Hoe kan ik mijn harde schijf herpartitioneren?

Trefwoorden: Harde schijf, HDD, Partities, Partitioneren, Partition Magic, GParted

1. Inleiding


Je schijf partitioneren is een proces waarbij je schijf zal functioneren als 2 schijven, terwijl je er (fysiek) slechts 1 hebt. De schijf zal dan verdeeld worden in verschillende delen, die delen, de grootte, ... bepaal jij zelf.

Omdat het eerder een delicaat proces is zullen we in dit artikel duidelijk tonen hoe je de harde schijf moet partitioneren met het behouden van je huidig besturingssysteem.
Omdat dit proces erge gevolgen kan hebben tot een goede werking van je computer en het behouden van je gegevens vragen wij om zeer goed de richtlijnen te volgen. Ze zijn zelf getest geweest en bevatten geen problemen. Als je onzeker bent over je eigen situatie waag je je beter niet aan zelf ondervinding! Het kan leiden tot verlies van veel kostbare data!

2. Gparted


Omdat er enorm veel programma's zijn die kunnen partitioneren hebben we het programma eruit genomen dat volledig gratis en nog openbron is ook.
Het programma GParted kan je dus volkomen gratis downloaden op de site van GParted.

Als je onzeker bent over welke versie je moet downloaden, dan neem je de Live CD! Nadien kom je terecht bij de downloads. Je neemt de eerste en beste ISO dat je tegen komt ;)
Dit zal het bestand gparted-livecd-0.3.4-6.iso (op moment van schrijven waren ze aan versie 0.3.4.6).

3. Weet wat je wilt


Weet wat je wilt! Zorg ervoor dat je goed weet wat je wilt, welke partities.
Als je dat weet moet je ook goed weten of dit haalbaar is. De schijf mag nu niet eivol zijn want je zal met GParted schijfruimte van herverdelen, geen extra ruimte creŽren.

4. Aan de slag


Genoeg gezaag, nu begint het zware werk ;). Eerst en vooral schrijf je de inhoud van het ISO bestand op een CD.
Een manier om dit te doen is het te mounten met het gratis programma Daemon Tools. Even installeren, en herstarten indien dit gevraagd wordt.
Dit programma is in staat om virtuele CD's aan te maken. Deze techniek gaan we gebruiken om een copie te nemen van het ISO bestand dat we hebben gedownload.

4.1. CD schrijven

Mount de CD in Daemon Tools. Volg hiervoor de afbeelding:

http://www.multidesk.be/bijlage/d0b207cfadabe71d06aacf40fe898bda.png

Als je nu naar de verkenner gaat (Mijn computer dubbelklikken) zal je een extra CD lezer zien (die virtuele door Daemon Tools gemaakt) en daarin zitten de bestanden van GParted.
Met je favoriet programma om CD te schrijven maak je een copy van die CD.

Als je het kopie hebt mag je naar de volgende stap gaan ;)

4.2. Partities maken met GParted

Nu ben je klaar om op te starten met GParted. Herstart de computer en neem als opstart device de CD ROM lezer.

We doorlopen de vragen die GParted op je afvuurt.
 1. Dit is het eerste scherm van GParted: screenshot. Hier druk je op ENTER
 2. Je krijgt allerlei commando's te zien, niet schrikken. Je zal niet veel vragen moeten beantwoorden in deze modus ;). De eerste die er komt is het toetsenbord layout. Je kiest hier voor 1, nadien komt de taal en NL zou overeenstemmen met 06.
  Een schermafdruk maakt alles duidelijk.
 3. Voila, simpeler kan niet ;) Je bent nu in de grafische interface van GParted waar we je schijf zullen herverdelen.
  Voor onze test hebben wij 1 schijf en 1 partitie. Hiervan gaan wij 3 partities maken.
 4. Schijven verkleinen: Om partities te maken heb je schijfruimte nodig. De ene zijn dood is de andere zijn brood. We verkleinen dus eentje om dit aan een andere te geven.
  Schermafdruk
  Indien je de grootte ingesteld hebt druk je op instellen (de veranderen zijn nog niet van kracht! Vergissen heeft dus nog geen enkel effect ;))
 5. Een partitie maken: Kies een grijze vlek die je hebt aangemaakt door de andere partitie te verkleinen. Selecteer dan Nieuw. Volg de schermafdruk.
  Onze laatste partitie maken we aan op identiek dezelfde manier als de vorige. Echter bij de vorige hadden we het balkje naar links verschoven, hier doen we dat niet omdat schijfruimte die in het grijs is, niet gebruikt wordt. Het zou zonde zijn om dit dus niet te gebruiken als het er is ;).
 6. Na alles te doen is dit ons resultaat. Echter is momenteel nog niets maar dan ook niet veranderd aan onze schijf ;). Alles staat op de wachtlijst dat je kan zien in de onderkant van het venster.
  Om alles uiteindelijk uit te voeren drukken we op Apply helemaal vanboven.
  Je ziet dan een laadbalkje met de taken die uitgevoerd worden. Als alles klaar is zou je een venster moeten zien met dit erin.
 7. Even een dubbelklik op de sluit knop en je kiest dan voor herstarten. Haal meteen ook het CD'tje eruit als hij klaar is ;)
 8. Als je herstart met Windows zal je volgend scherm zien: schijfcontrole. Dit is perfect normaal! Laat Windows dit uitvoeren en dan zal je automatisch in naar windows verder gaan.
  Als je dan de verkenner opent merk je op dat er nu 3 partities te zien zijn.


5. Concluse


Je ziet maar, partities maken is een kinderspel ;). Het is volledig gratis en simpel te doen.
Indien je vragen hebt kan je gerust al je vragen kwijt op het forum.
Wij willen ook vragen dat als je twijfel, dat je beter niets doet en je vraag even stelt op het forum.

6. Oeps een fout


Als je toch een fout hebt gemaakt doe je best niets! Er zijn programma die het mogelijk maken om verwijderde partities terug te herstellen. Als je dus merkt dat je een fout hebt gemaakt, dan doe je verder niets.
Stel dan een duidelijke vraag in het forum en dan zullen we je proberen verder te helpen.Dit artikel werd geschreven door SMG op donderdag 3 mei 2007 om 20:00 en werd sindsdien 45231 keer gelezen.

 • Pagina
 • 1 van 1

Bericht geplaatst door SMG op donderdag 17 mei 2007 om 15:53:21.
SMG's avatar
Multiviteit: 12000
Moderator
Opmerking:
Als je problemen zou tegen komen over de grafische kaart drivers moet je hetvolgende doen:
Bericht geplaatst door thekid op vrijdag 8 juni 2007 om 14:29:23.
thekid's avatar
Multiviteit: 5276
Moderator
Ik ken het programma GParted niet direct, maar hou rekening met het feit dat meerdere primaire partities voor windows niet gewenst zijn (in linux lukt dat al wat beter).

Beste is 1 primaire partitie en daarnaast een extended partitie over de overschot van de schijfruimte heen, met daarin de andere logische partities. Voor het booten moet in principe de gebootte partitie een primaire partitie zijn, indien je met een dualboot zit windows linux is dit een heel goed systeem van werken:
- 1x 100MB /boot primaire partitie
- 1x 10 GB primaire partitie windows
- Extended partitie:
- 1 tweede schijf voor OS'n (windows)
- 1 tweede schijf voor OS'n (linux)
- Swap geheugen linux

enfin, zo'n systeem werkte steeds perfect bij mij voor een dualboot
Deze tekst werd het laatst bewerkt voor 0.32 % door SMG op dinsdag 15 januari 2008 om 14:22:12.
"Human beings make life so interesting. Do you know, that in a universe so full of wonders, they have managed to invent boredom." - Death in Hogfather
 • Pagina
 • 1 van 1