Opmaak in Microsoft Excel

Trefwoorden: Excel, Office

1. Tekstopmaak


Zoals in een tekstverwerker kunnen cellen opgemaakt worden. Het gaat meestal om de ganse celinhoud, om een gedeelte van de inhoud, om de rand, achtergrondkleur.
Je zou het kunnen vergelijken met te tekenopmaak en de alineaopmaak bij MS Word.
Voor de meest gewone opmaakfuncties kan je werken met de knoppen van de werkbalk of met sneltoetsen.(B voor dikke tekst, I voor schuine tekst, U voor onderlijnde tekst, lettertype, tekengrootte, uitlijning, … gebeurt net zoals in Word).

2. Getalopmaak


Rekenen kan enkel met getalwaarden. Getalwaarden mogen enkel uit cijfers, komma, plus- of minteken bestaan. Je mag dus bij een getal nooit tekst bij intypen, of in een getal de duizendtallen scheiden door een punt ertussen te typen. Wil je toch die effecten bekomen, dan dien je de getallen van een opmaak te voorzien.
Je kan ook steeds zien of je een getalwaarde of een tekst ingetikt hebt. Getallen verschijnen immers standaard rechts in de cel.

2.1. Mogelijkheden in de werkbalk


 • http://www.multidesk.be/bijlage/fd55e45de185de43288b715deae9d071.bmp
  Hiermee geef je het getal weer met de in windows gedefinieerde valutaopmaak. Standaard is dat met twee decimalen en achtervoegsel : €

 • http://www.multidesk.be/bijlage/c4914ec85a921d5ffe0ec0c476ae5feb.bmp
  Het getal wordt vermenigvuldigd met 100 en krijgt de notatie % mee. (0,5 = 50% ).

 • http://www.multidesk.be/bijlage/36480b86d82381b81d20f49f7277346d.bmp
  Het getal wordt weergegeven in groepjes van drie met een punt ertussen, en krijgt ook twee decimalen

 • http://www.multidesk.be/bijlage/4dc42027cbfcbf2335e4a72f8e9a951a.bmp
  Hiermee geef je het getal meer of minder decimalen(getallen na de komma)

 • http://www.multidesk.be/bijlage/6e3a07e3ff90fd620a8bf965b568d69e.bmp
  Hiermee geef je het getal ook de valutaopmaak en het € achtervoegsel


2.2. Automatische opmaak

In een aantal gevallen zal Excel aan een cel een opmaak toekennen, op basis van wat er wordt ingevoerd in een cel.
 • Typ je een datum in na 1 januari 1900, dan zal Excel dit intern beschouwen als een getal. Getalwaarde van 1 januari 1900 = 1. Op deze manier kan er met datums geteld worden.
 • Typ je een getal in als een procent, dan zal automatisch de celopmaak ook procentopmaak zijn.
 • Typ je een getal in als een breuk, dan zal de celinhoud een breuk zijn.


2.3. Mogelijkheden vanuit het menu Opmaak=>Celeigenschappen=>Getal

Hier vind je vooral de hierboven besproken dingen terug maar dan uitgebreider maar ik denk dat de meest interessante optie is de optie “aangepast is”. Hier kan je zelf definiëren hoe een getal wordt weergegeven. Afhankelijk van de waarde kan de opmaak en de kleur verschillen. Je kan er ook tekst aan toevoegen zodat als je bv. in een cel een getal typt er automatisch studenten achter komt te staan of iets dergelijks.

3. Uitlijning van de tekst in de cel


Standaard wordt tekst ingetypt in een cel van links naar rechts. Is de cel niet breed en zijn de cellen rechts ervan leeg, dan loopt de tekst verder in de volgende cel(len). Zijn deze echter niet leeg, dan wordt tekst gewoon afgebroken.

Voor titels en dergelijke. is dit interessant. Voor langere teksten in een cel meestal niet. Soms is het probleem nog te verhelpen door de kolom breder te maken.

We bespreken een aantal mogelijkheden aan de hand van deze afbeelding

http://www.multidesk.be/bijlage/518963f997dba8650b6b5913e1b2dfb2.bmp


3.1. Uitlijningen horizontaal

 • vullen: de cel wordt opgevuld met de tekens die we erin typen. Dit kan één teken zijn, maar ook meerdere. Het voordeel van de optie opvullen is dat de cel ook opgevuld blijft als de kolom verbreed wordt en dat de tekens niet overlopen in de volgende cel als de cel versmald wordt.
  Merk op : voor vullen met = of + teken moet je er eerst ' (accent) voor typen
 • Samenvoegen en centreren over de selectie: Ideaal om een titel boven een reeks kolommen te centreren. Je zet deze in de meest links cel, je selecteert de cellen waarbinnen je wenst te centreren en je vinkt cellen samenvoegen aan.(dit kan je ook door de knop cellen samenvoegen in je werkbalk
  http://www.multidesk.be/bijlage/6e5a82d231d8c923cca674bebad4f911.bmp
  )


3.2. Uitlijningen verticaal

 • Boven, onder, centreren: stel je in wanneer in een gebied bepaalde cellen meer dan één tekstregel hebben.
 • Uitvullen: heeft hier dezelfde betekenis als bij horizontaal uitlijnen, de verschillende regels verdelen over de celhoogte.
 • Terugloop: de tekst loopt niet over in een volgende cel, maar komt in een volgende regel van de huidige cel.

OPMERKING: Om een nieuwe regel te beginnen in een cel druk je niet Enter, maar wel Alt+Enter.

3.3. Stand

Ideaal voor titels in kolommen, waarbij de kolom niet breed dient te zijn en waarbij de titel eigenlijk een brede cel behoeft. Hiermee kan je tekst een bepaalde hoek uitzetten. Dit kan echter wel problemen geven wanneer je ook randen en arceringen toepast.voorbeeld
http://www.multidesk.be/bijlage/6eb1b833497fd1304c9a4054673c280f.bmp


3.4. Randen

Bij het afdrukken kan je kiezen of je celrasterlijnen mee wil afdrukken of niet. Maar het is makkelijker om randen rand je cellen te trekken want dan kan je zelf kiezen waar en hoe en ze worden automatisch mee afgedrukt.
 • Omtrek: er wordt een kader getrokken rond het geselecteerde gebied met de lijndikte die is geselecteerd.
 • Boven, onder, links, rechts: Je kan kiezen. Elke geselecteerde cel krijgt de lijnen die je opgeeft.
 • Beide: je kan ook beiden tegelijkertijd opgegeven. Rond het geselecteerd gebied komt dan een kader volgens opgave, en binnen het selectiegebied krijgt elke cel celrasterlijnen zoals opgegeven.
 • Diagonalen: je kan ook kiezen om diagonalen door je cel te trekken


3.5. Patronen

Hiermee kan je de achtergrondkleur of patroon kiezen.

3.6. Beveiliging

Eenmaal een werkblad klaar is kunnen ingevulde cellen beveiligd worden tegen overschrijven.
Principe
Standaard is elke cel voorzien van een slot, dat niet op slot zit. Om deze cellen, voorzien van een slot te vergrendelen, ga je naar het menu extra=>Beveiliging=>Werkblad beveiligen(of via de tab Bescherming bij celeigenschappen). Elke cel, voorzien van een slot, wordt dan geblokkeerd. De beveiliging kan op dezelfde manier terug ongedaan gemaakt worden.
Om nu een aantal cellen niet te laten blokkeren, dient voor het aanzetten van de beveiliging, het slot te worden weggehaald van deze cellen. Dit kan door deze cellen te selecteren en in het scherm Opmaak=> Bescherming=>optie geblokkeerd uitvinken. Op deze manier wordt het slotje bij deze cellen weggenomen en kunnen deze cellen dus niet meer vergrendeld worden.Dit artikel werd geschreven door k_a_lf op dinsdag 28 november 2006 om 20:24 en werd sindsdien 12452 keer gelezen.

 • Pagina
 • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij dit artikel geplaatst.
 • Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan het artikel, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij dit artikel hieronder.
 • Indien je andere commentaar (iets wat niet meteen functioneel bijdraagt aan het artikel zelf) hebt, kan je een bedankje formuleren via de koppeling Plaats een bedankje bij dit artikel hieronder.