Wat is nu juist UNIX?

Dit is mijn eerste FAQ dat ik op Multidesk schrijf, en als het van mij afhangt zullen er nog veel volgen.

Ik schrijg hier vandaag over de wondere weleld van UNIX, maar de meesten van jullie vragen zich nu af wat UNIX precies is, wel eigenlijk is het één van de oudste besturingssystemen ooit gemaakt, maar tevens ook één van de stabielste...

Er zullen er nu onder jullie enkele zijn die zich afvragen waarom ik hier over één van de oudste OS'en zit te praten terwijl er zoveel wondere en nieuwere zijn, wel het antwoord is eenvoudig: UNIX is zeer krachtig en zeer stabiel en ook nog momenteel veelgebruilkt. Wist je dat Mac OS X op Darwin, wat een versie van UNIX is, gebaseerd is? Wel, het is zo. Ikzelf gebruik niet echt UNIX maar een ver-Apple-de versie van UNIX.

Momenteel ben ik ook nog niet de UNIX-kenner dat alles kan, maar al ver genoeg om mijn muis links te laten liggen en via de CLI van UNIX mijn computer te besturen.

Voor ik verder ga zal ik ook even uitleggen wat een CLI is, een CLI is een Comand Line Interface. Dat is de comando's ingeven via getypte taal in je computer in plaats van op de muis te klikken en via de "standaardmanier" je computer te verkennen, zo is er in Mac OS X Aqua de manier van met de muis te navigeren voor de vensters, en de UNIX CLI. Dat is in Windows het vensterssysteem en de commandline MS-DOS (vervangen door een emulator vanaf WindowsXP). Hoewel het niet helemaal hetzelfde is is het toch te vergelijken.

Ik ga het hierbij laten over de uitleg van UNIX, ik hoop dat ik jullie niet teveel heb verveeld (als dat zo is moet je de volgende maar lezen, hoe werken in UNIX).Dit artikel werd geschreven door Kef op zaterdag 27 september 2003 om 15:27 en werd sindsdien 2682 keer gelezen.

  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij dit artikel geplaatst.
  • Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan het artikel, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij dit artikel hieronder.
  • Indien je andere commentaar (iets wat niet meteen functioneel bijdraagt aan het artikel zelf) hebt, kan je een bedankje formuleren via de koppeling Plaats een bedankje bij dit artikel hieronder.