Xubuntu: Installatie gids voor Virtual PC of PC installatie

Trefwoorden: Xubuntu, Ubuntu, Kubuntu,Linux installatie

1. Installatie van Xubuntu (7.10 Gutsy Gibbon) op PC / Virtual Machine
http://www.multidesk.be/bijlage/090a934378d773eb9a64b4a8f1861300.jpg
Xubuntu bootscreen

1.1. Introductie


Xubuntu, Ubuntu, Kubuntu zijn drie linuxomgevingen die op zich weinig van elkander verschillen. Het grootste verschil tussen deze versies is hun window manager, die hier respectievelijk XFCE, Gnome en KDE is.

1.1.1. XFCE en Xubuntu


Meer infomatie XFCE: http://www.xfce.org/
Meer informatie Xubuntu: http://www.xubuntu.org/

Xubuntu en XFCE zijn in de lichtgewichten in deze linux distributie. XFCE is een mooie en duidelijke Window Manager, die heel weinig van het systeem vergt, en die heel stabiel draait. Er zijn veel mogelijke thema's te kiezen na de eerste installatie.

XFCE komt met een goeie desktop manager, die desgewenst uitgeschakeld kan worden. Er is een algemeen instellingen venster beschikbaar, en alhoewel het menu iets minder volwassen aanvoelt dan Gnome en KDE, kunnen deze hier desgewenst ingesteld worden.

De verkenner die hier standaard meegeleverd wordt is thunar. Het is weinig aanpassen van de gnome/kde verkenners, je kan er hetzelfde mee, de layout is gewoon iets aanpassen.

Als standaard office systeem is het wat magertjes, na de installatie heb je de beschikking over Abiword, Gnumeric, Orage calendar en Open Office Word Processor. Meerdere dingen zijn natuurlijk te installeren via de Add/Remove installatie procedure.

Als graphische progamma's staan Gimp en gqview ge´nstalleerd. Opnieuw een stuk minder dan in de andere distributies dus. De games zijn vrijwel de standaard games van de Ubuntu gameslijstjes. Een groot "gemis" bij het starten is het ontbreken van een standaard teksteditor. Deze is op het eerste zicht niet aanwezig in het systeem, maar word bij deze dan opgevangen door Abiword.

Qua multimedia programma's komt dit systeem iets wat te kort bij het starten, enkel de Movieplayer en de uitstekende Brasero Disc Burning Application ge´nstalleerd. Ik heb hierbij Rhytmbox ge´nstalleerd, daar deze wel dienst doet als een uitstekende muziekspeler (XMMP vond ik vroeger de betere muziekspeler in linux, maar deze gaf wat problemen met mijn geluidskaart te delen :d).


Op netwerk gebied staan enkel Firefox en Mozilla Thunderbird ge´nstalleerd. Het is wat weinig maar op het eerste zicht alles wat nodig is om het internet te bereiken en mails te lezen.

Het systeem biedt nog steeds Synaptec Package Manager voor package installaties en ook het Add/Remove tooltje is nog steeds aanwezig. Er zijn verder ook nog enkele leuke tooltjes ge´nstalleerd om met het systeem te werken.

Qua schijf ondersteuning herkende XFCE direct mijn NTFS partities en kon ik vanaf de live-cd al schrijven naar deze windows schijven. ntfs-3g is hiermede dus volledig actief in Xubuntu.

Algemene werking van het systeem is snel, de pc start op in minder dan 30 seconden, en met automatisch inloggen ingeschakeld kan je binnen de halve minuut gestart zijn.

Alles is grotendeels aanwezig in dit systeem en de nodige applicaties kunnen steeds gedownload worden. Dit houdt de downloadgrootte van de ISO relatief laag, de installatie voor de i386 machine bedraagt slechts 566 MB.

1.1.2. Minimale systeem vereisten


Pre-install

HDD

Je hebt ongeveer 1.5 GB nodig voor een Xubuntu installatie

RAM

Voor desktop-cd versie

128 MB RAM (Live CD)
192 MB RAM (Install)

Voor alternate-cd installatie (textbased)

64 MB RAM (Install only)


Post-install

RAM

Je hebt een minimum van 64 MB RAM nodig om met Xubuntu te kunnen werken, maar het is ten zeerste aangeraden om een minimum van 128 MB RAM te gebruiken.

CPU

Pentium100 of beter (dit zijn dus hele lage systeem eisen)

1.2. Download Xubuntu


Je kan Xubuntu downloaden via een mirrorlist op Xubuntu downloadsite.

Vergeet niet de juiste distributie te kiezen!
belangrijkste zijnde:
- i386: Alle Pentium based processors inc AMD
- AMD64: Alleen AMD64 processors!

En andere
- ... ea zie beschrijving site

1.3. Op cd branden of ISO gebruiken


Indien je Xubuntu enkel wenst te testen via een virtuele pc, dan mag je deze gerust als ISO laten staan. VMWare, Microsoft Virtual PC en Innotek Virtualbox zijn enkele tools die je kunt gebruiken. In dit artikel maak ik gebruik van Innotek Virtualbox.

Indien je Xubuntu wenst te installeren op uw pc, zonder gebruik te maken van een virtuele pc, dan dient u deze gedownloadde ISO image op cd te branden. U kunt deze dan nog steeds testen via de virtuele PC, of rechtstreeks overgaan tot de installatie.


1.4. Voorbereiding Innotek Virtualbox


Voor de installatie maak ik gebruik van Innotek Virtualbox. Dit is een programma om Virtuele PC's te runnen. Ik gebruik dit redelijk vaak voor het uittesten van nieuwe linux'n, zonder de livecd te moeten gebruiken :D.


1.4.1. Nieuwe virtuele PC aanmakenhttp://www.multidesk.be/bijlage/d40f7299bf92a118d1bfcb3465ec417d.jpg
Nieuwe virtuele pc

We gaan nu dus van start om een nieuwe virtuele pc aan te maken.
Start Innotek Virtualbox op, klik op New en vul volgende gegevens in (rekening houdend met de mogelijkheden van je systeem natuurlijk):

Name: Xubuntu
OS Type: Linux 2.6
Base memory size: 256 MB (192 MB is voldoende voor installatie indien je zelf weinig geheugen beschikbaar kan stellen)

We maken een nieuwe virtuele harde schijf aan (of gebruik uw eigen test hdd indien u al een testomgeving heeft).


http://www.multidesk.be/bijlage/6abb6a3604d50c580667ece54c939784.jpg
Nieuwe virtuele HDD

(Ik raad aan Fixed Size images te gebruiken, daar er soms problemen optreden in het guest os die te wijten zijn aan de dynamische hdd's.)

Type: Fixed size
Name: Xubuntu
Size: 3GB (een beetje ruimte laten voor test applicaties :))

En klaar zijn we met de nieuwe instellingen.


http://www.multidesk.be/bijlage/329bfbe450904a11d177b0500b84198b.jpg
Einde instellingen nieuwe VM


1.4.2. Algemene instellingen en installatieinstellingen VM


Nu de Virtuele PC aangemaakt is, moeten we nog enkele basisinstellingen wijzigen zodat we aan het werk kunnen.

We stellen in dat de virtuele pc het geluid mag gebruiken (verander audio naar Windows Audio of in de voor uw linux gepaste geluidsmodule).

We zorgen er ook voor dat de virtuele pc kan starten met de installatie cd. We klikken volgens mogelijkheid:
- indien ISO: Kies voor cd/dvd gebruiken, mount ISO image, en selecteer het ISO bestand.
- indien CD: Plaats CD in cdrom en kies voor cd/dvd gebruiken, gebruik interne DVD

Kies desgewenst of je netwerk wenst toe te staan in Virtualbox en bewaar de instellingen.


http://www.multidesk.be/bijlage/2d4ee23faf27e79034195ce90899f4ac.jpg
klaar met alle instellingen

(nota van de redactie, de beelden zijn gereduceerd om optimaal te tonen in dit artikel)


1.4.3. Starten Live CD en installatie


Selecteer de nieuwe virtuele pc, en klik op start. Hierbij zal het bootmenu van de Xubuntu cd opstarten. Je hebt 10 seconden om een alternatieve keuze te maken. Indien je de normale setup reeds probeerde en deze faalde, dan is het aan te raden de Save Graphics mode te gebruiken, anders kan je best de normale manier gebruiken.


http://www.multidesk.be/bijlage/bb12c3a8b3344193e3a6e720fce3b630.jpg
Ubuntu boot screen

Nu word de live omgeving opgestart, daar dit een live omgeving is duurt dit wel eventjes. Eenmaal de live omgeving is opgestart gaat alles vrij vlot.


http://www.multidesk.be/bijlage/0f739732ccd89e7db306be3f5dde7d0b.jpg
Live CD omgeving

Je kan nu even gewoon worden aan deze omgeving, alles zit momenteel verborgen achter de "Applications" knop linksboven in het scherm. Anders dan in gnome en kde lijkt dit dus op het eerste zicht ietwat beperkt. Je kan echter het menu volledig naar je wensen aanpassen eenmaal Xubuntu ge´nstalleerd is (de snelkoppelingenbalk is het eerste die ik hier toegevoegd heb).

1.4.4. Start installatie


Na wat gewenning kan je kiezen om de installatie te starten. Dubbelklik op het "install" icoontje en volg de instructies, hier volgt ook wat verduidelijking per instructie.

(Als leuk probeersel zal ik nu ook de screenshots nemen van binnenin het virtuele systeem, dit vertraagt de installatie wel eventjes, maar betere screenshots zijn het resultaat :D)


Taalkeuze

De installatie begint met de taalkeuze. Er zijn vele mogelijkheden beschikbaar, maar voor de eenvoud van dit artikel kies ik voor het Nederlands. Het installatie venster wordt ook direct nederlandstalig weergegeven.

Druk op volgende.


http://www.multidesk.be/bijlage/8ba9eaea2e85973757ec4c70bc117f35.jpg
Taalkeuze


Tijdszone instellen

Onze volgende keuze is het instellen van onze tijdzone. Vanuit BelgiŰ kies ik dan ook voor Europe/Brussels. Je kan je keuze zowel maken via de kaart als via het selectievakje, je hoeft dus niks van aarderijkskunde te kunnen :).

Druk op volgende.


http://www.multidesk.be/bijlage/a6a719f18a088613610f944c56bd280e.jpg
Tijdszone


Toetsenbord layout

Als gebruiker van een azerty toetsenbord stel ik trots mijn layout keuze voor: de Belgische layout, standaard werkt perfect voor mij. Kies hier natuurlijk uw toetsenbord layout naar keuze, en test indien gewenst.

Druk op volgende.


http://www.multidesk.be/bijlage/a6d6ebfd1cbb27d96d0764364b81ac06.jpg
Keyboard layout


Schijfruimte voorbereiden

Hier heb je verschillende keuzes, aangezien dit een test systeem is, kies ik voor "Begeleidt, benut de gehele schijf". Deze zal ervoor zorgen dat het systeem perfect ingesteld staat voor gebruik van Xubuntu.

!!Maar voor dualboot systeem moet je hier natuurlijk wel wat oppassen. Dit kan bij een verkeerde keuze je ander OS wissen, en uw data onheroepelijk wissen!!

Nu, deze bovenstaande waarschuwing dient wel met een korrel zout genomen te worden. Het is inderdaad zo dat je uw gegevens evt kunt verwijderen, maar je hebt wel nog even de tijd alvorens dit gebeurt en bij het overzicht voor installatie kan je eventueel uw fouten nog inzien. Als je goed oplet in dit onderdeel kan er niks meer misgaan hierna ;)

Denk eraan om uw windows schijven een mountpoint mee te geven, zodat ze zichtbaar worden in Linux. Zonder dit mountpoint zal de schijf niet als zichtbaar geregistreerd staan en zal je ze manueel moeten mounten (openen).

Voor linux is het best volgende partities aanwezig te hebben:
- '/home' partitie: *Optioneel* deze is een voordeel bij verschillende linuxinstallaties, zodat je uw vorige instellingen kunt behouden
- '/' partitie : dit is de root partitie, deze moet aanwezig zijn (zonder haakjes natuurlijk)
- Linux Swap: Partitie voor wisselgeheugen te beheren, neem als standaard grootte 2x het aanwezige RAM geheugen en de PC zal optimaal werken. (Opm. swap is optioneel bij grote hoeveelheid RAM geheugen (+4GB))

voor de '/home' en '/' partitie kan je als bestandsysteem voor ext2, ext3, en reiserfs kiezen, allen werken perfect, ext3 en reiserfs zijn Journalised FS, wat inhoud dat ze veel meer bijhouden, en beter werken bij data recuperatie dan ext2.

Voor de swap partitie gebruik je Linux swap bestandsysteem.

Voor de windowsschijven is het geen probleem om de mountpoints aan te passen naar betere namen dan C/D/E/F/G, zolang je het bestandsysteem niet veranderd, of format niet aanklikt zal niks met deze bestandssystemen gebeuren)


http://www.multidesk.be/bijlage/c471aef29bb3907f59863f524bf8d53a.jpg
Geavanceerde schijfindeling


Gebruikers instellen

In dit scherm moet u een gebruiker instellen. Het gekozen wachtwoord voor deze gebruiker is tevens het hoofdpaswoord op het systeem. Maak dus gebruik van een veilig wachtwoord (kleine letters en hoofdletters en cijfers). Je gebruikerswachtwoord kan je steeds op later tijdstip wijzigen terwijl het hoofdwachtwoord dan dit wachtwoord blijft.

Druk op volgende


http://www.multidesk.be/bijlage/43e67c009b3daf92dcaec35cfa8cf566.jpg
Hoofdgebruiker instellingen


Installatie overzicht alvorens te installeren

De laatste kans om de installatie te onderbreken, controleer nog eens goed de instellingen alvorens tot installeren over te gaan.

Indien je de bootmanager niet wenst te installeren, of deze enkel wenst te installeren op de installatie partitie en niet in de bootsector van de harde schijf, dan klik je nog even op de geavanceerde knop en pas je in dit dialoogvenster je instellingen aan ;)


http://www.multidesk.be/bijlage/322c5f1e25c65ea8e0e0cbbfbd83f134.jpg
Bootmanager installatie

Druk op installeren!


http://www.multidesk.be/bijlage/fb04b80a0f51af345255ef7dbdfc39e4.jpg
Finaal overzicht alvorens te installeren

Neem eventjes pauze, en kom binnen een 10 tal minuutjes even terug, of surf even op het internet terwijl de installatie bezig is, speel enkele live cd spelletjes, of laat de hond even uit :DKlaar met de installatie

Ubuntu vraagt of u verder wenst te werken in de live omgeving of als u het nieuwe systeem wenst te herstarten. Indien je niks bewaard hebt dat je nog even wenst door te mailen naar jezelf mag je herstarten kiezen. Indien je nog even in de live cd versie wenst te werken, kan dit natuurlijk ook, maar niks houdt je tegen je nieuwe systeem nu te gaan testen.


http://www.multidesk.be/bijlage/c39b0316f10c1915fd7633d1d1a4a89b.jpg
Einde installatie1.5. Post install


1.5.1. Updates


Je zal zeker weten moeten updaten, er komen dagelijks updates uit voor de linuxdistributies, maar wees gerust, ze gaan een stuk sneller dan in Windows :). Je zal ook de mogelijkheid hebben de laatste nieuwe kernel files te installeren, dit mag je natuurlijk toelaten.

Indien je restricted drivers kunt gebruiken (voor bvb versnelling van ATI & Nvidia kaarten, ondersteuning van tv kaarten en dergelijke) wordt dit nu aan je voorgesteld en kan je de updates uitvoeren.

Wens je de virtualbox drivers installeren voor optimale werking van het nieuwe systeem, dan klik je even in je host systeem op de optie Devices -> Installeer VirtualBox Additions, en start het .sh bestand als root vanuit je terminal in Xubuntu.

CODE
  1.  
  2. cd /media/cdrom0
  3. sudo ./VBoxLinuxAdditions.run
  4.  http://www.multidesk.be/bijlage/bc9034c5363233784fa4c5a021849c63.jpg
Installeer VBoxAdditions

Indien nodig, herstart de pc.1.6. Ready to go


Uw nieuwe systeem is nu klaar voor gebruik. Je kan extra onderdelen installeren via Applications -> System -> Add/Remove en Applications-> System -> Synaptec Package manager.


2. Eigen ondervindingenKomende van Ubuntu is het voor mij niet de enorme overgang. Gnome en XFCE zijn beiden aan elkaar gewaagd qua visuele interfaces, maar toch ondervindt ik dat XFCE veel minder van mijn systeem neemt. Het start heel vlot op, sluit heel goed af, en werkt over het algemeen heel userfriendly. Sommige van games hebben toch zeker de indruk vlotter te draaien, en over de kwaliteit van het geluid ben ik heel tevreden (ik weet niet of dit anders is Ubuntu vs Xubuntu maar ik heb absoluut perfecte klank, terwijl dit vroeger wel eens haperde in Ubuntu).

Ik ben heel content met de overstap naar Xubuntu en mijn pc zoemt gelukkig voort :D. Alle programma's ontbrekende na de installatie heb ik terug moeiteloos ge´nstalleerd en dit werkt perfect.


XFCE is zeker eens het proberen waard, en werkt perfect in Xubuntu, get it now!
http://www.xubuntu.org/get


Vragen stel je best in het forum

Aldoende groet ik u,
thekid


3. Bijlages
Nieuwe VM: d40f7299bf92a118d1bfcb3465ec417d.jpg


Nieuwe HD: 6abb6a3604d50c580667ece54c939784.jpg


Instellingen nieuwe VM: 329bfbe450904a11d177b0500b84198b.jpg


Klaar voor installatie VM: 2d4ee23faf27e79034195ce90899f4ac.jpg


Ubuntu boot screen: bb12c3a8b3344193e3a6e720fce3b630.jpg


Ubuntu live omgeving: 0f739732ccd89e7db306be3f5dde7d0b.jpg


Virtual Box Guest Additions: bc9034c5363233784fa4c5a021849c63.jpg


Opstartscherm Xubuntu Post Install: 5c28b0ac034a251fc8fce215fcfc04a7.jpg


Taalkeuze installatie: 8ba9eaea2e85973757ec4c70bc117f35.jpg


Tijdzone instellen installatie: a6a719f18a088613610f944c56bd280e.jpg


Keyboard layout installatie: a6d6ebfd1cbb27d96d0764364b81ac06.jpg


Geavanceerd HDD Setup: c471aef29bb3907f59863f524bf8d53a.jpg


Gebruiker instellen: 43e67c009b3daf92dcaec35cfa8cf566.jpg


Bootmanager instellen: 322c5f1e25c65ea8e0e0cbbfbd83f134.jpg


Pre-installatie overzicht: fb04b80a0f51af345255ef7dbdfc39e4.jpg


Einde installatie: c39b0316f10c1915fd7633d1d1a4a89b.jpg

Dit artikel werd geschreven door thekid op vrijdag 21 december 2007 om 01:44 en werd sindsdien 22494 keer gelezen.

  • Pagina
  • 1 van 1

Bericht geplaatst door thekid op maandag 7 januari 2008 om 19:31:13.
thekid's avatar
Multiviteit: 5275
Moderator
Even een kleine update

hoewel ik vermeld in de introductie dat er op het eerste zicht geen tekstverwerker aanwezig is in het systeem heb ik het mis, er is wel degelijk 1 aanwezig, enkel klinkt de naam niet direct als een tekstverwerker :)

dus voor standaard tekstverwerker in Xubuntu gebruikt u mousepad. Heeft gelijkaardige functies als notepad/kladblok (windows).
"Human beings make life so interesting. Do you know, that in a universe so full of wonders, they have managed to invent boredom." - Death in Hogfather
  • Pagina
  • 1 van 1