ASP Cursus: les 1

Trefwoorden: ASP, Active Server Page, IIS, Internet Information Service, Server Side Scripting, HTML, Cursus

1. Inleiding


Active Server Page is een Server Side Scripting taal zoals zijn grote broer ASP.net.
Een SSS taal staat onder de noemer van een Actieve Webpagina en maakt het dus mogelijk om je website dynamisch te laten overkomen. In tegenstelling tot JavaScript zal een SSS webpagina zijn echte code niet doorsturen naar de client computer (de surfer dus) maar enkel een HTML code.

ASP heeft als basis taal Visual Basic en kan een connectie maken met databanken. Voor de simpelheid zullen we in de loop van de lessen gebruik maken van Access databanken.

Voor je dus begint aan deze lessen is het enorm aangeraden om een beetje te weten over HTML zelf. Dit kan je door onze cursus HTML even te doornemen.

2. Benodigdheden


2.1. IIS

Aangezien ASP een SSS taal is moet je een server hebben die ASP ondersteunt. Hiervoor is er de IIS (Internet Information Service). Deze zal ASP uitvoeren en de surfer de correcte code doorsturen.
Heb je Windows 2000, XP Pro, Windows 2003, Vista Home Premium (of hoger) dan is het zeer simpel om een IIS server te installeren. Ga hiervoor naar het Configuratiescherm en kies voor Software.
Screenshots: Windows 2000/XP/2003 Windows Vista

Opm
 • Om je uiteindelijk ASP werk online te zetten moet je gebruik maken van een server op het internet die ASP ondersteunt. De webruimte van Telenet/Belgacom/... ondersteunen dit niet.


Beschik je echter niet over deze versies dan is er misschien nog hoop. Met Windows XP Home kan je ook een IIS maken door dit artikel te volgen

2.2. Een IDE

Aangezien je gaat programmeren en terwijl webdesign gaat doen is het best handig om door de bomen het bos nog te zien. Heb je een iets wat professionele IDE (dit is een programma dat je code kleurtjes zal geven zodat je makkelijker en productiever kan werken).
Een paar IDE's op een rijtje:
 • Notepad++: Een zeer goede en lichte IDE en uitstekend voor ASP.
 • Dreamweaver: Een veel professionelere IDE dat je zeker kan helpen met ASP. Helaas is het een beetje aan de dure kant, maar je kan een gratis versie van 30 dagen downloaden.
 • ...

2.3. Microsoft Access

Als je Microsoft Access hebt kan dit al enorm helpen. Maar in het begin van de lessen is dit nog geen vereisten. In de loop van de lessen zal ik een test databank geven zodat je deze kan downloaden om uit te proberen.

3. IIS opstarten


Nu we alle benodigdheden hebben moeten we natuurlijk de IIS kunnen gebruiken. Ga hiervoor naar Start > Uitvoeren > iis.msc. Een control panel zou moeten openspringen van de IIS.
Ga ook eens met een browser naar http://127.0.0.1. Als je op een pagina terecht komt dan is alles goed ge´nstalleerd.

Al de bestanden die we aanmaken zullen we plaatsen in C:\Inetpub\wwwroot\lessen.
Via de browser kunnen we ernaartoe surfen door http://127.0.0.1/lessen/iets.asp in de adres balk te typen.

Heb je bij deze stap al problemen, gebruik dan het forum om dit probleem te melden.

4. Les 1


4.1. Code taal

Ieder ASP bestand heeft in zijn regels code een coderegel om aan te tonen dat hij bezig is met Visual Basic. Hier kan je niet onderuit en zal voor alle andere ASP VB codes moeten staan. Doe je dit niet zal hij dit niet begrijpen.
ASP
 1. <html>
 2. <body>
 3. <%@language="vbscript"%>
 4. <body>
 5. </html>

Opm:
 • Al je bestanden dat je aanmaakt zet je in *.asp.
 • Als je de standaard map gebruikt van de Internet information Service (IIS) dan is dit C:\Inetpub\wwwroot . Voor de handigheid maak je er best een map lessen aanmaken in deze map.
 • Om naar je website te surfen bewaar je dus al je ASP bestanden in de bovenstaande map en typ je in de adresbalk http://127.0.0.1/lessen/bestand.asp


4.2. Iets schrijven in ASP

Veel zal er nu niet op je webpagina staan. Je kan ASP zeer makkelijk mixen met HTML code. Een voorbeeld:
ASP
 1. <html>
 2. <body>
 3. <%@language="vbscript"%>
 4. Dit is HTML code
 5. <%
 6. response.write("Dit is door ASP geschreven")
 7. %>
 8. <body>
 9. </html>


Zonder problemen kan je ook HTML code in ASP schrijven. Je hebt natuurlijk wel 1 probleem en dat is als je " moet schrijven. Dit probleem zullen we zeker ook vermelden.
ASP
 1. <body>
 2. <%@language="vbscript"%>
 3. <%
 4. response.write("Hier schrijven we een schone <br>")
 5. response.write("Hier schrijven we een schone """)
 6. response.write("<br>Even een enter gedaan, hier schrijven we "" lala boe ")
 7. %>
 8. </body>
 9. </html>


Opm:
 • Met de response.write functie schrijven we iets als HTML code naar de surfer. Wat dus tussen die () staat zal de gebruiker kunnen lezen.
 • Let ook op dat elke ASP code tussen <% %> staat. Dit maakt duidelijk aan de server dat hij dit moet interpreteren als VB ASP code.
 • Als je de pagina bezoekt met je browser moet je eens de brondcode nakijken. Hier zal je zien dat de ASP code niet verstuurd zal worden


4.3. 1+1=2

Zoals elke programmeertaal kan ook ASP met variabelen werken om gegevens mee te nemen, bewerkingen, ... mee te doen.
Mensen die wat van VB (of programmeren) kennen zullen wel weten dat hoe dit min of meer in elkaar zit. In ASP moet je de variabelen niet declareren, maar je zal er niemand kwaad mee doen als je dit toch doet.

Declareren doe we als volgt:
ASP
 1. <%
 2. dim tekst, getal
 3. %>

Als we nu 1 + 1 zouden willen doen zal de code als volgt zijn:
ASP
 1. <html>
 2. <body>
 3. <%@language="vbscript"%>
 4. <%
 5. dim getal1, getal2, uitkomst
 6. getal1 = 1
 7. getal2 = 1
 8. uitkomst = getal1 + getal2
 9. response.write("De som van " & getal1 & " en " & getal2 & " = " & uitkomst)
 10. %>
 11. </body>
 12. </html>
Opm:
 • Gebruik je ASP editor (Dreamweaver, Notepad++, ...) om fouten op te sporen. Deze programma's zullen je tekst in kleuren zetten, deze kleuren hebben een bepaald patroon. Is dit bepaald patroon volgens jou niet meer juist dan zal er waarschijnlijk een fout zijn in de code
 • Als je toch een fout in je code hebt zal je, in de meeste gevallen, in je browser van de IIS een foutpagina krijgen. Hier is een voorbeeld van een foutpagina.

5. Foutopsporing


5.1. Foutmelding in je browser

Zoals al vermeld zal je bij een fout in je code soms tot een prachtige error pagina terecht komen. Deze pagina staat er natuurlijk niet voor niets en in de meeste gevallen kan je je fout hieruit halen. Als je even leest wat er staat kan je er meestal uit leiden wat de fout is.

5.2. Foutopsporing in Notepad++

Notepad++ (en varianten) zijn gemaakt om professionele webpagina's te maken. Het zou erg zijn als je er nog eens geen structuur in zou terug vinden.
Veel voorkomende fouten in het begin kan je zeer simpel opsporen met deze programma's door gewoon te kijken naar de kleuren die het programma gebruikt.
Als we deze screenshot even bekijken zal je meteen zien dat er iets niet klopt. De lala boe staat in het volledig zwart en dit kan niet. lala boe is (gelukkig) geen functie van ASP en zal door de IIS wel aanzien worden als een fout. Dit zal dus leiden tot een errorpagina in je browser.
Om deze fout op te lossen moeten we een " weg doen die voor de lala boe komt.

6. Volgende les


Volgende les zullen we het hebben over basis VB commando's die je in ASP kan gebruiken. Hierbij zullen we de if, for, tijdfuncties, server variabelen, ... zien.

We zullen het zeker nog hebben over een databank (basis SQL) zodat we een simpel gastenboek kunnen maken. Ook zullen we ASP met HTML mixen om te zien wat dit voor effect zal hebben.

7. Vragen of opmerkingen


Normaal gezien zijn er geen fouten in deze ASP-code gekomen, maar mocht je toch fouten hebben ontdekt kan je dit zeker doorgeven door een Persoonlijk Bericht te sturen.
Zit je ergens vast dan mag je natuurlijk het forum gebruik om je fout mee te delen.
Problemen die betrekking hebben tot de code mag je hier plaatsen. Heb je echter problemen met de IIS dan plaats je dit best hier

Klik hier om deel 2 te lezen.Dit artikel werd geschreven door SMG op dinsdag 28 november 2006 om 16:25 en werd sindsdien 9487 keer gelezen.

 • Pagina
 • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij dit artikel geplaatst.
 • Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan het artikel, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij dit artikel hieronder.
 • Indien je andere commentaar (iets wat niet meteen functioneel bijdraagt aan het artikel zelf) hebt, kan je een bedankje formuleren via de koppeling Plaats een bedankje bij dit artikel hieronder.