laat de poorten 1723&500 naar jou pc forwarden. Maak gebruik van het TCP en UDP protocol. Het interne IP-adres van jou computer kan je vinden door op start te klikken, vervolgens op uitvoeren en daar cmd in te typen. Een dosvenstertje zal openen. Typ daarin nu ipconfig. Hier zal je je interne ipadres kunnen aflezen.
Controleer ook in je router of de firewall toevallig geen VPN blokkeert. Indien dit zo is moet je dit toestaan.

2.3. De cliŽnt

Het enige wat nu nog moet gebeuren is op je andere computer de VPN cliŽnt correct in te stellen. Heb je geen andere computer op dit moment tot je beschikking kan je steeds op jou computer een cliŽnt instellen die dan verbinding maakt met jou computer. Dit is een alternatieve testmethode. Probeer wel ook via een andere computer de verbinding te maken. Soms lukt het vanop de computer waar de server staat wel, en een andere computer niet.

Klik nu terug op "Een nieuwe verbinding maken". Klik op en selecteer nu Verbinding met het netwerk op mijn werk maken. Klik weer op , en kies VPN-verbinding. Klik op . De bedrijfsnaam mag je kiezen. Ik maar er gewoon Kilian van. Als je al een VPN verbinding hebt ingesteld staat er nu standaard Automatische deze aanvangsverbinding kiezen: aangeduid. Verander dit in Niet automatisch een aanvangsverbinding kiezen. Klik weer op . Typ nu je IP-adres in. Je externe IP-adres kan je bv. op deze site bekijken. Klik nu weer op . Indien gewenst kan je een snelkoppeling op je bureaublad aanmaken. Dit is geheel jou keuze. Klik nu op .
Je krijg nu een scherm waar je een gebruikersnaam en wachtwoord moet invullen. Vul de gegevens in die je daarstraks hebt gekozen. Sla indien gewenst het paswoord op.
Klik nu op . Je computer zal verbinding proberen te maken met de VPN server. Als alles goed gaat zou je nu met je hostcomputer kunnen verbinden.

3. Nawoord


Moest het een en ander niet lukken, aarzel dan niet en post je probleem op onze fora. Er zal zeker iemand zijn die je wil helpen!
Let op: Als je dikwijls problemen hebt met je bandbreedtelimiet moet je hier mee uitkijken. Je download nl. 2x: 1x bij de server en 1x bij de client! Dit artikel werd geschreven door Kilian op zondag 31 mei 2009 om 21:32 en werd sindsdien 50931 keer gelezen.

  • Pagina
  • 1 van 1

Bericht geplaatst door een gast op dinsdag 16 maart 2010 om 22:52:28.
Duidelijke instructie.
Ik ga het snel proberen.

Hardstikke bedankt.
Cor van Dijk
Bericht geplaatst door een gast op woensdag 26 mei 2010 om 08:57:58.
Beste Multidesk,

Ik zit op een bedrijfsnetwerk en ik heb deze instellingen thuis gedaan.
Nu wordt er op mijn werk van alles geblokkeerd, en ik krijg geen connnectie
met mijn VPN thuis.

Is dit makkelijk te omzeilen om is het verloren hoop?

mvg,

Bjorn
Bericht geplaatst door een gast op vrijdag 11 juni 2010 om 15:45:23.
zorg gewoon dat op de router op je werk en thuis de vpn niet geblokkeerd wordt...
Bericht geplaatst door een gast op dinsdag 10 augustus 2010 om 13:33:05.
nuttige react :s
Bericht geplaatst door een gast op zondag 19 september 2010 om 10:36:37.
Beste Multidesk,

Ik ben meer dan een week bezig geweest om een VPNserver te installeren open FreeNAS. Wat kan het in Windows dan simpel!
Helaas lukt het me niet om extern verbinding te krijgen met de PC die als VPN server ingericht is. Ik heb de instellingen van de server letterlijk overgenomen. Als ik een VPN verbinding maak met het adres (10.0.0.11) gaat het prima. Als ik echter van buitenaf dit probeer lukt het niet. Ik krijg foutmelding "Fout800: De externe verbinding is niet gemaakt omdat het niet is gelukt de opgegevens VPN-tunnels tot stand te brengen. ect." Zowel op de "server" als op de client heb ik de Firewall ookal uitgeschakeld.

Ik gebruik Windows 7 als client. In de router heb ik de poorten 1723 en 500 doorverwezen naar 10.0.0.11.

Wat kan ik nu nog doen?
M.vr.gr.
Biv
Bericht geplaatst door een gast op donderdag 21 oktober 2010 om 18:03:03.
@Biv:

Als je van buiten je eigen netwerk toegang wil krijgen dan moet je op de client-pc het externe ip adres gebruiken.
Dit ip adres kan je thuis opvragen door bv deze site te bezoeken.

vimes
Bericht geplaatst door een gast op donderdag 21 oktober 2010 om 18:03:56.
@Biv:

Deze site dus: http://watismijnip.nl/
Bericht geplaatst door een gast op donderdag 21 oktober 2010 om 18:12:18.
Overigens, op vrijwel alle kantoornetwerken zullen poorten 1723&500 naar buiten toe geblokkeerd staan omdat anders de deur daar wijd open staat voor allerlei bagger van buitenaf. Een verzoek aan de systeembeheerder(s) om daar voor een bepaald ip adres een uitzondering voor te maken zal zelden gehonoreerd worden.

vimes
Bericht geplaatst door een gast op zondag 9 januari 2011 om 21:18:40.
beste,

ik kan perfekt een vpn verbinding opstarten tussen mijn portable en de server op ons bureel maar krijg altijd de foutmelding "kan het netwerpad niet vinden" ( naar de server) op mijn portable als ik van buiten af met de vpn probeer de netwerkverbinding naar de folders op de server te openen.

Intern kan ik dit perfekt op de server ...

Beiden hebben windows Xp Pro Sp3 ...
Bericht geplaatst door een gast op zondag 15 juli 2012 om 22:00:43.
Ik wil thuis (PC met wifi fpn router) als mijn hostcomputer gebruiken en dan met VPN vanuit het buitenland via mijn thuis-IP toch NOS olympische Spelen kijken. Kan dat? Moet de thuiscomputer dan aanstaan?

Marga
  • Pagina
  • 1 van 1