Kan mijn pc Windows Vista aan?

Trefwoorden: Windows, Vista, upgraden, Vista upgrade advisor
1. Inleiding

Op het moment van schrijven verschijnen de eerste Windows Vista pakketten in de winkels. Windows Vista is het nieuwste besturingssysteem van Microsoft.
In dit artikel gaan we uitzoeken of je pc op gebied van hardware maar ook op gebied van software klaar is voor Vista.

2. Aan de slag

Of je het nu graag wil of niet, binnen afzienbare tijd zal iedereen de overstap naar Vista moeten maken. Als je besloten hebt om een upgrade uit te voeren naar Windows Vista controleer je best op voorhand of je huidige computer krachtig genoeg is en of alle software en randapparaten ook zullen werken onder Vista.

Om dit te controleren bestaat er een door Microsoft ontwikkelde tool. Namelijk de Windows Vista Upgrade Advisor. Je kan hem hier gratis downloaden


http://download.winboard.org/uploads/Image/Microsoft%20Windows%20Vista%20Upgrade%20Advisor.gif


2.2 Software controleren

Het programma is volledig in het Engels maar het werkt eenvoudig. Na de installatie zal het programmaatje automatisch starten met een scan van je hardware en software. Daarna laat het in lijsten zien of en welke stappen je moet ondernemen als je wil upgraden. Zo zal je sommige programma's moeten verwijderen voor je Vista installeert. Bij een hele reeks toepassingen meldt Microsofts raadgever dat er 'kleine' problemen kunnen ontstaan na een Vista-upgrade. In dat geval kan je best even surfen naar de site van de fabrikant voor meer informatie. Als je geluk hebt heeft die fabrikant een oplossing klaar maar meestal duurt het nog maanden voor de fabrikanten de stuursoftware van hun tool hebben aangepast voor Vista.

2.3 Hardware controleren

De Upgrade Advisor vertelt ook of je computer hardwarematig de overstap aankan want Vista eist behoorlijk wat van je hardware al zal je dat niet meteen merken aan de minimum systeem eisen die Microsoft meegeeft: 800-MHz processor, 512 MB intern geheugen en een DirectX 9 grafische kaart met 64 megabyte videogeheugen maar let op! deze minimum eisen zijn enkel voor het vlot draaien van Windows Home Basic versie, de goedkoopste maar tevens ook minst uitgebreide versie van Vista.
Wil je echter kunnen genieten van de Aero Glass, een nieuw grafisch trucje dat in Vista zit vanaf de Home Premium versie zul je een stevige pc nodig hebben. 1 Gigabyte RAM geheugen en een uit de kluiten gewassen grafische kaart zullen een vereiste zijn.

3. Besluit

Uit bovenstaande vaststellingen blijkt duidelijk dat als je Vista met alle toeters en bellen vlot op je pc wil draaien, dat je dan een serieuze krachtpatser van een pc zult nodig hebben. Als je echter beslist om voor de basic versie te gaan, zeg maar gerust de gestripte versie van Vista zullen de minimum systeemeisen van Microsoft volstaan.

Als je dit artikel aandachtig gelezen hebt zul je min of meer weten of je pc de overstap aankan, maar dan rest er nog de vraag: Vista nu kopen of nog even wachten? Het antwoord op deze vraag kan je vinden in het artikel van SMG.Dit artikel werd geschreven door Sporzafanaat op zondag 28 januari 2007 om 12:40 en werd sindsdien 7243 keer gelezen.

  • Pagina
  • 1 van 1

Bericht geplaatst door SMG op dinsdag 30 januari 2007 om 14:33:13.
SMG's avatar
Multiviteit: 12000
Moderator
Waarschuwing!!!
Ik wil de mensen waarschuwen voor dit tooltje!!!
Microsoft heeft dit tooltje los gelaten, en maken zelf Windows Vista! (dit zou al genoeg moeten zeggen, Microsoft is geen liefdadigheidsinstelling!)

Microsoft laat de resultaten een beetje rooskleuriger lijken dan dat ze zijn, neem dit tooltje dat hierboven is beschreven dus met een korreltje zout!!

Als je dit moeilijk kunt geloven, lees dan dit artikel.
In dit artikel staat dat vele analisten niet echt te spreken zijn over het tooltje.

Het zou pas echt jammer zijn dat je Windows Vista koopt en tot de conclusie komt dat Vista niet helemaal naar wens draait!

Ik quote hierbij even uit het artikel:

Dixit

Verschillende analisten zijn het erover eens: om Vista onbezorgd te kunnen draaien, koop je het best een nieuwe pc. Onderzoek heeft uitgewezen dat wereldwijd slechts 40 procent van de 320 miljoen pc's klaar is voor Vista. Slechts 15 procent is uitgerust om Vista Premium ten volle te benutten. Een nieuwe pc met Vista erop is in verhouding goedkoper. U bent er dan zeker van dat alle hardware voor honderd procent compatibel is met het nieuwe besturingssysteem.

Bron: ZDNet.be
Deze tekst werd het laatst bewerkt voor 0.04 % door SMG op zaterdag 12 januari 2008 om 18:32:34.
Bericht geplaatst door Wheeldigger op maandag 5 februari 2007 om 22:31:06.
Wheeldigger's avatar
Multiviteit: 10188
Moderator
Een beetje hulp bij het besluit om over te stappen naarr vista (met een knipoogje);


http://blogs.pcworld.co.nz/pcworld/dumb-terminal/vistaupgrade.jpgbron; Brian Briggs
Deze tekst werd het laatst bewerkt voor 23.65 % door Wheeldigger op maandag 5 februari 2007 om 22:32:23.
  • Pagina
  • 1 van 1