Office 2007, kopen of toch niet?

Trefwoorden: Microsoft, Office, XML, XPS, Kantoor

1. Inleiding


Net als Windows Vista komt Office 2007 eraan met weer een heleboel functies en gadgets.
Nu is de vraag altijd of je dit eigenlijk wel nodig hebt?

2. Office 2007


2.1. Office?

Office 2007 is een kantoor toepassing voor zowel consumenten als bedrijven. Het bouwt verder op de vele andere versies maar deze keer eens met een ander doel.

2.2. Office 2007: Doel

Het doel van Office 2007 is eigenlijk helemaal anders dan alle andere versie (of misschien niet maar dan zijn de vorige versies er serieus in gebuisd).
Aan de hand van deze doelen kan je eigenlijk al meteen weten of deze versie je aanspreekt of toch niet.

  • Gebruiksvriendelijkheid: Microsoft heeft altijd zijn ogen op gebruiksvriendelijkheid en slaagt hier toch wel goed in in deze nieuwe versie. Als je Office 2007 voor ogen hebt zal je je meteen wel een bult verschieten en niet weten waar te kruipen. Maar na een klein weekje ben je echter de nieuwe werkwijze al gewoon.
  • Voor slechtzienden: Bij de volledig nieuwe look is er ook gedacht aan de mensen die minder goed zien. Laat je dit echter niet afschrikken, het hele programma is niet vertaald in Braille. De iconen zijn een beetje groter en opvallender geworden.
  • Productief: Men wil altijd maar sneller werken en deze Office versie maakt het ook gemakkelijker om professionele brieven, cursussen, facturen,... te typen.
  • Samen werken: Ook in deze versie is er gewerkt aan werken met meerdere mensen op verschillende plaatsen op de aardbol.
  • Winst maken: Zowel aan de kant van Microsoft als voor jezelf. Al deze doelen zijn gebaseerd om sneller te werken dus rapper klaar.
  • ...


2.3. Systeemeisen

Dit valt eigenlijk nog goed mee, Office is niet de plaats om toeters en bellen in te zetten en dit zie je ook aan de systeemeisen.
Office 2007 BasicOffice 2007 Pro
Harde schijf1,5GB vrij voor de installatie2GB vrij voor de installatie
CPU500MHz500MHz
RAM256MB256-512MB
WindowsWindows XP SP2/2003 SP1/VistaWindows XP SP2/2003 SP1/Vista
Natuurlijk is het aangeraden als je meerdere programma's tegelijk hebt draaien om iets wat meer RAM en een iets beter CPU te hebben.

2.4. Nieuw in Office 2007

2.4.1. Nieuwe look

De nieuwe look maakt vele doelen (gebruikersvriendelijkheid, productief, ...) al meteen waar, maar hoe ziet het er eigenlijk uit?
Wel deze screenshot is meteen al gemaakt met de meest gebruikte Office applicaties.
De zogenaamde Ribbon heeft het klassieke Bestand, Invoegen, ... menu van de baan gehaald en een, nu nog, rare grote balk in de plaats gegeven.

2.4.2. De Ribbon

De Ribbon is eigenlijk het opvallendste in deze nieuwe versie. Het handige eraan is dat er meteen ook alle functies in verwerkt zijn. Vele mensen gebruiken Office nog voor geen 30% van al zijn mogelijkheden en nu met deze Ribbon moet dit wel sterk naar boven gaan. De Ribbon zal ook zelf dingen voorstellen als je iets selecteert maar dan niet op een opdringerige manier.
Dit gaan we illustreren met een voorbeeld:
We schrijven een tekst in word en selecteren die. Zie wat er gebeurt aan de hand van deze screenshot
De Ribbon zal ook iets speciaal doen:
Hier selecteren we een tabel in Word en de Ribbon zal ineens een snelkoppeling geven naar de tabel opties. Zie via deze screenshot helemaal vanboven.

2.4.3. Bestandtypes

XML
Office 2007 is ook ge´ntroduceerd met een op XML gebaseerd bestandstype dat voortaan de oude DOC-bestanden moet vervangen door er een X achter te zetten.
Deze moeten het voor andere producenten makkelijker maken om ook DOCX bestanden aan te maken aangezien DOCX een open karakter heeft.

Het voordeel van dit bestandstype is dat het een open formaat is en dat bestanden die worden opgeslagen in het docx kleiner zijn dan eenzelfde bestand opgeslagen als "oude .doc".
Vrees niet dat je met je Office 2000, XP of 2003 ineens geen bestanden meer zal kunnen openen die van Office 2007 komen. Het heeft geen nut om een open formaat te hebben terwijl niemand het gebruikt. De plugin voor deze versies kan je download door deze link te volgen.

PDF
Vele bedrijven en consumenten klaagden bij Microsoft om eens ondersteuning te bieden voor Adobe zijn PDF formaat. Dit is er dan uiteindelijk gekomen maar niet zonder moeite. Basis heeft Office 2007 geen ondersteuning om PDF's te maken maar moet je het downloaden als extra plugin. Deze kan je natuurlijk zonder problemen downloaden van de site van Microsoft. Een validatie is wel nodig.

De reden van het apart geven van de plugin ligt bij Adobe zelf. Zij vreesden dat hun eigen product om PDF bestanden aan te maken moeilijker verkocht ging raken als Microsoft de plugin in Office zou integreren. Maar dit is eigenlijk tegen hun eigen principe want Adobe wil dat hun PDF formaat zo veel mogelijk gebruikt wordt. Microsoft heeft hiervoor een tegemoetkoming gedaan en het als aparte plugin gemaakt.

XPS
Weer een nieuw formaat van Microsoft dat ook via een plugin gedownload zal moeten worden. Dit was in strijd tegen Adobe zijn PDF bestandstype. Adobe zou met de komst van XPS minder snel gebruikt worden en hiervoor is het dus ook als plugin gemaakt. Als je de link volgt om PDF bestanden te maken zal je automatisch ook de XPS plugin downloaden.

XPS is een bestandstype dat dezelfde kenmerken moet delen als PDF. Het is een volledig open formaat en zou na verloop van tijd door iedereen leesbaar moeten worden. Dit zal natuurlijk wel iets van lange adem worden aangezien PDF al een serieuze voorsprong heeft op XPS.

2.4.4. Samen werken

Hier komt eigenlijk Office Groove bij te pas. Dit volledig nieuw programma dat gebundeld is met de meer professionele versie van Office 2007 biedt een manier om samen te werken. Van wat ik er van kan lezen, is het een programma om makkelijker constant te houden met je werk. Je kan er bestanden mee synchroniseren, agenda's in plaatsen,...
Helaas is deze toepassing in de Beta van Office 2007 niet beschikbaar.

Microsoft is volledig bezig met het maken van een Live office plaats, zodat je met meerdere mensen kan samenwerken. Dit is nog in ontwikkeling dus veel nieuws kan ik er niet van geven :d.

2.5. Profiel van een koper

Office 2007 is iets eerder voor bedrijven en veeleisende consumenten. Heb je momenteel nog Office 2000, XP of 2003 draaien dan zou ik het laten draaien.
Office 2007 maakt je een beetje lui door het zo simpel te maken (!) en als je het begint te gebruiken, kan je niet meer met de oudere versie werken. Dit kan een groot probleem zijn als je op de werkvloer geen 2007 versie hebt.
Zit je met Office 97 opgeschept zou ik zeggen dat het eens tijd wordt om deze grote upgrade te wagen. Voor wie echter krap bij kas zit kan je altijd kijken naar OpenOffice. Deze volledig gratis kantoorprogramma is een beetje gelijkaardig aan de MS office 2000 versie en heeft zeker genoeg functies voor dagdagelijkste taken.

3. Vragen


Heb je toevallig nog vragen, aarzel dan niet om gebruik te maken van het forum.Dit artikel werd geschreven door SMG op zondag 26 november 2006 om 23:06 en werd sindsdien 7640 keer gelezen.

  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij dit artikel geplaatst.
  • Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan het artikel, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij dit artikel hieronder.
  • Indien je andere commentaar (iets wat niet meteen functioneel bijdraagt aan het artikel zelf) hebt, kan je een bedankje formuleren via de koppeling Plaats een bedankje bij dit artikel hieronder.