Windows Vista, kopen of toch niet?

Trefwoorden: Windows, Microsoft, Longhorn, Vista, XP, 2000, DirectX 10, Bitlocker

1. Inleiding


De tijd dringt, niet lang meer staan de lang verwachten winstgevers van Microsoft voor de deur. Moest het van Microsoft afhangen dat zou iedereen meteen naar de winkel moeten spurten om zijn nieuwste OS te kopen.
Maar is dit wel nodig? In dit artikel vertel ik de grote verschillen met de vorige versies en wat het profiel is van iemand die best wel inkopen gaat doen.

2. Windows Vista


2.1. Vista?

Windows Vista is de langverwachte opvolger van Windows XP en moet zijn intrede maken als veiliger, beter, stabieler, ... dan al de andere Windows versie ooit. Natuurlijk is dit allemaal ergens wel waar, we zouden erop achteruit gaan als dit niet zo zou zijn!

2.2. Systeemeisen

Elke nieuwe Windows vraagt altijd wat meer van je systeem. Bij alle vorige versies lag dit echter wel dicht bij elkaar. Bij Vista niet! Heb je een verouderde PC en besef je dit zelf ook dan luidt het antwoord zeer simpel: Een nieuwe computer kopen of een zware/dure upgrade wagen of gewoon bij het OS blijven dat je nu hebt.

Bij Vista heb je 2 verschillende profielen van systeemeisen die een beetje gebonden zijn aan de verschillende versie (die we zo dadelijk gaan uitleggen).
Je hebt het label Vista Premium Ready en Vista Capable. Het eerste label betekent dat je Vista normaal gezien met alle toeters en bellen kan draaien, met het andere niet. Dit wil zeggen dat je de nieuwe grafische interface (aero) zult moeten laten voor wat het is want je computer kan het niet aan.

Even een tabel met alle systeemeisen:
Vista CapableVista Premium Ready
Processor> 800MHz> 1GHz x64 of x32
RAM512MB>1GB
Grafische kaartGPU met DirectX 9 ondersteuning128MB GPU met DirectX 9 ondersteuning
Harde schijf15GB>15GB
LezerDVD lezerDVD lezer
Maar spring nog niet in de lucht als je dit leest. Dit zijn nog maar de minimum systeemeisen! Iedereen wil liever wel aangenaam werken met een computer en geen minuut wachten om te zien hoe notepad open sukkelt.
Neem maar aan dat je voor een Vista Capable zeker ook 1GB RAM nodig hebt en ook zeker een 1.2GHz CPU. Voor de Premium is een CPU van 1.5GHz en hoger zeker aangeraden en een half GB'tje RAM meer kan zeker geen kwaad.
Vista zal bij het installeren automatisch nakijken wat je computer een beetje aankan en zal zijn eye candy afzetten als je computer hier niet voor geschikt is. Natuurlijk kan je dit zelf ook doen want Microsoft legt de lat extreem laag.

Randinformatie

Vista is bij mij thuis getest geweest met een laptop (P3 1 GHZ en 512 MB RAM) en dit ging redelijk traag.

2.3. De versies

Windows Vista kan je in alle geuren en kleuren verkrijgen. Elk met hun eigen prijskaartje natuurlijk. Ga nu zeker niet naar de winkel en de eerste de beste te kopen want de weg terug is iets moeilijker.
Microsoft heeft iets zeer leuks gedaan en dat is dat alle Vista-versies op 1DVD'tje gezamelijk DVDtje staan. Dus als je in januari '07 naar de winkel spurt heb je zowel de Home Basic als de enterprise in huis maar je licentiesleutel zal bepalend zijn welke versie je zal kunnen installeren.
De reden die Microsoft hiervoor opgeeft is dat je als gebruiker veel sneller kunt overstappen naar een andere versie, moest je niet tevreden zijn over de functies van je huidige versie. Ook is het omdat Microsoft zo geen verschillende DVD's moet branden.

De Vista's op een rijtje:
Windows Vista StarterWindows Vista Home BasicWindows Vista Home PremiumWindows Vista BusinessWindows Vista EnterpriseWindows Vista Ultimate
Prijs Volledige versieOnbekend€279€329€409Volume Licence€549
Prijs upgradeOnbekend€129€219€279Volume Licence€369
ProfielDeze versie is enkel beschikbaar in lage loonlandenDe basis Vista voor mensen die de extra's niet wensen (zoals Aero, media center,...) maar wel de beveiliging, DirectX10,...Voor de thuisgebruikers die een media center, Meeting Spaces, aero,... wensenVoor bedrijven met extra netwerk, backup, remote desktop mogelijkhedenhetzelfde als Buisiness maar dan geschikt voor grotere netwerkenDe alles omvattende Vista, zowel alle functie van de enterprise als die van Home Premium
Wij raden natuurlijk mensen aan om even verder te kijken dan dit. Dit is samengevat, hier kan je extra informatie krijgen over de verschillende versie!

Opmerking
Dit zijn de Vista prijzen voor zowel BelgiŽ al Nederland. Dit zijn echter richtprijzen! Als je dus naar de winkel stapt zullen de prijzen variŽren (meestal dan in goede zin).
Uit een willekeurige winkel (in BelgiŽ) zijn volgende prijzen gevonden (om een duidelijk zicht te geven zijn de OEM prijzen er ook bij vermeld):
 • Home Basic: €126,90 (upgrade) €266,90 (retail) €86 (OEM)
 • Home Premium: €212,90 (upgrade) €315,90 (retail) €109 (OEM)
 • Ultimate: €347,90 (upgrade) €527,90 (retail) €185 (OEM)


  Als dit nog niet genoeg is zal je bij het installeren van Vista nog een paar extra versie tegen komen (screenshot). Achter sommige versie komt namelijk een N achter. Dit wil zeggen dat het een versie is zonder Windows Media Player. Bij het installeren raad ik echter niemand aan om deze te installeren. Vroeg of laat heb je Media Player toch nodig en is het dan verloren moeite.

  2.4. Nieuw in Vista

  2.4.1. Veiligheid

  Vista was normaal gezien gepland voor begin 2006, maar het OS heeft een paar grote tegenslagen gehad met bepaalde functies. Vista's pronkstuk was normaal gezien het nieuwe bestandsformaat WinFS (ter vervanging van NTFS en FAT) dat veel sneller en veel grotere harde schijven aan zou kunnen. Dit is geschrapt geweest omdat het niet tijdig voltooid zou geraken.
  Microsoft heeft ingezien dat veiligheid een veel grotere prioriteit krijgt met de constante dreiging van Linux en heeft met Vista een behoorlijke stap in de goede richting gezet.
  Met een beetje afgekeken te hebben van Linux is de Path Guard er gekomen. Deze maakt het zeer moeilijk tot onmogelijk om bepaalde types spyware te installeren op Vista.
  Ook kan je geen enkel programma of iets wat ingrijpende instelling veranderen zonder dat er een interactie komt van de gebruiker. Op zulke momenten zal je scherm helemaal verdonkeren en zal je (indien je geen admin rechten hebt) een wachtwoord moeten ingeven (en als je wel admin rechten hebt) op Continue moeten drukken.
  Ook zal ieder gebruiker die aangemaakt zal worden niet automatisch admin rechten krijgen. Zo vermijd je problemen met gebruikers die zonder na te denken op Continue zullen drukken. Zij zullen dan voor een wachtwoorddialoogvenster komen te staan.
  Screenshot

  2.4.2. DirectX

  Een ietwat smerige zet van Microsoft is dat Windows Vista de enige versie zal zijn dat de nieuwe DirectX 10 zal krijgen. Dit is zeker een slag in het gezicht van de gamers die liever hun geld steken in hardware dan in een duur OS.

  Deze nieuwe versie van DirectX maakt verschillende nieuwe dingen mogelijk om het beste uit je grafische kaart te halen.

  Wil je meer weten over DirectX 10 dan raden wij u aan om even het artikel van ZDNet te lezen: De belofte van DirectX 10

  2.4.3. Zoeken

  Het lijkt misschien wel een overbodig gegeven maar de zoekfunctie in Vista heeft ook wat meer kracht gekregen. Overal waar je maar gaat in Vista zie je wel een tekstvlakje waar je kan zoeken, en vinden zal je deze keer.
  Microsoft heeft hier wel enorm veel tijd in gestoken om deze zo goed mogelijk op peil te zetten en het werkt aangenaam en simpel.

  2.4.4. Andere nieuwigheden

  • IPv6
  • Windows Defender
  • Windows Calender
  • Verschillende nieuwe spelletjes
  • Bitlocker (enkel in Ultimate en bedrijfversies)
  • Internet Information Services 7 (niet in de Home Basic versie)
  • ...

  3. Op naar Vista


  Als je zeker bent met het een upgrade naar Windows Vista dan is het best dat je deze laatste stappen nog even doorneemt voordat je een hap uit je budget kwijt bent!
  • Drivers: Zorg dat voor elk stuk hardware dat je hebt een driver beschikbaar is! Kijk zeker eens rond op je bureau, een muis die meer als 2 toetsen en een scroll heeft, een toetsenbord dat meer knoppen heeft dan het toetsenbord op je werk :d, ... Ga ze meteen ook afhalen van de site van de maker van dat stuk hardware, zeker de drivers van je moederbord, netwerkkaart,... Het zou jammer zijn dat je minder kan met Vista dan dat je kon met je vorig OS.
  • Weet zeker welke versie je wilt hebben: Meer is altijd beter maar meer geld kwijt zijn is in vele gevallen niet beter. Denk goed na over welke je wilt hebben en vraag raad in de gespecialiseerde winkel (dus niet de Makro of de Aldi!)
  • x64 of x32: Heb je een x64 processor dan is het natuurlijk logische dat je kies voor de x64 versie van Vista. Let wel op dat de x32 drivers van Vista bijna nooit zullen werken op de x64 versie. Controleer dit zeer nauwkeurig
  • Software: Net als drivers is het zeer handig om eens te gaan speuren of je huidige software wel draait op Vista! Kijk voor updates en/of je voor de update niet moet bestalen. Extra kosten kan je zeker wel missen!
  • Ga zeker eens langs bij iemand dat al Vista draaiend heeft. Zo kan je meteen zien of het iets is waarmee je zelf kunt werken.


  4. Wat met Windows 2000/XP?


  Windows 2000 en XP zijn natuurlijk niet afgeschreven. Beide zijn zeer stabiele besturingssystemen en zullen nog even ondersteuning krijgen van Microsoft. Voor Windows 2000 echter zou ik toch wel even beginnen vrezen. Het is normaal gezien zo dat Microsoft nog 2 jaar na het uitbrengen van een nieuwe versie nog updates moet geven voor de vorige versie. Voor XP zal dit dus nog tot 2009 moeten duren. Voor Windows 2000 is dit eigenlijk al afgelopen in 2005. Dit betekend dat Microsoft zonder boe of ba ineens mag stoppen met het vrijgeven van patches.
  Natuurlijk kan je kijken naar Windows 98 dat tot juli/augustus 2006 updates kreeg. Als ze ineens stoppen met updates zullen veel bedrijven hier niet mee akkoord gaan en klagen. Dit zou enorm gezichtsverlies zijn voor Microsoft.

  5. Vragen


  Heb je toevallig nog vragen aarzel dan niet om het forum te gebruiken en je vraag te stellen!

  Met dank aan Suriv voor de correcties.Dit artikel werd geschreven door SMG op zondag 26 november 2006 om 18:19 en werd sindsdien 13263 keer gelezen.
  • Pagina
  • 1 van 1

  Bericht geplaatst door k_a_lf op maandag 29 januari 2007 om 21:20:37.
  k_a_lf's avatar
  Multiviteit: 2650
  INFōMAN
  k_a_lf says BWAAAAAP!
  microsoff heeft bekend gemaakt nog zeker tot 2014 updates voor xp te brengen... Mijn persoonlijke mening is: wacht een jaartje ofzo zodat de meeste/ergste/grootste fouten en bugs er uit zijn en schakel dan over want xp is ook zeker alles behalve slecht he! Ik ga natuurlijk niemand tegenhouden om Vista te kopen, zeker niet en als je nu een nieuwe pc koopt of bouwt zou ik misschien zelfs aanraden beter ineens Vista te kopen...
  Er zijn heel wat mensen, die veel weten en weinig begrijpen.
  Bericht geplaatst door SMG op dinsdag 30 januari 2007 om 16:59:18.
  SMG's avatar
  Multiviteit: 12000
  Moderator
  Microsoft is ook van plan om rap SP1 voor Vista klaar te stomen.
  De meeste mensen happen pas toe als een eerste SP uit is voor een bepaald OS. Microsoft wil dit hiermee proberen te versnellen.
  Bericht geplaatst door justdust op zondag 25 maart 2007 om 23:35:40.
  justdust's avatar
  Multiviteit: 533
  Freelance Astronaut
  http://www.ubuntu.com

  Binnen enkele weken komt de volgende versie 7.04 (Feisty Fawn) uit, gratis.
  Probeer eens over te stappen naar een degelijk, gratis, open source OS voor je tussen de 3 en de 500€ betalld voor vista.

  Ik werk nu +- 2 jaar Microsoft vrij en heb geen moment teruggekeken.
  I'll try everything once, twice if I like it...
  Bericht geplaatst door Suriv op maandag 26 maart 2007 om 11:50:17.
  Suriv's avatar
  Multiviteit: 7607
  Moderator
  Ik denk dat Linux op dit moment niet erg interessant is voor de mensen omdat je er geen games op kan spelen.

  Echter voor gewone kantoortoepassingen vind ik Ubuntu een goed en stabiel OS :).
  Bericht geplaatst door SMG op zaterdag 19 mei 2007 om 14:13:36.
  SMG's avatar
  Multiviteit: 12000
  Moderator

  Dixit

  Dixit justdust op 25/03/2007 23:35:40:

  http://www.ubuntu.com

  Binnen enkele weken komt de volgende versie 7.04 (Feisty Fawn) uit, gratis.
  Probeer eens over te stappen naar een degelijk, gratis, open source OS voor je tussen de 3 en de 500€ betalld voor vista.

  Ik werk nu +- 2 jaar Microsoft vrij en heb geen moment teruggekeken.

  Je moet ook beseffen dat Vista geen €500 kost in de meeste gevallen. Als je Windows koopt via OEM is dit €120. Als dit dan eens gebeurt via Dell, HP, Medion, ... betaal je misschien een klein €80 voor een Premium versie van Vista.
  Duur is dit niet echt, sommige mensen betalen al geld aan een antivirus terwijl er gratis enorm goede te vinden zijn.
  Bericht geplaatst door Suriv op dinsdag 22 mei 2007 om 21:28:51.
  Suriv's avatar
  Multiviteit: 7607
  Moderator

  Dixit

  Dixit Suriv op 26/03/2007 11:50:17:

  Ik denk dat Linux op dit moment niet erg interessant is voor de mensen omdat je er geen games op kan spelen.


  Ik moet hier toch op mijn woorden terugkomen: het is wel degelijk mogelijk om Windows-games op een Linuxkernel te spelen: via Wine.
  Wine voert de Windows API uit, zodat Windows-programma\'s kunnen draaien, maar uiteraard niet elk programma.
  Bericht geplaatst door aspire op zondag 22 juli 2007 om 12:52:40.
  aspire heeft nog geen avatar toegevoegd
  Multiviteit: 123

  Dixit

  Dixit Suriv op 22/05/2007 21:28:51:

  Dixit

  Dixit Suriv op 26/03/2007 11:50:17:

  Ik denk dat Linux op dit moment niet erg interessant is voor de mensen omdat je er geen games op kan spelen.


  Ik moet hier toch op mijn woorden terugkomen: het is wel degelijk mogelijk om Windows-games op een Linuxkernel te spelen: via Wine.
  Wine voert de Windows API uit, zodat Windows-programma\\\'s kunnen draaien, maar uiteraard niet elk programma.


  En werkt het even rap of langzamer ?
  Bericht geplaatst door SMG op dinsdag 24 juli 2007 om 21:51:21.
  SMG's avatar
  Multiviteit: 12000
  Moderator
  Wine zal natuurlijk wel iets trager verlopen dan dat het op Windows zelf draait. Maar uit reacties valt de snelheid wel zeer goed mee.
  Ik moet er wel bij zeggen dat games via Wine een beetje teveel van het goede is. Je zal wel een paar oude DOS spelletjes onder het stof kunnen halen maar recentere games is toch wel ver gegrepen.

  Ook niet vergeten dat Wine nog nooit in een 1.x versie is uitgekomen. De ontwikkelaars geven toe dat er nog enorm veel werk aan de winkel is. Het is meestal wel op geluk tasten of iets zal werken of niet.
  Als je een overstap waagt zou ik je toch even aanraden om eerst alles te testen via een virtuele machine (spelletjes gaat wat moeilijker op die manier, aangezien graphics nogal mager zijn op virtuele machines). Zo is je werk voor niets moest je een volledige format in gedachten hebben.
  Bericht geplaatst door Suriv op vrijdag 27 juli 2007 om 10:05:24.
  Suriv's avatar
  Multiviteit: 7607
  Moderator
  Sommige games werken wel degelijk op WINE, maar het is zoals je zegt SMG, een beetje gokken of het gaat werken of niet.
  In de WINE Appdb kan je Windowsprogramma\'s controleren op hun compatibiliteit met WINE.

  Uit uiteenlopende testresultaten voor games zie je toch wel dat het aan verschillende (softwarematig oncontroleerbare) hardware ligt meestal (vooral wat voor een grafische kaart je hebt).
  Bericht geplaatst door aspire op vrijdag 3 augustus 2007 om 09:56:53.
  aspire heeft nog geen avatar toegevoegd
  Multiviteit: 123
  Bedankt voor een antwoord ! Maar ik zet een nieuwe stap in linux ! Nog achter een hdd gaan :-p
  Bericht geplaatst door een gast op woensdag 21 november 2007 om 21:29:32.
  Tis eigelijk te gek voor woorden. Met al dat windows gedoe, ik heb windows xp en Mac os x. Ik ben met windows al een dikke 10 jaar bezig en heb sins een 2 maand Mac os, en ik gebruik nu bijna mijn windows pc niet meer. Via mac kan je alles doen zelfs game EA games brengt tegenwoordig zijn spellen op Mac uit. De nieuwe OS van Mac kost 129 euro voor de volledige versie maar als je met 5 personen zijt kun je ook de familie pakket kopen voor 200 euro en daar zitten 5 key\'s bij dus 40 per persoon. en dan moede ook nog in gedachte houde dat je geen antivirus enzo nodig hebt en geen extra programa\'s. En het is sneller dan windows veel sneller (dance) dus waarom zou je nog windows gebruiken als je naar de toekomst kijkt (bonk)
  • Pagina
  • 1 van 1