Hoe zet ik Wiskundige tekens in een tekstverwerker?

Trefwoorden: Office, OpenOffice, Tekstverwerken, Formules, Equation Editor, Wiskunde

1. Inleiding


Iedereen kent het wel, de wiskundige tekens zoals +, -, *, /, ... Maar soms vraag je je toch af hoe het komt dat leerkrachten en cursussen altijd zulke schone tekens hebben voor hun wortel teken, breuken, ...
In dit artikel ga ik uitleggen hoe je zulke tekens moet zetten in OpenOffice, Office 2000/XP/2003 en Office 2007.

2. Tekens in Microsoft Office


2.1. Microsoft Office 2007

Met Microsoft Office 2007 komt een complete nieuwe look endus is het zeer verschillend van de vorige versie om zulke tekens erin te krijgen.
Verschillend wil niet zeggen dat het moeilijk is, Office 2007 richt zich op gemakkelijkheid en dat zul je hier snel zien.

Volg even deze screenshot. Je ziet in de screenshot meteen dat Office een paar basis dingen voorstelt. Wil je dit niet dat druk je niet op de pijl vanboven maar druk je echt op het Pi (het logo).
Nu komt natuurlijk meteen de kracht van Office 2007 boven. De Ribbon zal dus meteen tonen dat je allemaal met je Wiskundige tekens kan doen. Je krijgt allerlei notaties waaruit je kan kiezen (screenshot).
Als je Wiskundige notatie er dan uiteindelijk staat, dan heb je nog een paar extra mogelijkheden van layout (screenshot).
Van onder naar boven:
  • Save as New equation...: Hiermee zal je dit bewaren voor als je deze vergelijking vaak zal gebruiken.
  • Professional: Hiermee zal hij het "professioneler" tonen. Een / zal door een breuk weergegeven worden.
  • Linear: Omgekeerde van de Professional, hij zal alles op 1 lijntje tonen.
  • Change to inline: Hiermee zal hij de vergelijking verkleinen zodat het geen uitblinker is in je document.
  • Justification: Beetje logisch, Links, rechts, midden uitlijnen.

Opgepast! Het kan zijn dat je sommige tekens gebruikt die niet werken op oudere Office versies. Slaag je bestand op in de XML versie van DOC (DOCX) en laat de ontvanger de plugin downloaden voor zijn Office versie die je hier kan vinden.

2.2. Microsoft Office 2000/XP/2003

In Microsoft Office 2000/XP/2003 heb je natuurlijk ook wel mogelijkheden om formules in te voegen. Dit is echter minder makkelijk te vinden. Je zult in eerste instantie het icoontje moeten gaan zoeken in de lijst met iconen.
Ga hiervoor naar View > Toolbars > Customize. Normaal gezien moet je een scherm zien opkomen. Zoek in het Insert gedeelte de Equation Editor (screenshot). Neem hem vast een sleep hem in de Toolbar op een plaats naar keuze.
Nu kan je hem gebruiken, druk erop ;). Meteen zal je computer even van scherm veranderen en krijg je misschien een melding van MathType. MathType is een programma dat samen met Office kan werken om krachtigere vergelijkingen te maken. In principe heb je dit niet nodig en kan je op No (bij yes zal hij naar de site gaan van Mathlab).
Nu kun je er probleemloos mee werken (screenshot).
Om te stoppen met formules te schrijven druk je even buiten je vergelijking. Je Word document zal terug normaal worden. Om er terug in te gaan moet je er even op dubbelklikken.

Opmerking: Elke versie van Office heeft deze functie, maar standaard zal deze niet ge´nstalleerd zijn (tenzij je dit tijdens de setup wel aangevinkt hebt). Het kan dus zijn dat je je CD van Office moeten boven halen om deze functie beschikbaar te maken.

3. Tekens in OpenOffice Write


Ook in OpenOffice kan je natuurlijk vergelijkingen zetten.
We gaan als volgt te werk, ga naar Invoegen > Object > Formule (screenshot).
Meteen zal je hele scherm een beetje veranderen. Je krijgt een klein nieuw venster bij waar je de soorten notaties kan kiezen en een onderste venster waar het in tekst komt te staan. Schrik niet van hoe het daar staat vanonder, erboven in je document komt uiteindelijk het schone (screenshot).

4. Vragen


Heb je vragen hebt dan kan je zoals gewoonlijk op ons forum terecht.

Bovenstaande is getest geweest met Office 2007 RC1 (ENG), Office 2003 (ENG), Office 2000 (ENG) en OpenOffice (NL) op Ubuntu. In de Nederlandse variant zullen de namen iets anders zijn. Moest je het niet vinden, dan kan je natuurlijk gebruik maken het het forum.Dit artikel werd geschreven door SMG op donderdag 21 december 2006 om 18:41 en werd sindsdien 14281 keer gelezen.

  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij dit artikel geplaatst.
  • Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan het artikel, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij dit artikel hieronder.
  • Indien je andere commentaar (iets wat niet meteen functioneel bijdraagt aan het artikel zelf) hebt, kan je een bedankje formuleren via de koppeling Plaats een bedankje bij dit artikel hieronder.