Waarom Internet Explorer niet als webbrowser gebruiken?

Trefwoorden: Browser, Mozilla, Firefox, Opera, Safari, Microsoft, Google Chrome, Internet, website, IE, Internet Explorer, netwerk, HTML, webpagina, veiligheid, toegankelijkheid, phishing

1. Inleiding


Internet Explorer is de browser en het pronkstuk van Microsoft. Het is helaas ook de meeste gebruikte browser op het wijde web, maar het is verre van de beste. In dit artikel ga ik de Microsoft Internet Explorer (versie 6 en versie 7) vergelijken met andere browsers, dit verdeeld onder verschillende thema's.
Omdat dit artikel misschien wat saai kan overkomen voor minder ge´nteresseerde mensen kan je meteen naar de conclusie gaan vanonder op deze pagina. Daar kan je een snelle samenvatting lezen van alles wat uitgelegd is in het artikel en een profiel van een mogelijke gebruiker van veel browsers.

2. Standaarden


Standaarden zijn regels (zoals we ze kennen in het dagelijkse leven) op het web. Deze regels zijn er gekomen zodat elke website er proper kan uitzien in iedere browser (zodat geen enkele browser achtergelaten wordt).
Deze regels zijn bepaald door W3C, een organisatie die deze standaarden bewaart en verbetert.

Echter als een browser zich niet aan deze regels houdt, komen er botsingen (als iedereen zijn ding zou doen in het verkeer zal je vroeg of laat ook tegen een auto knallen).

2.1. HTML

HTML is de meest gekende manier om websites aan te bieden op het Internet. Je browser krijgt een bestand toegestuurd, zal deze aan de hand van codes interpreteren (<strong> staat voor vet, <h1> staat voor heading 1 etc).
Hierin heeft men standaarden gemaakt zodat, als je 1 website maakt volgens die standaarden, elke browser (die zich aan die standaarden houdt) de website eveneens proper zal weergeven. Echter niets in minder waar...

2.1.1. Microsoft Internet Explorer 6

Microsoft Internet Explorer versie 6 (IE6) houdt zich totaal niet aan deze regels, het is een verouderde browser die in augustus 2001 het levenslicht zag. Bij het begin ondersteunde hij de standaarden volledig niet, als W3C links zegt doet hij vaak rechts.
Doordat hij op het moment van introductie rijk aan features was die in andere browsers niet te vinden waren en doordat de browser standaard bij Microsoft Windows werd geleverd, was Microsoft Internet Explorer wel de meeste gebruikte browser. Dit laatste maakte dus dat iedere webontwikkelaar dezelfde redenering moest volgen, je kan immers 90% van de mensen niet uitsluiten omdat zij allemaal gekozen hebben voor IE6.

De browser wordt helaas nu nog steeds te vaak gebruikt, ondanks dat hij een dikke 7 jaar oud is (wat wel enorm lang is voor een browser).

2.1.2. Microsoft Internet Explorer 7

Microsoft Internet Explorer versie 7 (IE7) is al een stap in de goede richting maar ook qua regels moest men afwijken. De logica is eigenlijk simpel, alle website die gemaakt zijn voor IE6 zouden er slecht uitzien op IE7 moest Microsoft plots alle standaarden volledig volgen. Zelfs hun eigen web toepassingen (Exchange webversie, Web server management, WSUS, ...) zouden niet meer werken in hun pas geboren kindje. Daardoor heeft Microsoft geopteerd voor de gulden middenweg (tot grote spijt van vele webontwikkelaars). Microsoft maakt immers nog een extra groep aan (van 1 browser) waar de ontwikkelaars rekening mee moesten houden.
Als het dan uiteindelijk een troost mag zijn heeft Microsoft een geniaal idee bedacht door in de komende versie (versie 8) wel respect te tonen aan de standaarden. Echter omdat bovenstaande dan nog steeds waar is zullen er maar liefst 3 verschillende engines (de kern van een browser die de website gaat lezen en weergeeft zoals je ze nu ziet) bestaan. Met die 3 engines kan de ontwikkelaar kiezen welke hij graag zou willen gebruiken voor zijn website.

2.1.3. Mozilla Firefox

Mozilla Firefox is de eerste alternatieve browser die we bespreken. De browser is voortgekomen uit Netscape (vroeger de alleenheerser op browsergebied) als nieuw antwoord op het succes van Microsoft.
Firefox heeft ervoor gezorgd dat Microsoft een beetje meer moeite moest doen aan hun browser (een browser die 6 jaar lang geen enkele update krijgt over technologie op het web kan in feite niet!!!). De ontwikkeling van/aan IE7 is dus eigenlijk deels aan Mozilla Firefox te danken.

Wat standaarden betreft, is Firefox met versie 3 volledig geslaagd.

2.1.4. Opera

Opera is een andere browser die zich helemaal aan de standaarden houdt. Zoals het dus hoort! Opera was dan ook een browser die standaarden zeer hoog op het prioriteitenlijstje zette en is daarom ook een van de eerste browsers die volledig volgens de regels werkte.

2.2. CSS

CSS is een technologie waarmee je volledige webpagina verschillende looks kan geven met 1 centrale beheerplaats (1 of soms meer CSS bestanden). Je geeft (eenvoudig gesteld) aan welk element op de pagina welke kleur moet hebben enzoverder.

2.2.1. Microsoft Internet Explorer 6

IE6 is ronduit slecht in ondersteuning van CSS. Ook niet te verwonderen aangezien IE6's kern voor CSS-ondersteuning niet veranderd is sinds zijn eerste uitgave (in 2001). Echter tussen 2001 en het heden is CSS bijzonder populair geworden, dus moesten de ontwikkelaars andere wegen zoeken.
Die wegen vonden ze vooral in JavaScript. Deze taal maakt het mogelijk om scripts te schrijven voor webpagina's om ze dynamisch te maken (een rekenmachine in een browser, ...). Echter in deze tijd is JavaScript niet bedoeld om kleurtjes van links of tabellen te wijzigen als je erover gaat met je cursor. Hiervoor heeft men CSS in feite.

Grote sites (zoals pakweg Microsoft.com) zullen er in IE6 en IE7 nagenoeg identiek uit zien omdat zij noch geld noch moeite besparen om site te overrompelen met JavaScript zodat het toch doet wat het moet doen. Echter kleine ontwikkelaars zien dan af van IE6 omdat het amper luistert naar wat er gezegd wordt in het CSS bestand. Dit geeft hen dus extra werk voor een foute redenatie van IE6

2.2.2. Microsoft Internet Explorer 7

Met IE7 is de ondersteuning van CSS goed veranderd, maar nog steeds verre van optimaal. Voor een browser van deze tijd is de ondersteuning voor CSS (net zoals bij de standaarden) ondermaats.

2.2.3. Mozilla Firefox

Op vlak van CSS komt Firefox net zoals bij HTML standaarden zeer goed uit de bus. Zeer weinig op aan te merken.

2.2.4. Opera

Net zoals bij de HTML standaarden is het correct interpreteren van CSS standaarden een hoge prioriteit en daarom geen probleem voor Opera.

2.3. HTML en CSS test

Om niet alleen met woorden af te komen zijn er zeer veel tests die aantonen dat Microsoft Internet explorer faalt wat betreft standaarden in HTML en CSS. De eerste verduidelijking heb ik genomen van Microsoft hun eigen websites, zelfs de eerste website dat je zal zien als je Internet Explorer 7 start (nl http://runonce.msn.com/runonce3.aspx).
In Internet explorer 7 ziet deze site er logischerwijze goed uit (IE 7), echter ga je naar deze site met pakweg Firefox of hun eigen IE6 zie je meteen de grote fouten.

Een andere test is de ACID test, dit is een website waar je eveneens snel kan zien of een browser correct de webstandaarden (zoals ECMAScript) interpreteert (hier ligt de nadruk dus niet geheel op HTML of CSS standaarden). Hier is Firefox goed en scoort hij dan ook 71/100 terwijl zowel IE7 als IE6 met respectievelijk 12 en 11 ondermaats scoren.

We besluiten hieruit dus dat websites gemaakt moeten worden volgens regels. Echter doordat IE zo'n grote markpositie heeft is het zeer moeilijk om deze browser weg te laten uit de ondersteuning. Dit maakt dat er een overvloed aan websites genoodzaakt tegen de regels moesten worden gemaakt (met alle problemen vandien).

3. Veiligheid


Bij de vorige punten hadden we het eigenlijk enkel over dingen die jou als gebruiker niets aangaan. Het is eigenlijk de miserie van de webontwerper en niet van de gebruiker. Echter volgende dingen gaan de gebruiker wel aan, dus moest je nog steeds niet overtuigd zijn, dan is het volgende misschien de drempel.

3.1. Microsoft Internet Explorer 6

Deze browser is eigenlijk de discussie niet meer waard. Zoals eerder gezegd, is IE6 een verouderde browser wat dus maakt dat hij een zeer onveilig geval is. Hij krijg nu nog wel zijn patches, maar staat lang alle andere kanten open voor allerlei aanvallen, overnames,...
Overigens is het grootste probleem bij IE nog steeds ActiveX. Dit zijn kleine programma's die je kan uitvoeren vanop het web, het probleem is echter dat eens ze toelating hebben de kracht krijgen om alles te doen aan je besturingssysteem wat ze maar willen. Ook is IE de enige browser die ActiveX toelaat, alle andere leveranciers ondersteunen enkel Java (Java werkt via een tussenprogramma dat ervoor zorgt dat kwaadaardige programma's onmogelijk maakt doordat dit simpelweg niet gaat via Java).
Microsoft heeft dan ook al veel kritiek gekregen over het gebruik van deze technologie.

Een ander groot probleem met IE6 is dat het geen phishing filter heeft. Dit waarschuwt de gebruiker voor mogelijke afpersing op websites (websites die bijvoorbeeld je kredietkaart willen ontrafelen door zich te maskeren als je bank).

3.2. Microsoft Internet Explorer 7

In IE7 is er veel gedaan om de veiligheid naar boven te brengen. Echter, IE7 kan nog steeds overweg met ActiveX, maar doordat Microsoft hier zeer veel kritiek op heeft gekregen is het steeds moeilijk er moeilijker geworden om zonder tussenkomst van de gebruiker een ActiveX control uit te voeren.

Een ander probleem met IE6 en IE7 is dat het steenvast in het besturingssysteem zit. Dit is een vrij groot risico want veel onderdelen van Windows rekenen op Internet Explorer, waardoor men een groot probleem heeft als de browser besmet is.

In IE7 zit een phishing filter (beheerd door Microsoft). IE7 zal dus elk adres dat je opzoekt automatisch doorsturen naar Microsoft om te controleren of het gaat om een kwaadaardige site. Sommige mensen kunnen zich ongemakkelijk voelen met het feit dat elk adres automatisch doorverzonden wordt naar Microsoft.

Wat betreft bugs is het een eindeloze strijd. IE heeft meer bugs, maar heeft ook meer gebruikers. Dit houdt in dat als iemand een browser wilt leren kraken, dan is het zinvoller om 70% van de gebruikers (IE gebruiker) te kunnen kwetsen dan pakweg 20+% van de Firefox gebruikers. Waar we het dus wel over eens kunnen zijn is dat IE een populair doelwit is.
Een wat groter probleem is de manier hoe IE geŘpdatet wordt. Doordat Microsoft zeer veel bedrijven als klanten heeft, hebben ze beslist om enkel updates te geven op de 2de dinsdag van iedere maand. Echter als een fout in IE gevonden is na die 2de dinsdag dan zal je in het slechtste geval 1 maand lang met een browser zitten met een lek. Het is dan ook een leuke bezigheid geworden van kwaadwilligen om vlak na die beruchte dinsdag massaal een pas ontdekte lek te misbruiken (met alle gevolgen van dien). Microsoft heeft echter nog maar een aantal keer (2 Ó 3 maal) een extra update gedaan om zulke lekken te dichten (gewoon omdat ze te erg waren).

3.3. Mozilla Firefox

Zoals al gezegd, het is een eindeloze strijd. Iedere browsers bevat zijn landing bugs. Alleen is het een kwestie van tijd/moeite om al deze bugs te vinden en het is aan de populariteit van de browser of het de moeite is om deze te misbruiken.
Het vrijgeven van oplossingen voor deze bugs is zeer snel. Firefox heeft een ingebouwde update mechanisme dat je browser automatisch update naar de laatste versie. De updates zijn dan ook vaak niet groter dan 1MB en nadien hoeft men enkel de browser even te herstarten.

De phishing filter van Firefox wordt beheerd door Google. Hier wordt niet elk adres dat je opzoekt doorgestuurd naar Google maar krijgt je browser de lijst zelf te verwerken. De kwaadaardige websites worden dus lokaal bewaard en om de 30 minuten ververst.
Voor meer informatie over de phishing filter van Google kan je op deze pagina terecht.

Sinds versie 3 is Firefox ook uitgerust met een betere controle op SSL (encryptie) certificaten. Als er iets mis is met het certificaat krijg je dan ook meteen een melding en wordt er aangeraden om deze niet te bezoeken.
Enkele voorbeelden:
Foutloos certificaat
Goed certificaat
Slecht certificaat (het bedrijf dat het certificaat heeft gegeven staat niet in de lijst met gekende bedrijven).

Het verschil tussen een foutloos en goed certificaat is een extra beveiliging dat Mozilla (de makers van Firefox) erbij hebben gestopt, zoals waar het certificaat gehost wordt.

3.4. Opera

Opera is een vrij weinig gebruikte browser wat dus als voordeel heeft dat het zelden het doelwit wordt van kwaadwilligen. Bugs die misbruikt worden op het web zijn dan ook hoofdzakelijk voor IE (en in mindere mate voor Firefox). Opera heeft natuurlijk wel fouten, maar het is helemaal niet populair om deze lekken te misbruiken. Overigens is Opera zeer snel met het uitbrengen van pleisters voor hun lekken.
Opera heeft ook al een tijdje een phishing filter die beheerd worden door 2 bedrijven (PhishTank en Haute Secure) en zullen eveneens een lijst downloaden van gevaarlijke websites.

3.5. Safari

Voor de Safari fans: deze browser beschikt niet over een phishing filter! Het is dan ook spijtig om te zien dat een zeer vaak gebruikte browser dit mankeert. Het staat echter wel op het todo lijstje van Apple.

3.6. Veiligheid test

Op moment van schrijven was volgens Secunia Opera de veiligste browser (met 0 niet opgelost bugs van de 19) gevolgd door Firefox met 2 van de 6. Beide Internet Explorer versie waren laatste met maar liefste 23/134 (IE6) en 9/31 (IE7).
Let wel op, het aantal bugs is niet representatief. IE6 bestaat al sinds 2001 dus heeft logischerwijze al meer bugs achter zich dan de laatste nieuwe versie van Firefox. Het aantal niet opgeloste bugs en de bijhorende kwetsbaarheid is echter wel belangrijk. Bij Firefox staat er op moment van schrijven niet kritiek, terwijl beide IE versies op moderated cirital stonden.

4. Gebruiksgemak


Toegankelijkheid is een groot woord in de browserwereld. Het houdt in dat een browser voor iedereen gangbaar is, dus een browser voor mij en u maar ook voor bejaarden, mindervalide,...
Dit houdt in dat de browser simpel te gebruiken moet zijn, goed kunnen printen en allerlei andere functies.

4.1. Microsoft Internet Explorer 6

Net zoals bij andere hoofdpunten komt ook hier Microsoft Internet Explorer 6 serieus tekort. IE6 is een sterk verouderde browser die misschien 5 jaar geleden aan de noden van de gebruikers zou voldoen, maar nu achterloopt op al de rest.

4.2. Microsoft Internet Explorer 7, Mozilla Firefox en Opera

4.2.1. Websites vergroten

Een veelgebruikte test voor toegankelijkheid in een browser is de pagina vergroot test. Dit houdt in dat je de browser dwingt om alles op de website uit te vergroten zodat mensen met een minder goed zicht toch de kleine lettertjes kunnen lezen.
Druk dus eens op met IE7. Je merkt meteen dat hij de pagina gewoon vergroot (alsof het een vergrootglas is). Op zich niet slecht maar als je dit vergelijkt met andere browsers zal je merken dat andere browsers het veel slimmer aanpakken.
Firefox en Opera gaan de website niet behandelen met een vergrootglas maar gaan de tekst vergroten zonder het dat uit zijn element zal vallen. Vergelijk daarom zelf maar eens:
Internet Explorer 7 en Firefox
Buiten het lelijkere maken van de website zal IE7 ook een horizontale scrollbalk veroorzaken (aangezien hij met zijn vergrootglas werkt kan niet alles meer in het venster). Het resultaat is dan irritante website die moeilijk te navigeren is.

4.2.2. Functies

Het is lang duidelijk dat Microsoft al even achterloopt op de concurrentie op het gebied van hun browser. Ze zien immers weinig noodzaak om hun browser te voorzien van grote veranderingen, aangezien ze toch het merendeel van de gebruikers hebben. Het bijbenen is dan ook de grootste bezigheid bij de nieuwere versie. Een simpel voorbeeld is tabs in een browser. Hoe lang heeft het wel niet moeten duren voordat Microsoft besefte dat IE ook toe was aan tabs, terwijl andere browsers dit al jaar en dag hadden.

Slimme adresbalk: als je iets intypt in de adresbalk de adresbalk zal hij niet enkel zoeken in de geschiedenis, maar ook in je favorieten en de titel van de website. Hierdoor kan je veel simpeler websites terugvinden en zit je minder lang verdoken in de menu's van je browser.
Speed Dial: Opera heeft een leuke manier bedacht om de eerste pagina dat je informatiever te maken. Je hebt meteen een zoekrobot (naar keuze) ter beschikking en je 9 websites naar keuze. Deze websites bouw je zelf op door ze gewoon te slepen naar de pagina. Zoals de functie het zelf omschrijft, Speed Dial.
Opera Speed Dial
Snelheid: Snelheid van de browser is bij Firefox en (en nog meer bij) Opera een prioriteit.
Opera's browser is dan ook zeer snel. De reden daartoe is dat Opera mobiele browsers maakt en PDA's en telefoons doorgaan weinig processorkracht hebben. Opera gebruikt dan ook dezelfde motor van zijn mobiele browser in zijn PC versie. Hierdoor is Opera dan ook zeer snel met zowel opstarten als surfen.
Bij het surfen zijn Opera en Firefox ook zeer snel. Opera geeft wel het gevoel sneller te zijn (door zijn manier van websites laden) maar over het algemeen zijn ze gelijk opgaand.
Snelheid is bij Microsoft echter geen echte prioriteit en wordt hierdoor dan ook omvergeblazen door de alternatieven.
Download manager: Mensen die vaak downloaden, zullen een download manager zeer goed appreciŰren. Deze toevoeging laat je toe om in 1 oogopslag te zien wat je aan het downloaden bent en hoe ver dit gevorderd is. Zowel Firefox als Opera beschikking over een goede download manager (IE7 moet het echter doen met de oubollige manier van IE6, elke download verloopt in een apart schermpje).
Add-ons: Misschien wel de belangrijkste troef van Firefox zijn de add-ons. Hiermee kan je kleine toevoegingen downloaden voor je browser en worden je functies oneindig verlengt. Zo kan je je muziekspeler bedienen binnen in je browser (FoxyTunes), YouTube en andere filmpjes rechtstreeks downloaden zonder tussenkomst van andere sites (Video Downloader), met je muis gebaren doen om zo opdrachten te geven aan je browser (FireGestures), je favorieten websites automatisch sychroniseren andere computer die Firefox hebben (FoxMarks)... Het lijstje is eindeloos en de gekste dingen (zoals om te leren typen) komen er ook in voor.
De Opera gebruikers moeten niet op hun honger zitten. Opera heeft basis een synchronisatie oplossing om je favorieten websites te bekijken op zowel PC's met Opera als PDA's, GSM's... met Opera. Basis kan Opera ook overweg met gebarentaal voor je muis.
Widgets: Widgets zijn kleine toepassingen in Opera zijn browser. Deze kleine toevoegingen zijn eerder als ontspanning of entertainment aangezien ze niet zo krachtig zijn als de add-ons van Firefox.
Skins: Met Opera en Firefox kan je niet alleen de browser met functies uitbreiden, je kan hem ook aanpassen naar eigen wens wat betreft zijn uiterlijk. Zo kan je Firefox en Opera pakweg volledig roze laten uitstralen of een donkere look geven.
Spellcheck: Firefox heeft ook een ingebouwde spellcheck voor mensen die vaak op forums zitten of mails willen schrijven, maar bang zijn om foutjes te typen. In Opera zit er ook een spellcheck, maar hiervoor moet je een extra klein programma'tje downloaden dat de woordenboeken bevat.

5. Conclusie


Een andere browser kiezen kan misschien een zware stap zijn voor sommigen onder ons, maar de extra's die je ervan terugkrijgt lonen doorgaans de moeite. Alternatieve browsers zitten vol met nieuwe innoverende dingen waarvan de leercurve al bij al vrij vlak is. Zo kan je snel zoeken in geschiedenis, favoriete websites vanuit je adresbalk, kan je je geschreven tekst controleren op spelfouten of worden al je wachtwoorden en favoriete websites overal ter beschikking zonder dat je ze op USB stick ofzo moet meenemen.
Het is ook meermaals bewezen dat een veel gebruikte browser gebruiken je een doelwit maakt voor kwaadwilligen. Ook zal je webontwerpers aanmoedigen om vaker standaarden te gaan ondersteunen zodat alles websites mooi getoond worden ongeacht welke browser je gebruikt.

6. Profiel van de gebruiker


Als extra voor dit artikel zullen we een breed scala aan browsers geven samen met zijn voor en nadelen. Zo kan je zelf beslissen welke browser goed voor jou is.

6.1. Firefox

Firefox is mijn favoriet. Basis heeft hij zeer veel te bieden zoals een download manager, spellingscontrole, tabs, snelheid,... Dat lijstje kan je echter serieus uitbreiden met de duizenden extensies die gratis ter beschikking staan.
Door zijn structuur is het een zeer veilige browser die snel gedicht kan worden door de automatische updater. Je beschikt dus vrijwel altijd over de meest recente versie, als je de updater zijn werk laat doen.
Firefox is voor mensen die genoeg hebben van Internet Explorer en meer functies willen. Het kost echter wel wat moeite om de juiste add-ons te vinden maar je wordt zeker wel beloond door een verrijking van functies. Zonder add-ons staat deze browser ook goed met zijn voeten op de grond, hij is prima voor dagelijks gebruik en zal je zeker niet opdringen met allerlei functies die je niet interesseren.

Schermafdruk: Mozilla Firefox
Download: http://www.mozilla.com

6.2. Opera

Basis is Opera de browser met de meeste opties. Hij omvat een download manager, tabs, torrent downloader, RSS lezer, email toepassing, muisgebaren, snelle notities,... Hoewel dit lijstje lang is zal hij je niet storen met al deze functies, maar zullen ze wel klaar staan voor moest je er gebruik van willen maken.
De grote troef van Opera is zijn snelheid. Hij is ideaal voor mensen die weg willen van Internet Explorer maar Firefox wat minder zien zitten. Daarnaast heeft Opera standaard veel zaken aan boord die Firefox niet heeft. Hierdoor is de initiŰle download en installatie echter wel iets groter.

Schermafdruk: Opera
Download: http://www.opera.com

6.3. Safari

Safari is de browser van Apple. Bij mij viel hij echter niet in de smaak. Hij is een directe concurrent van Internet Explorer, want veel extra's heeft hij niet. Hij heeft geen phishing filter of een duidelijke aanwijzing als je op een geŰncrypteerde websites zit. Dit maakt dat Safari op vlak van afpersing (een zeer opkomende trend op het Internet) ondermaats scoort.
Hij kan je hart misschien veroveren door zijn snelheid. Zijn extra functies zijn echter schaars, enkel de ingebouwde spellingscontrole en zijn proper afgewerkte RSS lezer is te vermelden waard. De interface bevalt mij niet echt, ik denk dat hij op een Mac wat meer kan bieden (maar dat is smaak). Daar komt de sober en geanimeerde opties wat beter op zijn recht.

Schermafdruk: Apple Safari
Download: http://www.apple.com/nl/safari/

6.4. Google Chrome

Chrome is misschien de minst gekende browser uit de lijst, maar kan zeker wat betekenen in de toekomst. Het is een browser gemaakt door Google en toont aan wat de visie van Google is op het vlak van Internet. Als hij al zijn beloftes waarmaakt, is hij zeer stabiel en uiterst snel. Hij blinkt echter niet uit in functies, in tegendeel. Hij laat veel van zijn functies verborgen waardoor de leercurve van deze browser eveneens vrij vlak is.
De browser is gemaakt met het opzicht op toepassingen op het Internet (zoals Google Docs, een Office programma via het Internet) waardoor veel van zijn opties er onderuit zijn gehaald.
Qua extra functies moet je niet teveel verwachten, maar waar hij wel in uitblinkt zijn de huidige functies heruitvinden. Zo zal je niet meer verloren lopen in je geschiedenis of je favorieten omdat ze op een intelligente manier worden getoond. Ook zijn de tabs gemaakt om snel te ordenen of om ze weg te slepen uit het venster en zou de browser beter bestand moeten zijn tegen crashes veroorzaakt door fouten in websites.
Google Chrome is echter nog maar in Beta fase en heeft wat privacy problemen. Zo zal hij bijvoorbeeld elk letter dat je intypt in de adresbalk doorsturen naar Google's hoofdkwartier. Dit is normaal gezien bedoeld als functie om in de adresbalk de eerste Google zoekresultaten te kunnen zien. Handig maar voor mensen die privacy belangrijk vinden kan dit wel een serieus zwaar argument zijn om hem niet te gebruiken. Ook draait er, wanneer je Google Chrome installeert, een update service (GoogleUpdater.exe) in de achtergrond. Deze service wordt automatisch ge´nstalleerd wanneer je de browser installeert en kan je doorgaans niet eenvoudig verwijderen (de service installeert zich vanzelf terug opnieuw). Eenmaal je Chrome verwijdert, zal de service enkele uren later ook verdwenen zijn van je systeem. Voor mensen die dit gedrag beanstigend vinden, zijn er alternatieve versies van Chrome, zoals SRWare Iron.

Schermafdruk: Google Chrome
Download: http://www.google.com/chrome

6.5. Microsoft Internet Explorer 7

IE7 heeft t.o.v. versie 6 veel vernieuwingen met zich meegebracht. Echter de concurrentie heeft niet gewacht op Microsoft hen bij te benen. IE7 is dan ook een browser voor mensen die weinig op het Internet vertoeven en er niet door geboeid zijn. De browser staat op de meeste computers ge´nstalleerd en zal dus altijd binnen handbereik staan, verwacht echter niet dat hij van het web een mooiere plaats kan maken. Hij laat je toe te surfen en meer ook niet.

Schermafdruk: Internet Explorer 7
Download: http://www.microsoft.com/netherlands/windows/products/winfamily/ie/default.mspx

6.6. Microsoft Internet Explorer 6

Hoewel het op moment van schijven nog steeds de meest gebruikte browser is, wens ik hem aan niemand toe. Het is een verouderde browser die faalt op elk mogelijk denkbaar gebied. Zo is hij veel te laks in veiligheid, blinkt hij helemaal niet uit in functies (tabs zijn hem zelfs vreemd) en zullen websites zeer mager overkomen omdat veel webontwerpers de ondersteuning voor IE6 willen schrappen.
Het is gewoon geen hedendaagse browser meer!

Schermafdruk: Internet Explorer 6
Download: http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=1e1550cb-5e5d-48f5-b02b-20b602228de6&displaylang=nl enkel voor Windows 2000, Me, 98 en NT. Hou er rekening mee dat Windows Me, NT en 98 niet meer ondersteund worden door Microsoft. Je krijgt dus geen beveilingsupdates meer voor Internet Explorer als je deze browser gebruikt met dat besturingssysteem.

7. Slot


Ik hoop alvast dat dit ietswat interessant was om te lezen. Dit artikel is eerder bedoeld om mensen te doen inzien dat ze beter afzijn met een andere browser (hoewel het natuurlijk hun eigen keuze is). Het Internet kan een mooie plaats zijn, een andere browser kan het misschien wel een leukere plaats voor je maken.
Mensen die nog bij IE blijven zitten, zal ik zeker niet doodschieten :D. Het enige wat ik wel eens kan zeggen is, probeer eens iets anders. Al de besproken browsers zijn volledig gratis en zijn beschikbaar op Linux, Windows en Mac (met uitzondering op Safari, Internet Explorer en de Google Chrome versie die op het ogenblik van schrijven op zich laat wachten).
Wie niet waagt niet wint ;-)!Dit artikel werd geschreven door SMG op dinsdag 28 oktober 2008 om 17:11 en werd sindsdien 17018 keer gelezen.

  • Pagina
  • 1 van 1

Bericht geplaatst door StOosh op dinsdag 4 november 2008 om 22:32:49.
StOosh's avatar
Multiviteit: 1526
super artikel SMG !

Ik heb wel enkele dingen die je misschien eens kan herzien... ;)

  • Bij 3.veiligheid stel ik voor dat je de formulering herziet, ik vind hem nogal aanvallend. Vooral de eerste zin: 'Daar heeft de gebruiker niets mee te zien'

  • En verder zijn er hier en daar enkele letters per ongeluk teveel/verkeerdelijk getypt : vb: 6.6. Micrpsoft Internet Explorer 6, de anderen vind ik niet zo direct terug...maar in het algemeen: TOP! (thumbsup)

groeten

Opmerking van de crew

Bedankt voor de opmerking i.v.m. de typfouten; ik heb degene die ik meteen kon terugvinden even gecorrigeerd ;-).
Martijn
Deze tekst werd het laatst bewerkt door Martijn op woensdag 12 november 2008 om 22:15:33.
Bericht geplaatst door SMG op donderdag 6 november 2008 om 00:29:17.
SMG's avatar
Multiviteit: 12000
Moderator
Dat gaat de gebruiker toch niets aan, de gewone gebruiker interesseert er zich er enkel aan dat de website er functioneel een proper uitziet. Hoe de ontwikkelaar dit doet interesseert hem/haar gewoonweg niet.
Ik wilde met die zin aangeven dat ik best wel begrijp dat standaarden geen argument is om te kiezen voor een alternatieve browser. Ik wil mensen wel laten inzien dat een andere browser veel meer voordelen kan geven, de meeste mensen kennen immers enkel Internet Explorer en denken dat een browser enkel kan surfen. Een andere browser ligt misschien nauwer aan bij de noden van de gebruiker. Maar zoals ik aangeef in mijn laatste zin: Wie niet waagt niet wint.
Bericht geplaatst door StOosh op donderdag 6 november 2008 om 19:04:50.
StOosh's avatar
Multiviteit: 1526
ja, dat begrijp ik. Maar ik vond je formulering nogal aanvallend overkomen, kan je dan niet beter zeggen: "Maar dat interesseert de doorsnee gebruiker niet." Dat komt wat minder agressief over...

Het is jouw artikel, jij doet de aanpassingen die je het best lijken. Ik wou enkel hulp bieden, daarvoor dient de mogelijkheid om een reactie te geven hier toch? ;)

groeten
De_Klak
Bericht geplaatst door Hoobastank_RML op vrijdag 14 november 2008 om 18:17:29.
Hoobastank_RML's avatar
Multiviteit: 1030
Simply the best
Grrrrrrrrr

Dixit

IE7 is dan ook een browser voor mensen die weinig op het Internet vertoeven en er niet door geboeid zijn. De browser staat op de meeste computers ge´nstalleerd en zal dus altijd binnen handbereik staan, verwacht echter niet dat hij van het web een mooiere plaats kan maken. Hij laat je toe te surfen en meer ook niet.


Iedereen die dit artikel heeft gelzen, VERGEET WAT ER STOND!!

IE Rulzzzzz :D Beste browser en trotse marktleider :)
GAAT HEEN met de neppe functies en "oh zo snelle surfsnelheid" van de alternatieve browsers!!

Oplichters zijn het!! :D
The person who types this is an Idiot:D

Microsoft: You've got questions, we've got dancing paperclips!
Bericht geplaatst door SMG op zondag 16 november 2008 om 09:26:17.
SMG's avatar
Multiviteit: 12000
Moderator
Van Safari heb ik ook geen hoge dunk hoor :p
Maar als jij kan bewijzen dat IE7 beter is dan pakweg Firefox of Opera laat het dan weten ;) Er is maar 1 ding dat IE beter heeft en dat is zijn opstart snelheid. Maar dat is gewoon omdat het praktisch helemaal mee opgestart wordt met Windows zelf. Tja zo kan alles wel rap opstarten...

Verder is het gewoon veel te mager aan functies. Als je dan nieuwe functies wilt dan moet je een totaal pakket zoals Avant browser nemen. Maar dan krijg je iets dat totaal veranderd dan wat je gevraagd hebt.
Bericht geplaatst door wild op donderdag 27 november 2008 om 11:50:46.
wild heeft nog geen avatar toegevoegd
Multiviteit: 0
Beste browser??? ie lekt? is het niet zo dat heel Windows lekt?
Vergeet niet alleen ie dus maar vergeet gewoon Windows.
Download dus niet enkel een andere browser maar wel een volledig besturings systeem.
een klein voorproefje: http://www.slax.org/get_slax.php
de hele handel: http://www.ubuntu-nl.org/getubuntu/download
Dit zijn "Live" cd's (oei, al direct een niet Windows term erbij:D). Die kan je dus uittesten zonder je harde schijf al direct te formatteren.
Het zal wel even duren voor de Microsoft brainwash uit je hoofd is,
maar als je even doorzet zal je nooit meer terugkijken.

Word het stilaan niet tijd om het hele monopoly van Microsoft achter je te laten?
Veilig, snel en functies zijn je lievelingen toch, niet.
Bericht geplaatst door SMG op zondag 30 november 2008 om 18:50:58.
SMG's avatar
Multiviteit: 12000
Moderator
Ik wil hier niet in discussie treden maar als je erop staat:

Linux is niet voor desktop gebruik, het heeft nog steeds te weinig ondersteuning als het gaat over producenten van andere leveranciers. Ik denk zo maar even aan Photoshop, Office (OpenOffice is nog steeds geen volledig alternatief voor bedrijven die een CRM, Exchange systeem hebben), Mathlab, AutoCAD,... Zijn er eigenlijk teveel om op te noemen.
Je kan verder niet verwachten dat gewone gebruikers gaan knoeien met dingen zoals Wine, virtuele machines, dualboots etc.
Het komt er eigenlijk op neer dat niet iedereen genoegen neemt met enkel mail, internet en tekstverwerking.

Overigens is de driver ondersteuning gewoon 'vingers kruisen'. Heb je een moderne laptop is er een kans dat je laptop niet volledig werkt (geluid en draadloos zijn de populairste die niet werken). Verder zit je met de ondermaatse ondersteuning voor Flash en grafische kaart drivers. Daarbij is een dualscreen in Linux ook al een utopie waardoor wij voor een workshop over Linux die moesten presenteren met MS Office in Windows (mooie reclame hÚ).
Dit maakt dus dat als je een computer koopt best nog steeds Windows erbij koopt want moest Linux niet werken zit je wel met een computer die totaal onbruikbaar is (ik denk even aan mijn laptop die kwam met FreeDOS en faalde in Ubuntu -> geen geluid, geen wireless).

Dus dan moet de ondersteuning vanuit de fabrikant komen. De enige die er echt mee op dreef is, is Dell. Je zit helaas wel met een klein probleem dat als er iets mis mee gaat (en dat is nog steeds een van de grootste nadelen van Linux) dat je in de CLI dingen moet gaan oplossen. vb: ik installeerde eens Fedora en deed na de installatie een update (die hij mij voorstelde). Na die update herstarten en plots krijg ik bij het inloggen de melding 'Could not find kdeinit, please check your installation'. Tja, over cryptische foutboodschappen gesproken.
Als je dan naar de PC winkel gaat zal je ook bot vangen: meestal kennen die geen Linux. Tja, waar moet een mens nog naartoe? Een forum? Guess again... mijn laatste bezoek aan een Linux forum monde uit in een format met terug Windows erop, omdat zij mij geen oplossing konden geven voor mijn probleem. Overigens waren ze wel zeer schaars als het ging om informatie te geven over hoe ik hun 'stappen' moest uitvoeren (ik kreeg als bericht: 'doe eens top en kijk in de logs' -> hoe weet ik wat top is en waar zijn die logs -> geen antwoord).

Als kers op de taart zal ik je zeggen dat mensen niet met een computer kunnen werken. Ik heb al mensen gezien die een dvd in een videorecorder wilde steken en iemand die meermaals op het scherm drukte in de hoop dat de computer zou opstarten.
Ik heb niets tegen die mensen, zij zullen mij zeker en vast uitlachen als ik iets, vanzelfsprekend voor hun, doe dat grandioos mislukt. Verwacht echter niet dat die elke dag voor hun PC zitten om uit te zoeken hoe het komt dat ze in Windows wel op MSN met een webcam konden werken maar via pidgin plots niet meer.

Vanzelfsprekend voor jou is nog niet vanzelfsprekend voor hen. Geef dan ook geen antwoorden waar geen kat iets aan heeft zoals "Download niet enkel een nieuwe browser maar een volledig nieuw besturingssysteem". Pak het stapje voor stapje aan, als ik 1 persoon heb overtuigd om Firefox, Opera,... te gebruiken spring ik al een gat in de lucht. Jou reactie zal echter snel vergeten worden.
Bericht geplaatst door arne op donderdag 1 januari 2009 om 19:42:36.
arne's avatar
Multiviteit: 621
Upgrade Your Life!
Intel Inside!

Dixit

Dixit Hoobastank_RML op 14/11/2008 18:17:29:

Grrrrrrrrr

Dixit

IE7 is dan ook een browser voor mensen die weinig op het Internet vertoeven en er niet door geboeid zijn. De browser staat op de meeste computers ge´nstalleerd en zal dus altijd binnen handbereik staan, verwacht echter niet dat hij van het web een mooiere plaats kan maken. Hij laat je toe te surfen en meer ook niet.


Iedereen die dit artikel heeft gelzen, VERGEET WAT ER STOND!!

IE Rulzzzzz :D Beste browser en trotse marktleider :)
GAAT HEEN met de neppe functies en "oh zo snelle surfsnelheid" van de alternatieve browsers!!

Oplichters zijn het!! :D


Ben ik me akkoord :p

Ik vind dus niets slecht aan IE, en traag is die bij mij zeker niet.

Firefox vind ik onhadig en er niet uitzien, en de tabbladen zijn onhadig bij Firefox.

IE is voor mij de beste browser, simpel en ziet er deftig uit :) En heel belangrijk, aleja voor mij toch :p het is de enigste browser die kan werken met de Live Toolbar :)
Q6600 @ 3,2GHz, ASUS P5Q Premium, Corsair DHX 8GB DDR2, HD5770 CrossFire, 2x OCZ Vertex2 60GB RAID0, Nexus 1000W, Scythe Orochi
Bericht geplaatst door SMG op zaterdag 3 januari 2009 om 21:21:16.
SMG's avatar
Multiviteit: 12000
Moderator
Ach, dat komt nog, wees gerust.
Ik kende ook een fervent IE gebruiker en nu vervloekt die het nog erger dan mij. Waarom? Hij moest een website maken volgens XHTML strict 1.0 standaarden.

Tabs in Firefox onhandig? Kies wat een tab doet: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1122
Firefox ziet er niet uit? Kies een eigen look: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/browse/type:2
Firefox traag? Raar, IE is de traagste browser van ze allemaal. Elke onafhankelijke test wijst dit aan. Overigens zijn Firefox, Opera, Safari en Chrome een race aan het spelen om de snelste browser. Microsoft heeft echter al gezegd hier niet aan mee te doen.
Firefox 3.1 zal de nieuwe JavaScript engine TraceMonkey bezitten, Opera 10 zal Presto 2.2 als rendering hebben wat 30% aan snelheidsverbetering zal geven, Chrome bezit de razendsnelle V8 JavaScript engine.

Firefox kan niet werken met Live toolbar: dat is een zegen :D
Dat is een beetje de monopolie van Microsoft, ze zijn te koppige om andere dingen te ondersteunen. Overigens vind ik toolbars dikke rommel. Als je met een alternatieve browser werkt dan heb je altijd al een zoekveld gehad (rechts van de adresbalk) dus is een toolbar (die ruimte inneemt) praktische nutteloos. Daarbij kan je met Firefox zelf de addons kiezen dus functies van de Live toolbar nabootsen.
Bericht geplaatst door Hoobastank_RML op woensdag 22 april 2009 om 12:07:55.
Hoobastank_RML's avatar
Multiviteit: 1030
Simply the best
Tijd om het aan te passen naar "Waarom Internet explorer

WEL

als webbrowser gebruiken?" :D
The person who types this is an Idiot:D

Microsoft: You've got questions, we've got dancing paperclips!
Bericht geplaatst door SMG op dinsdag 28 april 2009 om 20:55:44.
SMG's avatar
Multiviteit: 12000
Moderator

Dixit

Dixit Hoobastank_RML op 22/04/2009 12:07:55:

Tijd om het aan te passen naar "Waarom Internet explorer

WEL

als webbrowser gebruiken?" :D

Als je zegt waarom... Kom af met argumenten, geen nutteloze zinnen van Gebruik IE ofzo :p
Bericht geplaatst door Freddy_Verbrugge op zondag 28 juni 2009 om 16:14:35.
Freddy_Verbrugge heeft nog geen avatar toegevoegd
Multiviteit: 57
Ik vind die Google Chroome ook wel een lekker snelle zoekmachine!!!
Bericht geplaatst door een gast op donderdag 9 juli 2009 om 07:16:26.
Het liefst van al gebruik ik Iron , dat is Chrome maar dan met een betere privacy voor de gebruiker:

Hier een klein overzicht
Hier kan je de applicatie downloaden, ook zonder installatiebestand voor mee te nemen op stick
  • Pagina
  • 1 van 1