Windowsprogrammas laten werken in Linux

Trefwoorden: linux, window, programma's, emulatie

1. Inhoud


In dit artikel zal ik je proberen uit te leggen hoe je programma's voor Windows op je PC met Linux werkend krijgt. We gebruiken hiervoor het programma Wine, dat hier te downloaden is. Op het moment van schrijven is versie 0.9.20 juist uitgebracht, maar aangezien iedere 2 weken een nieuwe build uitkomt, kan bij jou de versie verschillen.

2. Downloaden en instaleren


Download de laatste versie van Wine hier en kies de versie die het beste bij jouw systeem past. Sla het bestand op op bijvoorbeeld je bureaublad, of een andere locatie waar je het snel kan terugvinden.
Na het downloaden, moet je het bestand uitpakken. Dit doe je door rechts op het bestand te klikken, uitpakken te selecteren en dan op uitpakken naar... te klikken. Selecteer dan de map waar je al je programma's instaleert. In heb dit veranderd in /home/kilian/programmas

Afbeelding: da75bfeb59797272ef1d9f79be3640e2.jpg
Open nu de terminal
Typ in je terminal het volgende:
CODE
 1.  
 2. locatie-waar-je-wine-hebt-uitgepakt/wine-0.9.59/tools/wineinstall
 3.  

Je kan ook via je Konqueror naar die locatie gaan, en het bestand config naar de terminal slepen. Je krijgt dan zeker de juiste code. Druk nu op enter en je computer begint te werken.

Afbeelding: d945ccf2ed73d9bc6559f7a246399611.jpg
Wacht tot deze klaar is. Ga ondertussen even iets eten, drinken of speel een spelletje.
Na een tijd wordt je gevraagd om nog verder te installeren. Typ yes en geef, wanneer gevraagd, je sudopaswoord.
Hij zal weer een heleboel dingen doen, wat een hele tijd kan duren.

3. Wine configureren


Om alles te laten lopen zoals jij het wilt, kan je nog door in de terminal winecfg in te typen een paar instellingen aanpassen. Dit kan je naar keuze aanpassen.

4. Programma's installeren


Programma's installeren is nu heel simpel:
 1. open het bestand (dubbelklikken)
 2. Er zal een venster openen waar er gezegd wordt dat het bestandstype niet bekend is. Typ in het zoek venstertje wine en vink de optie deze toepassing altijd gebruiken voor dit bestandstype aan om het programma op te starten en dit voortaan altijd te doen. Indien je dat niet wenst kan je het vinkje uitlaten.

  Afbeelding: 925cb4be54dc98350cb032738dfe3101.jpg
 3. Wine start op en zal het programma openen. Indien het bestand een installatiebestand is begint hij te installeren.
 4. Laat het standaard installatiepad staan om geen problemen te veroorzaken.


Let op: sommige programma's werken toch niet via Wine. Panikeer dus niet moest jouw programma niet opstarten. Programma's open via Wine gaat trouwens ook altijd wat trager, aangezien Wine als een extra laag tussen jouw en het programma werkt.

5. Programma's opstarten


Nadat je jouw programma hebt ge´nstalleerd, is het tamelijk simpel om het programma te openen.
Je krijgt normaal gezien 2 nieuwe pictogrammen op je bureaublad. Het ene heeft als extensie .Ink en een icoontje met een wijnglas. Deze moet je verwijderen aangezien deze niet werkt. Het 2de pictogram heeft geen (zichtbare) extensie. Met dit pictogram kan je jou programma opstarten.

6. Nuttige commando's


Er zijn een aantal commando's die zeer nuttig kunnen zijn. Hieronder een beknopte lijst. Als je alle commando's wil weten, kan je die vinden in de Wine user Guide
commando | uitwerking
winecfg | hier kan je enkele instellingen aanpassen.
uninstaller | vergelijkbaar met het menu "software" bij Windows. Hier krijg je een lijst met de software die via Wine ge´nstalleerd is, en je kan deze verwijderen
wine control | een simpele versie van het "configuratiescherm". Hier zijn enkel software instellingen te doen mits deze geinstaleerd zijn
wine "c:\program files\appname\appname.exe" | met dit commando kan je toepassingen die geen snelkoppelingen geplaatst hebben opstarten.

Ik wil je er ook op wijzen dat je de "virtuele" windowsdrive makkelijk kan benaderen; door in Konquerer /home/gebruikersnaam/.wine/drive_c in te typen kom je op de virtuele windowsschijf. Hier kan je manueel programma's verwijderen moest dat via het uninstaller commando niet lukken.

7. Slot


Voor je aan de slag gaat met Wine, wil ik je er op wijzen dat niet ieder programma zal werken. Er zijn programma's die je zelfs niet kan installeren. Aangezien er nog steeds aan Wine wordt gewerkt, vermoed ik dat er hoe langer hoe meer programma's zullen werken, maar dit is nog lang niet zo.

Moesten je er nog vragen resten over het hoe of wat dat mag je deze altijd even stellen in de forums. Ik, of iemand anders zullen met plezier je proberen te helpen.Dit artikel werd geschreven door Kilian op woensdag 9 april 2008 om 18:39 en werd sindsdien 10913 keer gelezen.

 • Pagina
 • 1 van 1

Bericht geplaatst door SMG op donderdag 8 mei 2008 om 18:42:35.
SMG's avatar
Multiviteit: 12000
Moderator
Ubuntu gebruikers (of andere Debian soorten) kunnen via de terminal (commando line interface) hetvolgende intypen om Wine te installeren:
sudo apt-get install wine
Hiermee zal Wine ook ge´nstalleerd worden.

Om een programma te installeren in Wine onder Ubuntu blijf je in de Terminal en typ je in:
wine naam_bestand.exe
Dan zal het programma starten of zal de installatie starten. Je kan best het programma installeren en nadien zal je in de applicaties onder Wine je programma terugvinden.
Deze tekst werd het laatst bewerkt voor 40.77 % door SMG op donderdag 8 mei 2008 om 18:46:52.
Bericht geplaatst door een gast op dinsdag 10 januari 2012 om 20:44:18.
in geval van .... , werken programma's zoals s7 van siemens die enkel werkt in xp

dan ook via da systeem in linux ?


dank u
 • Pagina
 • 1 van 1