Functies in Microsoft Excel


1. Wat zijn functies in MS Excel?


Functies zorgen er voor dat bepaalde dingen eenvoudiger worden, eens je het systeem van functies in Excel door hebt zal dat je veel tijd en geknoei uitsparen:-). Ze zullen bv. de geselecteerde cellen optellen, vermenigvuldigen, het gemiddelde er van berekenen, je de hoogste waarde geven,… Een voordeel aan functies is ook dat je die al opvoorhand kan ingeven zonder dat er gegevens instaan zodat je na het invullen van die gegevens automatisch de uitkomst krijgt.

2. Waar vind ik functies en hoe gebruik ik ze?


Om een functie te gebruiken moet je in de cel waar je de functie wil gebruiken = intypen en dan zal er linksboven waar normaal staat in welke cel je de laatst gebruikte functie komen te staan(screenshot). Als je op het pijltje naast die functie klikt zal je de meest gebruikte functies zien en helemaal onderaan “Meer functies…”. Door op 1 van die functies te klikken zal er een extra soort van werkbalk openen, die “werkbalk” verschilt van functie tot functie en ik zal enkele basisfuncties uitleggen.

2.1. Som

Wat de somfunctie (screenhot) doet spreekt denk ik wel voor zich maar er zijn twee manieren om die functie te gebruiken: door gewoon 2 cellen op te tellen en cel 1(bv. A1) dan in te typen bij “getal 1” en cel 2 (bv. B1) bij getal 2. Maar waarvoor de somfunctie vaker wordt gebruikt is om een hele reeks getallen op te tellen, de meest gebruikte methode hiervoor is door op deze knop te klikken
http://www.multidesk.be/bijlage/0226818da645357ed9c1f80fb5a89c2e.bmp
die rechts naast het kadertje van “Getal 1” staat, dan alle cellen die je wil optellen selecteren door te slepen of Control ingedrukt te houden en de cellen aan te klikken. Dan moet je nog een keer op een soortgelijke knop klikken als voor die cellen te selecteren, op OK klikken en je uitkomst zal in die cel staan. Als je nu cellen leegmaakt of getallen aanpast zal je uitkomst ook gewoon vanzelf aanpassen.

2.1.1. Andere soortgelijke functies

Het grootste deel van de functies(zoals bv. verschil, grootste, kleinste, maximum, minimum, gemiddelde,…) werkt op dezelfde manier as de somfunctie met als enig verschil dat je niet altijd 2 vakken voor getallen zal krijgen.

OPMERKING: de functies grootste en maximum zijn geen twee dezelfde functies (hetzelfde geld voor kleinste en minimum), bij maximum en minimum krijg je ook gewoon “getal 1” en “getal 2” en kan je gewoon doen zoals de somfunctie MAAR bij grootste en kleinste krijg je waar normaal “getal 1” staat “Matrix” en waar normaal “getal 2” staat “K”. Bij “Matrix” selecteer je de reeks getallen en bij “K” kan je kiezen of je het grootste getal of het tweede grootste getal,… wilt door 1 of 2 of eender welk getal groter dan 0 in te vullen maar let op er moet wel iets ingevuld staan, als je het grootste getal wilt moet je ook 1 invullen

2.2. Andere functie

Behalve de wiskundige formules zijn er nog andere functies zoals de logische functies(als, en, waar, onwaar,…), tekst, datum en tijd,… Maar ik ga het enkel bij de logische functies houden door de als-functie uit te leggen.

2.2.1. De als-functie

De als-functie is net als de andere logische functies handig om maar op bepaalde voorwaarden een resultaat te krijgen bv. als alle cellen ingevuld zijn, krijg je een uitkomst, is er geen ingevuld zijn komt er de tekst geen uitkomst. De als-functie moet wel zo goed als altijd gecombineerd worden met meerdere functies zoals in het voorbeeld de functies aantal en product of som. Als alles ingevuld is ziet de functie er ongeveer zo uit(screenshot). Maar ik zal stap voor stap uitleggen hoe dat werkt:
 • Eerst is het belangrijk dat je het venster van de als-functie verschuift zodat zowel het balkje waar je de functie selecteert kan zien als het balkje fx(
  http://www.multidesk.be/bijlage/32af70103e7e6e4f3408762780ad786a.bmp
  )
 • Dan voor het vak van “Logische-test” klik je gewoon op het balkje om de functies te selecteren en kies je de functie “aantal”, dan krijg je het venster van die aantalfunctie en bij getal 1 doe je net zoals bij de somfunctie en selecteer je de gewenste vakken. Opgelet: hier niet op OK klikken maar bovenaan in de fx-balk klikken op “ALS” en dan kom je terug in het venster van de als-functie.(Als je toch op ok geklikt zou hebben moet je gewoon op fx zelf klikken en zal het venster van de als-functie ook openen)
 • Om er voor te zorgen dat alle getallen ingevuld moeten zijn voor je een uitkomst krijgt typ je helemaal achteraan bij het vak “Logische-test” bv. =5 als je vijf getallen hebt in die reeks, als er minstens 1 getal moet ingevuld zijn typ je >0 er achteraan bij (en zo kan ook zeggen dat er minstens 4 of maximum 8 dingen ingevuld moeten zijn)
 • Voor het vak “Waarde-als-waar” selecteer je de functie som of functie of eender welke functie afhankelijk van wat je wil berekenen
 • In het vak “Waarde-als-onwaar” typ je in dit geval “geen uitkomst” Opgelet: vergeet de aanhalingstekens(“) aan het begin en einde niet!
  OPMERKING: als je gewoon een leeg vak wilt als er aan de logische test niet voldaan is mag je niet gewoon het vak leeg laten maar moet je “ ” typen  Dit artikel werd geschreven door k_a_lf op woensdag 29 november 2006 om 13:40 en werd sindsdien 11797 keer gelezen.

 • Pagina
 • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij dit artikel geplaatst.
 • Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan het artikel, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij dit artikel hieronder.
 • Indien je andere commentaar (iets wat niet meteen functioneel bijdraagt aan het artikel zelf) hebt, kan je een bedankje formuleren via de koppeling Plaats een bedankje bij dit artikel hieronder.