Linux, gebruiken of toch niet?

Trefwoorden: Linux, Unix, OS, Besturingssysteem, Windows, Veiligheid

1. Inleiding


Linux is het opkomende besturingssysteem dat de wereld heeft veroverd op server vlak met als kenmerken veiligheid, openheid en flexibiliteit.
Je hebt echter ook enorm veel distro's voor de desktop. In dit artikel wil ik uitleggen wat het profiel van iemand is die zou overstappen naar Linux.

2. Linux


2.1. Linux?

Linux is een Unix besturingssysteem zoals Mac OS X dat is. Unix is maar enkel het begin ervan. Het zorgt voornamelijk voor een bestandsstructuur die zeer verschillend is van die van Windows.
Daarbovenop draait nog eens een Linux Kernel (zeg maar het hart van Linux) zoals de NT Kernel van Windows NT en hoger.
Een Linux distro zijn broncode is volledig te krijgen (soms mits een licentie) en dit maakt het zo flexibel. Echter mensen die geen tijd willen steken in Linux zullen hier echter niets mee zijn.

2.2. Moeilijk?

De disto die momenteel het snelst aan populariteit wint, is Ubuntu. Het wil zich distanciŽren van alle andere varianten door menselijk over te komen. Linux wordt momenteel zeer vaak geassocieerd met iets zeer moeilijk en command line interfaces. Deze stelling is echter slechts gedeeltelijk waar.
Bij Linux zit de kracht in de commando's en is de GUI iets voor het "gewone" gebruik. Wil je dus het uiterste uit linux halen dat zal je je moeten verdiepen in de vele commando regels.

2.3. Ubuntu

We hebben het al even gehad over deze distro. Persoonlijk is het niet echt veel eenvoudiger (of moeilijker) dan OpenSuse, Mandriva, ...
Hij installeert zich gemakkelijk, zal je hardware dedecteren enzovoort.
Ubuntu Linux kan je (natuurlijk gratis) downloaden via deze link.

2.4. Live CD

Om een overstap simpeler te laten gebeuren, hebben enorm veel Linux distro's een Live CD'tje gemaakt zodat je hun Linux variant eens kan testen zonder enige problemen. Een Live CD zal opstarten vanaf CD-ROM en het besturingssysteem laden vanaf diezelfde CD. Met de Live CD zullen er geen veranderingen gebeuren aan je huidig besturingssysteem. Er zal niets op de Harde schijf komen te staan, geen instellingen gewijzigd worden, enzovoort; tenzij je dit specifiek aangeeft.
Eenmaal opgestart van de Live CD (dit kan meestal wel eventje duren gezien de snelheid van een CD-ROM), krijg je de keuze om verder te testen en Linux te ontdekken of Linux definitief te installeren.

Een Live CD van Ubuntu kan je downloaden via deze link.

3. Moeilijkheden


3.1. Linux <> Windows

Ga niet overstappen van Windows naar Linux met de gedachten dat je er evenveel mee kan doen als met Windows.
Het grote obstakel is dat je Windows zo gewoon bent en ineens terug van 0 moet beginnen. Bij sommige mensen zal dit enorm traag gaan omdat Windows zo een gewoonte is. Bij andere zal dit vlot verlopen omdat ze makkelijk de swith kunnen maken.

3.2. Software/games op Linux

3.2.1. Linux software

Linux is meestal gebundeld met enorm veel software, dit allemaal gratis. De meest complete Linux die ik ken is OpenSuse. Deze 5 CD's omvattende Linux komt met kantoortoepassingen, server software, basis spelletjes (zoals schaken, kaarten, e.d.), enzovoort.
Bij de andere versies kan je meestal gebruik maken van de wel heel simpele repository (Synaptic Pakketbeheer) waar je enorm veel open bron software kan terugvinden. Hier kan je simpel in zoeken en gewoon downloaden. In de meeste gevallen zal hij het dan keurig installeren (als het stuk software voor die Linux bedoeld is).
Zit je met een iets minder gebruiksvriendelijke Linux, dan zul je de software moeten gaan zoeken met het comando apt-get install.

3.2.2. Windows software/games

Linux werkt met een totaal ander bestandssysteem als Windows en heeft niet dezelfde API's als zijn grote concurrent.
Dit maakt het wel extreem moeilijk tot onmogelijk om Windows programma's op Linux te draaien.
Natuurlijk niets is onmogelijk. Er zijn verschillende instellingen die hebben nagedacht om dit mogelijk te maken, maar dit is zeer moeilijk.
Stel je voor dat je de c:\ moet kunnen nabootsen op je Linux machine. Je moet dan nog je software laten geloven dat hij bezig is op Windows .... Je moet dan ook de gedeelde API's, DirectX,... gaan na-apen en dit met extreem moeilijk uitgelegde cursussen.
Gelukkig is er het Wine-project, dat zich toelegt op het kunnen runnen van Windows-toepassingen, onder Linux.

4. Concreet


4.1. Voordelen

 • Flexibel mits kennis
 • Open source
 • Veiliger: Dit is een punt waar Linux en Windows gebruikers al jaren over zitten te zeveren. Ik geef een aantal stellingen mee en dan beslis je zelf maar:
  • Als Linux evenveel gebruikt zou worden als Windows zouden er veel meer mensen gaten proberen te zoeken in Linux. Vb: Stel je bent dief en 99% van alle mensen hebben thuis een kluis type A, 1% heeft echter kluis type B. Welk type willen leren om open te breken?
  • Door het open formaat kan iedereen die wil lekken zoeken in Linux en deze melden
  • Zelfde stelling al die ervoor maar dan negatief: De lekken niet melden maar ze uitbuiten.
  • Zelf kan je er zeker nog verzinnen
  Wees er wel van bewust dat alles gebroken kan worden! Linux kan dan op dit moment veel veiliger zijn maar er zijn ook Linux servers die plat worden gelegd! Als iemand met veel kennis echt in je systeem wilt geraken zal hij dit hem uiteindelijk ook lukken
 • Gratis: Hier hangt echter ook een voetnoot aan vast! Linux licenties bestaan OOK! De thuisgebruiker moet echter niets betalen voor de meeste Linux versies. Wensen ze ondersteuning is dit wel betalend.
 • ...

4.2. Nadelen

 • Moeilijk als je iets anders gewoon bent
 • Weinig software leveranciers maken geen software/drivers voor Linux omdat er toch veel te weinig mensen mee werken. Vb: Stel jij bent software bouwen, ga jij je programma maken voor 99% van de wereld of voor 1% van de wereld je je winst zien wegsmelten als sneeuw voor de zon?
 • Moeilijk om software te vinden: Hoewel er een pakketenbeheerder is bij bijna elke Linux is het nog enorm moeilijk om juist dat stuk software te vinden dat juist die taak kan verrichten.
 • ...

4.3. Profiel van de gebruiker

Linux is steeds meer aan het doorbreken bij overheden die de gewone kantoortoepassingen nodig hebben, moeten kunnen surfen, ... Als dit vordert, zullen meer en meer softwareleveranciers inzien dat Linux zeker een mooie toekomst heeft in de desktop markt. Helaas zie ik dit niet meteen gebeuren bij de thuisgebruiker en sommige bedrijven.

5. Eigen mening


Linux is een zeer goed besturingssysteem voor server en kantoortoepassingen. Maar mijn mening is dat Linux op sommige vlakken nog enorm veel achterstand heeft op Windows van Microsoft! Andersom ook hoor.
Windows heeft zich in het begin gefixeerd op gebruiksgemak en dit kan je zien! Alles wat je met Windows doet kan je via de GUI.
Met Linux geldt het principe van gebruiksgemak dat nooit even goed kan zijn als de veiligheid. Veiligheid stoort gebruikers en hierdoor gaat gebruiksgemak achteruit. Microsoft heeft met Vista een stap in de wereld gezet van veiligheid, maar daar staan ook vervelende dialoogboxen, vragen, access denied errors achter.

Moest er enkel Linux bestaan in de vorm dat hij nu bestaat, zouden er veel minder geboeid zijn door IT!

6. Vragen of opmerkingen


Heb je vragen over welke Distro je zou kiezen of alle andere vragen kan je dat gerust even vragen op het forum.
Aangezien ik al enorm veel commentaar op andere fora krijg over deze mening vraag ik uitdrukkelijk om op Multidesk.be te registreren en bij Debatten en Discussies een mening te geven die op iets slaagt! Alle andere reacties zullen zonder meer verwijderd worden!Dit artikel werd geschreven door SMG op maandag 27 november 2006 om 15:28 en werd sindsdien 3752 keer gelezen.

 • Pagina
 • 1 van 1

Bericht geplaatst door een gast op vrijdag 24 augustus 2007 om 02:03:54.
qua ondersteuning van drivers heb ik nog nooit problemen gehad; buiten met de installatie van mijn ATI drivers.

Bovendien werkt er meer dan 1% met linux, en dit aantal stijgt continue!
Bericht geplaatst door een gast op zaterdag 7 juli 2012 om 23:13:53.
uw tekst is wel sterk verouderd. Een update is dringend nodig om de onwaarheden er uit te halen
 • Pagina
 • 1 van 1