Hoe kan ik het beveiligingscentrum in Windows XP uitschakelen?

Trefwoorden: Beveiliging, Windows, Service Pack, Microsoft, Symantec, Antivirus, Firewall, Spyware, Malware, Virussen, Beveiligingscentrum

1. Inleiding


Je kent het wel, Windows XP SP2 zijn beveiliginscentrum, dat je zou moeten verwittigen als je computer kwetsbaar is op het internet.
Helaas werkt dit niet altijd hoe het moet. Als je een instelling wijzigt (vb Automatische updates eerst laten verwittigen) dat Windows XP niet zo leuk vindt, dan zal hij je dood klagen tot je het terug normaal zet.

Maar voor alles is een oplossing, ook voor dit. In dit artikel zullen we snel zeggen hoe je de meldingen moet afzetten, of gewoon het volledige centrum uitschakelen (wat kan leiden tot een beetje snelheidwinst).

2. Fabeltjes en opmerkingen van het beveiliginscentrum


Vaak hoor je wel dingen over het beveiligingscentrum, ik heb er een paar opgesomd waar je toch rekening mee moet houden:
 • Met het beveiliginscentrum ben je beter beschermd tegen kwaadwilligen: Dit is half waar, het biedt geen betere bescherming. Het is dus geen actief programma dat zoekt naar de kwaadwillige software. Het is enkel een module die een overzicht geeft van hoe het gesteld is met de beveiliging van je computer.
  Als je een antivirus hebt, dan zal die een 'signaal' doorsturen naar het centrum. Het beveiligingscentrum zal dan het resultaat van dit 'signaal' weergeven (antivirus moet geupdate worden, firewall is inactief, ...)
 • Spyware kent het beveiligingscentrum ook en zal het een beetje nabootsen. Het kan dus zijn dat je spyware hebt dat het centrum naboots om je te leiden naar sites met gevaarlijke inhoud. Volg dus nooit zonder na te denken de raad op van het beveiligingscentrum!
 • Het beveiligingscentrum kijkt na of:
  • Je firewall actief is en of je er geen 2 hebt;
  • Je antivirus actief is, geupdate is en of je er geen 2 hebt;
  • Je gebruik maakt van automatische update van Microsoft
  Het controleert niet of je een antispyware programma hebt! Als je hierover meldingen krijgt zit je dus met spyware (dit is gelijkaardig aan het vorig besproken punt) ;)
 • Als je twijfelt over spyware op je computer, dan kan je zonder problemen gebruik maken van onze specialisten. Volg dan gewoon dit artikel en nadien zullen zij je verder helpen met raad en daad!

3. Meldingen afzetten


Het beveiliginscentrum heeft de mogelijkheid om de meldingen af te zetten zodat je dit idiote gele popups niet meer zal zien.
Dit kan je bijvoorbeeld toepassen als je graag het beveiliginsscentrum wilt gebruiken maar bijvoorbeeld je firewall niet gedetecteerd wordt.
Volg schermafdruk

4. Het beveiligingscentrum uitschakelen


De vorige oplossing zal ervoor zorgen dat het centrum er nog is, maar de meldingen gereduceerd worden naar wat jij wilt. Dit is echter nog de aardige manier om het op te lossen, er is een natuurlijk een manier om het helemaal weg te laten gaan (met een lichte snelheidwinst als gevolg).
 1. Ga naar Start > Uitvoeren (Windowsteken + R) > Typ hierin services.msc
 2. Een lijst met al de services van Windows zullen hierin komen te staan. Begin hier niet in te prullen, het kan nogal negatieve gevolgen hebben als je er niet veel van kent ;)
 3. Zoek in deze lijst Security Center, dubbelklik hier dan op
 4. Kies voor de functie Uitschakelen ipv Automatisch (Na het herstarten zal het center niet meer opgestart worden). Als je op Stoppen drukt zal hij meteen gestopt worden.
  Ter verduidelijking deze schermafdruk
 5. Gedaan met de vervelende meldingen, het center is volledig uitgeschakeld

Opmerking
Sommige antispyware programma's detecteren als het beveiligingscentrum uitgeschakeld is. Als je dus niet oppast, zullen ze ervoor zorgen dat het center automatisch terug opstart (waarbij al het werk voor niets was).
Bij Spybot S&D kan je deze actie annuleren door het gevonden 'spyware' het vinkje uit te zetten bij 'Microsoft.WindowsSecurityCenter_disbled'

5. Vragen en opmerkingen


Vragen kan je natuurlijk altijd stellen op het forum en opmerkingen kan je onder dit artikel zetten.
Bedankjes mag je natuurlijk ook altijd melden ;)

Als je problemen hebt met spyware, virussen, ... kan je het stappenplan volgen. Nadien zullen we je helpen om je te verlossen van al de rommel ;)Dit artikel werd geschreven door SMG op zaterdag 9 juni 2007 om 14:41 en werd sindsdien 20454 keer gelezen.

 • Pagina
 • 1 van 1

Bericht geplaatst door een gast op zaterdag 4 september 2010 om 13:48:21.
Dankjewel (thumbsup)
Bericht geplaatst door een gast op zaterdag 7 juli 2012 om 11:20:02.
Dankjewel! Werd er gek van :)
 • Pagina
 • 1 van 1