"Wachtwoord vergeten" voorkomen + oplossing + tips

Trefwoorden: Wachtwoord, Password reset disk, Windows XP Vista 2000, veiligheid

1. InleidingAllemaal wachtwoorden, maar soms vergeet je er wel is eentje. Die van Windows XP of Vista bijvoorbeeld! Helaas is hier geen wachtwoord vergeten? linkje of functie waarmee je je wachtwoord kan opvragen.
Hier is het best om even preventief te werken i.p.v. dit mee te maken. In dit artikel zullen we preventief werken met enkele tips en ook een mogelijk oplossing voor de vergeetachtigen.

2. Wachtwoorden2.1. Wachtwoord maken:

Natuurlijk om iets te vergeten moet je het eerste hebben. Een wachtwoord voor je computer is een must!!! Bij Windows XP is het nog niet opdringerig om een wachtwoord te hebben maar het kan vele indringers van je computer houden. Bij Vista worden de gebruikers aangeraden.
Om er een aan te maken ga je naar het Configuratiescherm (klassieke uitstraling) > Gebruikers en je kies je je account. Hierin krijg je o.a. de optie Wachtwoord aanmaken. Volg de kleine wizard en kijk ook zeker eens naar Methode 3 hier vanonder!

2.2. Wachtwoord kiezen

Een wachtwoord kiezen doe je natuurlijk niet zomaar. Een goed wachtwoord moet toch aan een aantal voorwaarden voldoen:
  • Cijfers, letters en tekens: Je toetsenbord kent ze allemaal. Tijd om ze eens te gebruiken, vb: $ € ( * ... Een wachtwoord met tekens maak het al veel moeilijk om het te breken omdat we veel meer mogelijkheden hebben. Denk maar aan de lotto met getallen van 1-90 ipv 1-42.
  • Zorg dat het min 6 tekens lang is: Als je meer tekens hebt heb je meer mogelijkheden en zal je wachtwoord minder rap gebroken worden
  • Gebruik geen woorden/namen/data: Liefst geen datum nemen van je eerste ontmoeting met je lief of de naam van je favoriete teddybeer. Als iemand echt je wachtwoord wilt raden zal hij wel even achtergrond informatie verzamelen. Ook woorden die in het woordenboek staan zijn ten sterks afgeraden!
  • Iets wat je zelf kan onthouden
  • Maak een onderscheid tussen belangrijke en minder belangrijke wachtwoorden: Op het internet moet je op bijna elke site een wachtwoord opgeven. Gebruik je wachtwoord van je bankrekening niet om in te loggen op een forum! De houder van het forum kan (als hij dat wenst) je wachtwoord zien. Gebruik voor bvb alle forums eenzelfde wachtwoord maar maak allemaal verschillende voor belangrijke dingen zoals Mail, Inlog Windows, Netbanking, ...
  • Kijk of je wachtwoord veilig over het internet gaat: Op het internet kan iedereen alles zien (natuurlijk moet je die kennis hebben). Het is de meest anonieme plaats ter wereld! Je hebt natuurlijk wel websites die je wachtwoorden en gevoelige gegevens veilig over het internet kunnen sturen. Lees zeker eens wat het woordenboek te vertellen heeft over SSL

Om maar een voorbeeld te geven van een degelijk wachtwoord:
Ik vertrek elke dag om 8 uur naar Leuven.
Iv€do8u>L.
Zeer simpel om te onthouden en bijzonder moeilijk om te breken!

3. Preventief werken3.1. Methode 1:

Het simpelste wat je eigenlijk kan doen is je wachtwoord ergens opschrijven. Op een stuk papier of in een beter geval in je GSM. Sommige mobiele telefoons hebben een functie om codes in te bewaren.
Verstoppen in een van de telefoonnummers is natuurlijk ook wel een mogelijkheid.

3.2. Methode 2:

Windows XP/Vista heeft standaard een functie om verloren wachtwoorden een halt toe te roepen. Windows kan een diskette aanmaken waarmee je, in nood, altijd in je account terug kan. Het maakt zelf niet uit of je het wachtwoord na het maken van de diskette hebt veranderd of niet.

Hiervoor ga je even naar het Configuratiescherm (klassieke uitstraling) > Gebruikers.
Kies hier je account en kijk eens naar links (Screenshot).
In beide gevallen zal je een wizard zien waar je de Wachtwoord reset disk kan maken.

3.3. Methode 3:

Bij Windows XP/Vista kan je bij het aanmaken van je wachtwoord een hint geven. Bij het inloggen in je account kan je deze hint dan even nakijken voor als je het even vergeten bent.

3.4. Methode 4:

Zorg dat het beheerders account van je computer aan staat en dat je het wachtwoord weet! De beheerder (admin account) kan wachtwoorden wijzigen zonder het vorige wachtwoord te weten. Om dit wachtwoord te wijzigen ga je naar Start > Uitvoeren > compmgmt.msc en je volgt de screenshot.
Als hij uitgeschakeld is (is standaard bij Windows Vista) dubbelklik je erop en zet je hem aan.

4. Oeps: Toch vergeten4.1. Online wachtwoord

Tja het komt wel eens voor dat je het vergeet. Bij forums kan je simpel op de Wachtwoord vergeten link drukken. Bij netbanken vraag je even een nieuw wachtwoord aan maar bij een computer?

4.2. Windows ~ Wachtwoord terughalen

Windows maakt bij het installeren altijd een account aan die alles kan en alles mag: de administrator.
In tegenstelling tot Windows 2000 is het bij Windows XP iets moeilijker om erin te geraken maar nog nog altijd een koud kunstje. In Vista echter is de Administrator standaard uitgeschakeld. Niemand kan erin met zijn voor- en nadelen.

Het Admin account kunnen we gebruiken om wachtwoorden te wissen. Dit kan ook met een account met Admin rechten. Ben je echter alleen op de computer dan ben je afgewezen op dit account.
Als je dit wachtwoord helaas ook vergeten bent kun je het eigenlijk een beetje op je buik schrijven. Andere manieren ken ik helaas niet :d.

4.3. Admin Account gebruiken

Randinformatie

Opmerking: Heb je nog een account met admin rechten dan is deze stap niet nodig
Het Admin Account kan je gebruiken door bij het inlogscherm (van XP/Vista) 2 maal op Ctrl + Alt + Del te drukken. Normaal gezien krijg je nu het klassieke Windows Logon, zoals dat van Windows 2000, te zien. Hier vul je gewoon als gebruikernaam Administrator en zijn wachtwoord in.

4.4. Wachtwoord wijziging

Nu je ingelogd bent in een account met voldoende rechten om wachtwoorden te veranderen ga je naar Start > Uitvoeren > compmgmt.msc en je volgt de screenshot

5. Vragen?Stel ze gerust even op het forum onder de meest juist categorie.Dit artikel werd geschreven door SMG op zondag 19 november 2006 om 19:30 en werd sindsdien 40839 keer gelezen.

  • Pagina
  • 1 van 1

Bericht geplaatst door Wheeldigger op maandag 20 november 2006 om 09:23:24.
Wheeldigger's avatar
Multiviteit: 10188
Moderator
Er is nog een laatste redmiddel;
Er zijn progjes die passwords kunnen achterhalen die op de hd staan.
Hoewel dit legaal is, kan het ook illegaal gebruikt worden.
Laat het dus alleen met een mededeling, maar geen linkje.
Bericht geplaatst door SMG op maandag 20 november 2006 om 12:39:03.
SMG's avatar
Multiviteit: 12000
Moderator

Dixit

Dixit Wheeldigger op 20/11/2006 09:23:24:

Er is nog een laatste redmiddel;
Er zijn progjes die passwords kunnen achterhalen die op de hd staan.
Hoewel dit legaal is, kan het ook illegaal gebruikt worden.
Laat het dus alleen met een mededeling, maar geen linkje.
Hier moet je wel zeker mee oppassen! Je bent met wachtwoorden bezig en sommige wachtwoorden zijn zeer privacy gevoelig.
De verschillende tools beloven veel maar of ze dit ook waar maken is maar de vraag. Zoals ze altijd zeggen bij medicijnen: Lees aandachtige de bijsluiter! (maar dan de gebruikersvoorwaarden).
Bericht geplaatst door een gast op vrijdag 15 augustus 2008 om 17:18:57.
is er een mogelijkheid dat ik die link van jou kan krijgen?
Bericht geplaatst door een gast op woensdag 5 november 2008 om 21:03:40.
hoi,

Ik heb een probleem met mijn computer help!!!!
als ik de compter opstart windows XP dan kom ik niet verder dat wachtwoord de computer geeft aan dat account niet aanwezig is.
Maar op de computer staan belangrijke info.
Hoe is het mogelijk om die info er toch af te krijgen???
weet jij het antwoord help mij dan even.

groetjes,

j

Opmerking van de crew

Je kan best een nieuw onderwerp in het correcte subforum starten. Zo kan je nadien je vraag snel terugvinden en blijft alles overzichtelijk ;).
SMG
Deze tekst werd het laatst bewerkt door SMG op zondag 16 november 2008 om 10:49:04.
  • Pagina
  • 1 van 1