Bestanden delen tussen Windows en Linux (via Samba)

Trefwoorden: Linux, Windows, Samba, SMB, netwerk, mappen, folders, sharing, delen

1. Inleiding


Een connectie leggen tussen Linux en Windows is soms niet zo simpel, maar gelukkig is er het vaak ingebouwde programma Samba dat ons hierbij kan helpen.
In dit artikel zal ik je uitleggen hoe we mappen delen via Windows en deze dan bekijken in Linux (Ubuntu) en omgekeerd.

2. Samba


Samba is een programma dat vrij vaak bij Linux zelf meegegeven wordt. Het is een tool die gemaakt is door het Samba-team en via het SMB protocol (protocol = regel die moeten voldoen om de connectie te maken) van Microsoft een connectie maakt met Windows machines. SMB zelf is het (gesloten*) protocol dat mappen delen over een netwerk mogelijk maakt.
Maar geen nood, Samba heeft dit toch mogelijk gemaakt en het is niet moeilijk ;)

*Gesloten: de protocollen zelf zijn niet vrijgegeven, wat het voor de concurrentie moeilijk maakt om toch de functie (in dit geval dus de bestanden delen over Windows - Linux netwerken) aan te bieden zonder patenten te breken van de houder (Microsoft).
Dit is dus een van de redenen waarom Microsoft niet echt geliefd is bij sommige mensen met veel IT kennis.

3. Windows maphost, Linux Client


Hier gaan we met Windows een map delen en vervolgens bekijken op de Linux machine.
We gaan er vanuit dat de 2 computers met elkaar verbonden zijn en dus in staat zijn om met elkaar contact te leggen. Als dit niet zo is kan je maar beter een nieuw onderwerp starten in het forum en je probleem aldaar uitleggen.

3.1. Mappen delen in Windows

Deel een map in Windows:
 1. Kies een map die je wenst te delen op de Windows computer. Wij kiezen graag een map op het bureaublad of onder de C:\ drive.
 2. Je gaat naar de eigenschappen van die map en je volgt een beetje de screenshot:
  http://www.multidesk.be/bijlage/ebb911046c3b3c8b2b5c614273fedad3.png

  Keuze 1: dit vakje moet je aanvinken als je de map wenst te delen. Het tweede vakje is optioneel, hiermee kunnen anderen de map en zijn inhoud wijzigen naar hun zinnen. Gebruik dit dus enkel als je de personen die toegang hebben tot de bestanden vertrouwt. Alle bestanden wissen in die map kan iemand met toegang bijvoorbeeld ook!!!
 3. Kies voor aanvaarden door op te drukken.
Nu de bestanden gedeeld zijn, kunnen we hierover twijfelt, kan je terug raad vinden op ons forum.

3.2. Gedeelde Windows mappen aanspreken

Eerst gaan we in Ubuntu Linux configureren welke manier van delen we gaan nemen. Nadien gaan we de mappen van Windows openen.
 1. Ga naar System -> Administration en kies voor Shared Files (schermafdruk).
 2. Je krijgt nu eigenlijk meteen de keuze voorgeschoteld voor welke manier van delen je opteert. Je mag gerust beide kiezen, maar zorg dat zeker de SMB optie erbij zit. (schermafdruk)
 3. Eens dat gedaan is (een connectie met het internet is wel nodig) zal dit ook op het scherm staan. Je mag dus alle vensters die we geopend hebben, terug sluiten.
 4. Ga naar Places en kies voor Network (schermafdruk)
 5. Nu krijgen we dus 2 'computers' te zien. De ene zijn we zelf, de andere zijn de Workgroups (werkgroepen) in Windows. We kunnen dus een connectie leggen met je Windows computer door de 2de te kiezen.
 6. Zoals al gezegd, zijn dat de werkgroepen; dus als we de tweede optie kiezen, krijgen we alle werkgroepen te zien op je netwerk. Kies de werkgroep waar je eigen computer in zit (als je niet weet welke dat dit is, kan je ze allemaal eens openen ;))
 7. Als je je eigen computer hebt gevonden (dit herken je aan de naam van de computer) kan je hierop dubbelklikken en hier zou de map in staan. Echter bij ons konden we hem niet vinden (is ook een mogelijkheid ;)) maar staat alles wel goed qua configuratie.
 8. Als je de computer niet kan vinden kan je gewoonweg het IP adres van je computer opzoeken. Dit doe je op de Windows computer (Start -> uitvoeren -> cmd -> ipconfig) in de commandobox zal dus nu het IP verschijnen. Noteer dit want we hebben dit nodig op de Linux machine.
 9. Kies voor de tekst gebaseerde adresinvoer en voer in: smb://192.168.1.32 (waar dus 192.168.1.32 het IP is van de Windows machine). Druk nadien op ENTER.
  Voor alle duidelijkheid:


  http://www.multidesk.be/bijlage/bd32bd503d4b904357a7d9068540bd8c.png
 10. Het resultaat zou hetzelfde moeten zijn:
  http://www.multidesk.be/bijlage/365ae9bb93b57d8c913ef9dac0b8cff9.png


3.3. Extra

Voor de doorzetters heb je ook de optie in Places: Connect to server (onder de vorige optie). Als je deze functie kiest zal je Linux automatisch een connectie leggen bij het opstarten. Handig als je vaak die gedeelde map nodig hebt ;)
De instelling hiervan is simpel. Volgende schermafdruk vertelt alles ;)

http://www.multidesk.be/bijlage/aa7b138aee9f350502410d10242b54eb.png

Hier leggen we identiek dezelfde connectie als bij de vorige stappen, alleen zal er nu op het bureaublad een extra icoontje komen met de Windows share. Als je het wenst te verwijderen moet je kiezen voor rechtermuisknop op het icoontje en Unmount.

Zo, dat is het delen van Windows mappen en raadplegen op Linux. Volg de volgende stappen als je het omgekeerde wilt bekomen ;)

4. Linux maphost, Windows client


Hier gaan we met Linux een map delen en vervolgens bekijken op de Windows machine.
We gaan er vanuit dat de 2 computers met elkaar verbonden zijn en dus in staat zijn om met elkaar contact te leggen. Als dit niet zo is kan je maar beter een nieuw onderwerp starten in het forum.

4.1. Mappen delen in Linux

 1. Ga naar System > Administration en kies voor Shared Files (schermafdruk).
 2. Je krijgt nu meteen eigenlijk de melding welke manier van delen je zou willen (als je vorige stappen hebt uitgevoerd krijg je die melding niet meer te zien ;)). Je mag gerust beide kiezen, maar zorg dat zeker de SMB optie erbij zit. (schermafdruk)
 3. Een dat gedaan is (een connectie met het internet is wel nodig) zal dit ook op het scherm staan.
 4. In dit scherm staat het eigenlijk al vrij logisch, kies voor Add en je krijg een venster om een Linux map te delen. Volg de eenvoudige stappen en druk nadien op OK.
  Bekijk gerust even de schermafdruk om geen verwarring te creŽren.
 5. Als dit gebeurt is, is je map eigenlijk gedeeld ;) Maar je hebt nog geen gebruikers ingesteld in Samba.


4.2. Samba gebruikers maken

 1. Ga naar de terminal (Applicaties > Hulpmiddelen > Terminalvenster). Typ hierin hetvolgende:
  CODE
  1. > sudo smbpasswd -a jouw_gebruikersnaam
  Bij mij was dit
  CODE
  1. > sudo smbpasswd -a steven


  Uitleg:
  • sudo moet ervoor staan omdat je een ingrijpende instelling moet veranderen. Dit is een veiligheid die ingebouwd is in Linux. Als je een ingrijpende veranderen wilt doorvoeren moet je eerst aantonen dat de PC waarop je werkt van jouw is (dus het wachtwoord weten van de gebruiker waar je momenteel op zit.
  • smbpasswd -a: dit is een commando dat de opdracht geeft om een nieuwe Samba gebruiker aan te maken. Nadien moet je ook het wachtwoord ingeven voor die Samba gebruiker.
  • Gebruikersnaam: dit is de gebruikersnaam die je wilt gebruiken als Samba gebruiker. Voor de simpelheid zullen we gewoon de gebruikersnaam gebruiker die je op je Linux machine gebruikt.

  Nu je dit weet kan je dus 2 dingen verwachten. Je moet eerst bewijzen dat je genoeg rechten hebt om de wijziging door te voeren (sudo). Je Linux zal dus eerst vragen om een wachtwoord. Hier typ je het wachtwoord in van je huidig account.
  Nadien zal hij de uiteindelijke verandering willen doorvoeren. Hij zal dus een nieuw wachtwoord vragen voor de nieuwe Samba gebruiker (dit moet je 2 maal invoeren).
  Opmerking: Linux heeft de neiging om bij het invoeren van wachtwoorden te laten blijken dat je niets invult. Denk dus niet dat je niets aan het invullen bent, er komt gewoon niets op het scherm. Dit is een veiligheid om pottenkijker het moeilijker te maken om wachtwoorden te raden (als ze immers weten hoe lang je wachtwoord is, is de tijd om een wachtwoord te breken korter).

  De totale input en output is devolgende:
  CODE
  1. > steven@steven-laptop:~$ sudo smbpasswd steven
  2. > [sudo] password for steven:
  3. > New SMB password:
  4. > Retype new SMB password:
  5. > steven@steven-laptop:~$

  Tot zover voor de Linux kant, ga nu naar de Windows computer.


4.3. gedeelde Linux mappen aanspreken

 1. Ga naar mijn netwerk locaties in Windows. Kies voor het Windows netwerk en de werkgroep mshome (daar zit Linux basis in met een standaard Samba configuratie).
  Als alles goed is uitgevoerd krijg je, bij het openen van de mshome groep, de Linux computer.

  http://www.multidesk.be/bijlage/3eb2dd48b05f645c7ab3e33b7fa3338c.png

  Het is natuurlijk ook mogelijk dat je de Linux computer niet ziet in de groep. Dit probleem kan je simpel verhelpen door het IP adres van de Linux computer te gebruiken.
  [Op Windows] Ga naar start > uitvoeren > \\ipadres_linuxPC
  [Op linux] Om het IP adres van de Linux computer te weten te komen ga je naar System > Beheer > Netwerkhulpmiddelen. Je krijgt nu een netwerk hulpmiddel, hierin kies je bij Network device de juiste netwerkkaart. Als je die hebt geselecteerd, zal het IP adres van die netwerkkaart daaronder verschijnen (screenshot).

 2. Dubbelklik op die computer en je zal een gebruikersnaam met wachtwoord moeten invullen. Hier komt de gebruikersnaam en wachtwoord van daarstraks terug boven. Vul deze in en je bent binnen ;)

  http://www.multidesk.be/bijlage/1b90c20257ec6e7e24937da804fde304.png

  Als dit juist ingevuld is krijg je dan ons gedeeld mapje te zien:

  http://www.multidesk.be/bijlage/78bd05c928b522b38c5f08cb1b98eefa.png


4.4. Extra

Zowel als bij Linux kunnen we gebruik maken van Netwerk drivers (een snelkoppeling zodat je niet altijd de hele reeks aan stappen moet doen om uiteindelijk in de Linux map te zitten).
Dit gaat zeer simpel door Mijn Computer te openen (of een verkenner venster). In het menu Tools staat Map Network Drive, kies dit.
Typ hierin het IP adres en nadien de gedeelde folder om zo een extra schijf te hebben op je Windows computer.
Ter verduidelijking

Als je dat gedaan hebt, moet je nogmaals de verkenner openen (dubbelklik op Mijn Computer) en je zal merken dat er een nieuwe 'schijf' is aangemaakt. Dit is je rechtstreekse connectie met je Linux machientje ;)

Om deze terug te verwijderen moet je gewoon terug naar Tools gaan en kiezen voor Disconnect network drive

5. Slot


Zo, het delen is gedaan. Deze uitleg is opgesteld met Windows XP SP2 en Ubuntu 7.10 en 7.06.
Indien er vragen zijn, kan je gerust gebruik maken van ons forum.

Als deze uitleg je een hele stap wijzer heeft gemaakt, vermeld het dan met een bedankje ;)
Er kruipt immers zeer veel tijd in handleidingen als deze en een vriendelijke woordje voor al de tijd die erin gestoken is, is dan altijd leuk om te horen/lezen ;).Dit artikel werd geschreven door SMG op vrijdag 2 november 2007 om 15:11 en werd sindsdien 48246 keer gelezen.

 • Pagina
 • 1 van 1

Bericht geplaatst door SMG op zondag 10 februari 2008 om 13:35:22.
SMG's avatar
Multiviteit: 12000
Moderator
Alvast bedankt voor de vele bedankjes ;) Het doet plezier om te zien dat er vele mee geholpen zijn.

Ik heb eveneens een beetje feedback gekregen op het Ubuntu forum en dit zet ik er wel graag bij:
- Het kan misschien handig lijken maar het is gevaarlijk om grote mappen (bijvoorbeeld heel de Home map) tegelijk te delen, maw deel 1 map dat je gebruikt om tussen je Windows computers te delen.
Maak bijvoorbeeld een map aan in je Home map die je enkel gebruikt om bestanden mee te delen.
Hetzelfde geldt ook voor op je Windows computer.
- Je kan ook bestanden delen op Ubuntu via Locaties>Pers.map>map aanklikken>rechtermuistoets>Map delen voor moest je toch problemen hebben met de manier die uitgelegd is in het artikel.

Dank aan onze collega's op het Ubuntu forum
Deze tekst werd het laatst bewerkt voor 0.23 % door SMG op maandag 11 februari 2008 om 10:20:55.
Bericht geplaatst door Jacques op vrijdag 4 juli 2008 om 09:41:03.
Jacques heeft nog geen avatar toegevoegd
Multiviteit: 0
Hallo SMG, Ik heb jouw verhaal helemaal door gelezen en het lijkt zo makkelijk. Nu werkt het bij mij nog steeds niet.

Ik heb Ubuntu 8.04 en kan het menu administration => shared Folders niet vinden.
Het zit niet in mijn geinstalleerde Ubuntu.

Wat moet ik doen om de files te kunnen zien op mijn (aparte) XP computer???

Opmerking van de crew

Je kan best een nieuw onderwerp in het correcte subforum starten. Zo kan je nadien je vraag snel terugvinden en blijft alles overzichtelijk ;); de reactiemogelijkheid bij een artikel is niet bedoeld voor vragen.

Om het overzicht te bewaren, zal deze reactie spoedig verwijderd worden.

Martijn
Deze tekst werd het laatst bewerkt door Martijn op vrijdag 4 juli 2008 om 09:49:57.
Bericht geplaatst door SMG op woensdag 17 september 2008 om 19:49:07.
SMG's avatar
Multiviteit: 12000
Moderator
NB: dit artikel is niet meer geldig voor Ubuntu 8.04. De makers van Ubuntu hebben het systeem zo gewijzigd dat sommige kritische dingen (zoals het aanmaken van de samba gebruikers) niet meer lukt.
Ik ben echter bezig met een update van het artikel, maar moet nog uitvoerig getest worden.
 • Pagina
 • 1 van 1