Ubuntu Feisty Fawn installeren op pc of via Virtualbox

Trefwoorden: Ubuntu, Linux, Feisty Fawn, Installatie

1. Inleiding


Gisteren nog eens wat extra rondgekeken tussen de games, die installatie wizard in Ubuntu is een droom, game aanklikken, op apply drukken, download alles en installeert automatisch :love: Niks meer van problemen. Enfin, nog wat extra games die er ook standaard opzitten bij Ubuntu

1.1. Sudoku

Enfin, de naam spreekt voor zich, met veel verschillende moeilijkheidsgraden

1.2. Mahjong

Verschillende bordstijlen/stenen beschikbaar, leuk om te spelen, standaard ge´nstalleerd (zit ook al bij de LiveCD [zie beetje verder])

1.3. Same Gnome

Haal dezelfde stenen weg, hoe meer stenen van een soort bij elkaar hoe meer punt, tijd is ook of the essence

1.4. Kaart- en bordspellen

Kaartspelletjes en bordspellen (onder andere Monopoly, via Atlantik) zijn talrijk aanwezig

1.5. Brutal Force Chess

Die heeft zijn naam wat tegen, maar is een 3D chess game, mooi om te spelen, makkelijk overzicht over scherm, brutal force is de ontwikkelstudio

1.6. For-in-a-Row

Spreekt voor zich, 4 op een rij, met vrij moeilijke tegenstanders

Ubuntu Live-CD
Voor de mensen die Linux eens een kans willen geven, kunnen deze op verschillende manier uitproberen.

Ga naar Ubuntu download site, download de betreffende Desktop ISO.

2. 1. Uittesten via LiveCD2.1. Op CD/DVD branden

Brand de ISO op een CD/DVD, dit kan met Nero, Deepburner, of gelijk welke tool je handig lijkt om ISO's te branden. Je kan ook evt de ISO inladen met Daemon tools en een copy maken met je brandprogramma indien deze het branden van ISO's niet ondersteunt.

2.2. Live CD starten

Start op met deze CD, ubuntu bootmanager wordt getoont en daar druk je op enter (start or install ubuntu). Daarna wordt GNome gestart en moet alles al werken (geluid, internet, videokaart in orde ge´nstalleerd, muis werkt naar behoren).

2.3. Werken met LiveCD

Je kan gewoon surfen in deze live cd zonder problemen, alle wijzigingen die je maakt of downloads die je doet gaan verloren na het afsluiten van Ubuntu LiveCD gewoon omdat het puur van de CD boot, er wordt niks aangepast aan je huidige systeem, en je hebt geen risico op aanbrengen van wijzigingen aan je systeem. Je moet normaal gezien ook aan alle harde schijven kunnen (zelfs NTFS), en normaalgezien kan je alle media al afspelen (al gaat hij wel vragen voor extra codecs van het internet te halen bij het afspelen van video bestanden)

2.4. Optioneel... Installatie starten

Installatie van Ubuntu is heel eenvoudig, op het bureaublad is er een icoontje beschikbaar met de naam "Install", je dubbelklikt hierop, en volgt de instructies op het scherm. Het eerste scherm laat je de taal instellen (je kan het dus ook in het nederlands installeren), het tweede scherm stelt de tijdzone in

2.5. Partitioneren van uw HDD

Enfin, dit is dan een van de minder eenvoudige dingen van Linux (tenzij je natuurlijk alles wenst te wissen van je pc, dat is het gemakkelijkst). Je kan nu je harde schijf opnieuw indelen, het programma zelf staat toe partities te resizen (in dit geval geen NTFS resizen, dit is niet mogelijk). Ideaal is om 1 lege partitie aan te maken (10GB is al voldoende voor installatie, en om er normaal mee te werken met vrij veel programma's ge´nstalleerd), die gemount wordt als '/' en van het bestandstype (kies uit)EXT3/ReiserFS/EXT2. Je hebt bij voorkeur ook een swap partitie (virtueel geheugen voor linux), die 2x de grootte is van de aanwezige RAM op je systeem).

nb: Dit process kan je trouwens al voor de installatie uitvoeren, want er is ook een partition manager aanwezig op de LiveCD (System -> Administration -> Gnome partition manager). Mensen die nog met Partition Magic hebben gewerkt zullen hier wel snel hun weg in vinden.

2.6. Voorgestelde groottes en waarden van partities

Wens je gewoon linux als dual boot, om het eens uit te testen, dan zorg je ervoor dat je een kleine lege partitie staan hebt, neem nu van om en de bij 15GB. Je hebt 1 GB ram, dan maken we volgende setup

13 GB - Ext3/ReiserFS/Ext2 - !!Mount point!! = '/' -> deze mountpoint geeft aan dat dit de doelschijf is
2 GB - Linux swap

2.7. Installatie starten

De installatie zal nu gestart worden, je kan ondertussen nog steeds de livecd gebruiken en een spelletje spelen of wat op het internet rondsurfen, beste is om nog niks te downloaden of te installeren, sinds ie het na de install toch weer zal vergeten zijn.

2.8. Gebruikers instellen

Tijdens de installatie moet je ook de standaard gebruiker instellen van het systeem. Onthoud hierbij dat het paswoord dat je kiest voor deze gebruiker ook het toegangspaswoord is om dingen te installeren op je systeem. Bij installaties en wijzigingen aan het systeem heb je dit paswoord nodig!! Je bent standaard geen administrator (linuxterm : root), je logt vanaf nu gewoon in met de opgegeven gebruikersnaam, is ruim voldoende voor linux. Voor installaties wordt het paswoord gevraagd, en klaar is kees

2.9. Post install

Na de installatie kan je kiezen om verder te werken met de LiveCD of om het systeem opnieuw te starten. Je kiest voor opnieuw starten, de CD zal worden uitgeworpen, je haalt hem eruit en je drukt op <ENTER>. De pc zal nu rebooten

2.10. Grub bootloader

Als alles succesvol is gelopen zou je nu de grub bootloader moeten zie die je de keuze geeft tussen de verschillende besturingsystemen, en staat standaard op Ubuntu. Je kiest je OS en je drukt op enter. Kleine opmerking, bij updaten na installatie van ubuntu zal ie ook een nieuwe kernel installen, indien je videokaart drivers nog niet ondersteunt worden door de nieuwe kernel kan je ook de oude kernel nog gebruiken (ik doe het momenteel ook zo omdat mijnen ATI nog niet ondersteunt wordt in de nieuwere kernel, nog een paar weekjes geduld dus...)

2.11. Hardware acceleratie van Videokaart

Zowel NVidia als ATI zijn volledig ondersteunt met drivers voor hardware versnelling van de videokaart, maar deze moeten wel nog appart ge´nstalleerd worden. Voor specifieke installaties stel ik voor om een topic aan te maken, zodat wij je hier wel verder kunnen helpen met dit. Of indien gewenst wil ik ze wel beschrijven voor zowel ATI als NVidia maar er bestaan meer dan genoeg tips op het Internet en in de INSTALL file van de drivers, dat het normaal wel succesvol verloopt (RTFM).

2.12. Alles in orde

HW acceleratie test ik meestal via de screensavers. Via System -> preferences -> Screen saver kan je verschillende zware 3D screensavers selecteren. Als deze vloeiend werk (4D hypertorus bijvoorbeeld, of Helios), dan kan je zeggen dat alles werkt naar behoren. Je kan nu volledig aan de slag met je nieuwe OS

2.13. Extra software installeren

Software op linux installeren, da's moeilijk! Of toch, dat is het vooroordeel dat vele mensen hebben. Dit is in de laatste versies toch al een stuk vereenvoudigd ;) Een kort overzichtje van de stappen voor installatie

2.13.1. Via GUI

Applications -> Add/Remove ...
Installatiemanager start op, je selecteert in de combobox "All available applications" (ie zoekt dus op internet welke software momenteel beschikbaar is, en uiteraard de laatste versies !), je gaat dan via de categoriŰn kijken (bureau, games, werk, graphics, system tools, etc...) en je klikt aan wat je wenst te installeren. Daarna klik je op apply, de wizard zal vragen te bevestigen en je paswoord in te geven en daarna begint ie met het downloaden van de pakketten, te installeren en te configureren. Let hier wel wat bij op, sommige software geeft meldingen terug via de terminal die soms moeten geconfirmeerd worden via het toetsenbord, de gui geeft hier geen melding van, klik daarom op het knopje details, dan kan je zien wat er gebeurd. Na de installatie krijg je een melding waar de nieuwe software te vinden is, je klikt 2x op ok en je kan de software gebruiken, no restart required!!

2.13.2. Via terminal

je weet de naam van de applicatie die je wenst te installeren, je tikt in de terminal (application -> accesoires (hulpmiddelen in nl)) :
sudo apt-get install [applicationname]

je geeft je paswoord in, en de installatie wordt gedaan, daarna kan je het gewoon weer benaderen via het startmenu.

3. Uittesten via VirtualBox


Of VMWare, wat je het leukst lijkt of je best kent.

Download virtual box van hun website op http://www.virtualbox.org , pakketten zijn beschikbaar voor windows, linux en macosx dacht ik. Je installeert de software en start het programma op.

Daar maak je een nieuwe virtuele machine, kiest voor Linux 2.6, en je stelt de naam in als "Ubuntu VM", je maakt een virtuele harde schijf aan (5GB is voldoende voor te testen), en je deelt op zijn minst 256MB ram (liefst 396MB, installatie gaat wat vlotter), je mount de ISO van ubuntu of stelt het programma voor de CD te gebruiken in de VM, desgewenst laat je audio toe, en je start de VM

Ubuntu zal automatisch opstarten en dan kan je bovenvermelde installatieprocedures ook uitvoeren. Hardware acceleratie en videodrivers worden wel op een andere manier uitgevoerd, daar je hier niet met je "echte" hardware werkt, maar wel met gesimuleerde hardware.

3.1. Hardware installeren na Ubuntu install op VM

Je klikt op het window van de werkende VM en je kiest voor Devices -> Install guest additions. Op dit moment zal er een CD rom zichtbaar komen in Ubuntu (automount) en dan voer je daar het .run script uit, gedetailleerde installatie informatie is terug te vinden in de User Manual van innotek, te downloaden op de site, en meegeleverd bij de installatie.

Waarom tik ik zoveel :D


Zodat wat meer mensen Linux en kans geven, het is uitstekende software, het is volledig legaal, en het is mijns inziens toch een stuk bugvrijer dan dat andere populair OS (windows :d). En best van al, het kost je niks (tenzij wat trial en error tijd om het nieuwe systeem te leren kennen, maar geloof me, als je kijkt waar redhat 5.0 zat en Ubuntu nu ondertussen zit, het is een droom, een wereld van verschil).

Bijlage:
Screenshot van UbuntuDit artikel werd geschreven door thekid op woensdag 4 juli 2007 om 13:43 en werd sindsdien 14878 keer gelezen.

  • Pagina
  • 1 van 1

Bericht geplaatst door Wheeldigger op zondag 12 augustus 2007 om 02:01:23.
Wheeldigger's avatar
Multiviteit: 10188
Moderator
Ik draai Ubuntu als enige OS op een Pentium 3, 450MHz, 512mb ram, 13gig HD.
Het netwerk zag hij meteen (hoewel een configuratie nog moet volgen dat ook de MS computers hem zien) en kon direct op internet zonder ook maar iets te hoeven aanpassen.
Dan hangt die ook nog via een router aan een modem.
Yep, het even wennen, vooral de manier waarop je nieuwe software installeert, maar binnen een week ben je bij :)
Bericht geplaatst door thekid op woensdag 22 augustus 2007 om 17:46:31.
thekid's avatar
Multiviteit: 5276
Moderator
Blij te horen dat het goed werkt :D

Ik hoop dat je de overstappen ook overweegt voor andere pc\'s :D
"Human beings make life so interesting. Do you know, that in a universe so full of wonders, they have managed to invent boredom." - Death in Hogfather
Bericht geplaatst door een gast op vrijdag 24 augustus 2007 om 08:12:29.
Ik gebruik nu al enige tijd Ubuntu.
Het mag gezegt worden dat dit een vrij goede distro is. Alleen vind ik het nog steeds wat lastig dat uw videokaart (ati x800) niet vlot herkend wordt. Dit zorgt dat je enorm veel tijd verliest om tot een goed draaiend systeem te komen.
Andere zaak is en blijft de weinige ondersteuning van games. Er zijn genoeg alternatieven, zoals het gebruik van vmware binnenin uw installatie.
Maar dat zal alvast niet de bedoeling zijn.
Het gebruik van "linux" is leuk voor de mensen met veel tijd en of kennis.
Ik hoop alvast dat er in de toekomst alvast naar een standaard gestreeft wordt.

Greets "Lindows"

Bericht geplaatst door SMG op maandag 27 augustus 2007 om 12:08:33.
SMG's avatar
Multiviteit: 12000
Moderator
Helaas zal dit nog even blijven. Eerst moet Linux populairder worden bij consumenten (wat het momenteel niet is).
Wat de drivers betreft is een gekend probleem, zeker bij ATi zitten ze met vrij slechte drivers. Het feit dat ze die niet open source willen maken maakt het eigenlijk alleen maar slechter. Maar dat is natuurlijk de keuze van het bedrijf.
Bericht geplaatst door thekid op donderdag 29 november 2007 om 16:09:24.
thekid's avatar
Multiviteit: 5276
Moderator
Bwoa, ik kan niet klagen van mijn Ati XT1600pro, wordt goed herkend en werkt met de restricted drivers, die direct na de installatie werden ge´nstalleerd

Qua games:
- Shooters:
Nexquiz, Open Arena, UT99 via installer, alle andere ut\'s via wine, vele andere niet altijd zo intressante titels

- RPG:
Neverwinter Nights!!!!!!!!!!!!!!!!!! :) ik amuseer me zot met da spel, origineel spel kan je gebruiken, daarna gewoon de nodige informatie downloaden van de blizzard website zelve, en go ;)
Plane shift (nieuwe rpg in opbouw, zag er soms wel intressant uit)

- Vele bordgames, kaartspelletjes, en fun/intelligent games

- Wine biedt al een goeie ondersteuning voor vele soms iets oudere windows spellen (ik speel bvb perfect Star Trek: Hazard ops (ofzoiets, met opengl ondersteuning) zonder minpunten op het eerste gezicht, in fullscreen en \'t is ook nen 3D shooter explorer, dus, niet slecht, hÚ voor Wine)en voor alle software installaties is er niks makkelijker dan de add/remove software van Ubuntu, ik ben ongeloolijk tevreden van de distributieen er is natuurlijk momenteel een nieuwe versie op de markt, de 7.10, dus upgraden is gewenst voor iedereen ;) het updaten van 7.04 naar 7.10 geeft ook geen downsides via update manager
"Human beings make life so interesting. Do you know, that in a universe so full of wonders, they have managed to invent boredom." - Death in Hogfather
Bericht geplaatst door Wheeldigger op maandag 5 oktober 2009 om 01:37:00.
Wheeldigger's avatar
Multiviteit: 10188
Moderator
Inmiddels is Ubuntu aan 9.04
Na installaties zal die op internet nog updates zoeken/toevoegen.
Houd hier rekening mee, en dat je nog wat schijfruimte ervoor overhoud.
Bericht geplaatst door thekid op dinsdag 15 maart 2011 om 23:00:14.
thekid's avatar
Multiviteit: 5276
Moderator
en binnenkort komt de 11.04 (april) uit :)

ben al eens curieus, zal misschien de install procedure nog eens opnieuw tonen dan :)
"Human beings make life so interesting. Do you know, that in a universe so full of wonders, they have managed to invent boredom." - Death in Hogfather
  • Pagina
  • 1 van 1