VNC: installatie, configuratie, gebruik en veiligheid

Trefwoorden: vnc, installatie, configuratie, virtual, computing, network, veiligheid, batch

1. InleidingIn dit artikel ga ik je uitleggen hoe je VNC installeert, configureert en vooral veiliger maakt.

We gebruiken in het hele artikel RealVnc, een gratis VNC cliŽnt. Als jij een andere cliŽnt wilt gebruiken, kan dat, maar kunnen er sommige stappen anders zijn.

2. Wat is VNCHet is allemaal goed en wel, VNC dit, VNC dat, maar wat is VNC nu juist eigenlijk? Wel, om te beginnen zeg ik je al dat VNC staat voor Virtual Network Computing.

VNC werkt over het Internet, en laat je toe om op iemand anders zijn computer mee te kijken, of er zelfs mee te werken. Je kan met de muis bewegen, en letters typen die op de computer tevoorschijn komen. Dit is erg handig als je bijvoorbeeld je grootouders, die nog niet echt alles onder de knie hebben met de computer, regelmatig helpt bij foutmeldingen.

Goed, genoeg gepraat. Tijd voor het echte werk!

3. InstallatieZoals eerder gezegd, werken we in dit artikel met RealVnc. Dat kan je hier gratis downloaden. Je moet wel even instemmen met hun voorwaarden. Als je het bestand gedownload hebt, start je de installatie door het bestand te openen. Je klikt next >I accept the agreement > next >selecteert de map (in dit artikel werken we met de default map, dus C:\Program Files\RealVNC\VNC4)>next. Nu zit je in het componenten gedeelte. Op de computer die je moet bekijken, installeer je best enkel de server. Op de computer waarmee je kijkt moet je de viewer installeren. Als je echter wilt kan je ook beide installeren, maar dit is niet nodig. Je klikt weer next > next >next (instellingen laat je zo) >Install.

Ziezo. RealVnc is nu geÔnstalleerd, en er floept een schermpje tevoorschijn. Dit is nodig voor de volgende stap.

4. ConfiguratieAllereerst klik je op Configure (zie afbeelding).

http://www.multidesk.be/bijlage/57ad1c7c8a5bee40b5fd818fba07aa2b.jpg
Hier stel je het gewenste paswoord in. Vervolgens vink je Prompt local user to accept connections aan. Dit is al voor de beveiliging, zodat je niet bekeken wordt zonder je het weet.

De configuratie is nu ook ten einde, en je klik ok aan.

Nu krijg je het schermpje van de setup terug, en je klik gewoon op next>finish

5. VeiligheidWat zou het net zijn zonder hackers, spammers en andere toestanden? Ja, zalig. Maar dit is niet het geval, dus we moeten ons er tegen wapenen. Dit doen we allereerst door in te stellen dat RealVnc niet automatisch mee opstart als je windows start. Zo dikwijls heb je het nu ook niet nodig. Dit doen we door start > uitvoeren MSCONFIG in te typen, en vervolgens het gedeelte Services te selecteren. Hier zoek je naar de service vnc server of vnc server version 4. Vink beide uit, en klik op toepassen, en vervolgens sluiten. Nu vraagt windows om de computer opnieuw op te starten. Dit doen we nog niet, aangezien we eerst de batchverweking gaan regelen.

5.1. Batchverweking


Nu is het tijd om je grootvader een handje toe te steken met het opstarten van de VNC clÔent. Je maakt een nieuw textdocument aan, en plakt daar de volgende code in:

CODE
 1.  
 2.  
 3. %PROGRAMFILES%\RealVNC\VNC4\winvnc4.exe
 4. ipconfig
 5. pause
 6.  
 7.  


Dat bestand sla je op als jekiestmaar.bat. Die .bat is zeer belangrijk, de rest mag je kiezen.

Wat betekende die voorgaande code nu? Wel ik zal het even uitleggen:

Met het commando %PROGRAMFILES%\RealVNC\VNC4\winvnc4.exe open je de server.
Ik het er ook ipconfig aan toegevoegd, om je grootvader het ipadres te laten zien. Leg hem uit wat hij tegen jou moet zeggen, zodat jij bij hem kan kijken. Maak eventueel een snelkoppeling aan op het bureaublad naar de batch file, zodat je grootvader snel alles terugvindt.
De pause laat toe dat je grootvader alles kan lezen. Anders sluit het scherm zichtzelf onmiddelijk weer af.

6. GebruikOk, zover zijn we al maar hoe gebruiken we die VNC nu? Wel, dit is eigenlijk niet zo moeilijk. Klik op start > alle programma's >RealVNC>VNC vieuwer 4 >Run VNC Viewer

We kennen het ipadres van je doelpc (in dit artikel je grootvader), en dit geef je in in het tekstveld dat je nu ziet. Zie je geen tekstveld, moet je eerst recht onderaan in je scherm op
http://www.multidesk.be/bijlage/c4bfda253be5642e8600573f673ba42f.jpg
dubbelklikken.

Hier geef je het ipadres in. Als de server op je doelpc opstaat, kan je nu meekijken. Daarom dat we de server niet constant aan mogen laten staan, aangezien er altijd wel iemand kan zijn die bij jou eens wil gaan kijken. Lukt het niet moet je even onderstaande stappen volgen:

1. Zit jij achter een router? Normaal zou alles moeten werken. Stel eventueel je vraag in de forums.

2. Zit je doelpc achter een router? Dit is normaal dat het niet werkt. Je moet eerst poort 5900 forwarden naar de doelpc.

3. Er zit helemaal niemand achter een router: Normaal zou alles moeten werken. Stel eventueel je vraag in de forums.

7. SlotZiezo, nu kan jij normaal gezien meekijken bij je grootvader als die problemen heeft. Heb jij nog problemen met het hele VNC gedoe? Aarzel dan niet en maak een nieuw onderwerp aan in de forums.Dit artikel werd geschreven door Kilian op donderdag 14 juni 2007 om 12:08 en werd sindsdien 27576 keer gelezen.

 • Pagina
 • 1 van 1

Bericht geplaatst door Suriv op vrijdag 15 juni 2007 om 17:02:29.
Suriv's avatar
Multiviteit: 7607
Moderator
Kilian, heb je je code wel uitgetest?
CODE
 1. cd C:\Program Files\RealVNC\VNC4
 2. winvnc4.exe
 3. ipconfig


 • C:\\Program Files is niet bij iedereen een bestaande map. Om zeker te zijn werk je dan met de variabele %PROGRAMFILES%.
 • Je moet niet met cd werken, gewoon rechtstreeks %PROGRAMFILES%\\RealVNC\\VNC4\\winvnc4.exe aanspreken.
 • Het "programma" zal bovendien onmiddellijk afsluiten met de huidige code: de grootvader zal de kans niet hebben om het IP-adres te zien. Zet daarom pause achter je code.


Dus:
CODE
 1. %PROGRAMFILES%\RealVNC\VNC4\winvnc4.exe
 2. ipconfig
 3. pause


Besides: je kan je server ook gewoon laten opstarten als Windows opstart, in de installatie zit een optie daarvoor. Dus eigenlijk de lijn %PROGRAMFILES%\\RealVNC\\VNC4\\winvnc4.exe is ook niet nodig.
Deze tekst werd het laatst bewerkt voor 5.34 % door Suriv op vrijdag 15 juni 2007 om 17:04:05.
Bericht geplaatst door Kilian op vrijdag 15 juni 2007 om 20:58:46.
Kilian heeft nog geen avatar toegevoegd
Multiviteit: 1629
1. Bij mij werkte de code, dus dacht dat het juist was. Zal Martijn vragen om te veranderen

2.

Dixit


Dit doen we allereerst door in te stellen dat RealVnc niet automatisch mee opstart als je windows start. Zo dikwijls heb je het nu ook niet nodig

zie veiligheid

Opmerking van de crew

Aangepast!
Martijn
Deze tekst werd het laatst bewerkt door Martijn op zaterdag 16 juni 2007 om 10:59:41.
 • Pagina
 • 1 van 1