Hoe kan ik de melding in Firefox "Script reageert niet" uitschakelen?

Trefwoorden: Firefox, dom.max_script_run_time

1. Inleiding en probleemstelling


De mensen die gŽupgradet zijn naar Firefox versie 1.5 (of hoger) of deze recent geÔnstalleerd hebben, kunnen al wel eens op volgende foutmelding zijn gestoten:


http://www.multidesk.be/upload/artikels/181/1.png


Deze functionaliteit die deze foutmelding genereert is heel handig voor websites die daadwerkelijk slordig omspringen met Javascript en je browser potentieel kunnen doen crashen. Het is echter best mogelijk dat je een hele lange/zware pagina hebt, waar eveneens javascript in wordt gebruikt, en dat het renderen van de pagina gewoon zeer lang duurt; irrelevant of er nu javascript nodig is om deze pagina te doen werken of niet.

Het is echter ook mogelijk dat er websites zijn die gewoon zeer hard vertrouwen op Javascript, zeker met recente technologieŽn als AJAX. Deze websites hebben gewoon een langere executietijd nodig. Het (misschien) verbazingwekkende hieraan is, dat zelfs grote websites als de e-maildienst van google, GMail, in sommige gevallen problemen hebben hiermee.

2. Oplossing


Je kan het tonen van de foutmelding echter uitstellen door Firefox aan te geven dat hij meer tijd mag nemen om een pagina te verwerken. Standaard zal de browser reeds na vijf seconden je de bovenstaande melding voorschotelen. Om dit te wijzigen, open je je Firefox-browser en typ je in de adresbalk about:config in. Er verschijnt nu een lijst met waarden die je kan gebruiken om je Firefox te configureren, zonder dat je hiervoor specifiek een GUI nodig hebt.

Zoek nu in de lijst naar het item dom.max_script_run_time of typ (een deel van) de naam in in het tekstvak bovenaan (dit tekstvak is een filter en laat je toe om snel waarden op te zoeken in de lange lijst eronder).

2.1. dom.max_script_run_time komt voor in de lijst

Dubbelklik op het item zodat er een kader verschijnt waar je een waarde in kan voeren. Deze waarde bepaalt hoelang het script de tijd krijgt om Javascript-code te verwerken. Geef in dit vak dan ook een nieuwe, hogere waarde in. Indien je Firefox bijvoorbeeld 20 seconden de tijd wil geven, typ je in het tekstvak het getal 20 in.

2.2. dom.max_script_run_time komt niet voor in de lijst

Klik met je rechtermuisknop ergens in het venster zodat er een menu verschijnt. Uit dit menu kies je achtereenvolgens de opties Nieuws -> Integer. Er zal nu een nieuwe waarde worden aangemaakt, welke je de naam dom.max_script_run_time (let op het punt na dom) geeft. Wanneer je wordt gevraagd welke waarde je wenst in te voeren, geef je het getal van je keuze in. Indien je Firefox bijvoorbeeld 20 seconden de tijd wil geven, typ je in het tekstvak het getal 20 in.

3. Tot slot


Wanneer je deze waarde slim weet te gebruiken, kan het je surfervaring met de Firefox-browser een stuk aangenamer maken, zeker op computers die niet over bergen rekenkracht beschikken. Vergeet echter niet dat een te extreme (hoge) waarde nefast kan zijn voor je surftocht in Firefox, aangezien scripts die effectief fouten bevatten, nu ook een langere uitvoertijd krijgen.

Experimenteer een beetje met de waarde, tot je tevreden bent.

Indien je nog vragen hebt, kan je hier (zoals altijd) voor terecht in onze forums.Dit artikel werd geschreven door Martijn op zondag 13 augustus 2006 om 10:58 en werd sindsdien 6250 keer gelezen.

  • Pagina
  • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij dit artikel geplaatst.
  • Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan het artikel, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij dit artikel hieronder.
  • Indien je andere commentaar (iets wat niet meteen functioneel bijdraagt aan het artikel zelf) hebt, kan je een bedankje formuleren via de koppeling Plaats een bedankje bij dit artikel hieronder.