Ik wil mijn website aanpassen, maar hoe zorg ik ervoor dat mensen mijn website kunnen blijven vinden?

Trefwoorden: SEO, zoekmachine, website, optimalisatie

 • Een website staat of valt met bezoekers.
 • Bezoekers komen meestal terecht op een website via een link op een andere webpagina.
 • Links zijn de basis van het Internet.

Drie feiten die onomstotelijk de waarheid reflecteren; je website mag nog zo goed gebouwd zijn (zowel op technisch als op inhoudelijk/tekstueel vlak), maar als mensen hem niet kunnen vinden, mis je hoogstwaarschijnlijk je doel.

1. Inleiding


Zoekmachines zijn de dag van vandaag enorm machtig geworden op dit vlak. Hoeveel percent van de Internetgebruikers surft naar Google als hij/zij iets moet opzoeken? The big G bepaalt in Europa momenteel grotendeels of je website volk over de vloer krijgt of niet, hoewel zoekdiensten als MSN Search ook hun opmars beginnen te maken. Daarnaast zijn er de vaste waarden als Yahoo en Altavista en zelfs lokale zoekmachines als Ilse die de populariteit van je bladzijden Internetgeschiedenis mee zullen bepalen.

Een webmaster moet op dit moment niet enkel meer goed zijn in het effectief coderen en lay-outen van pagina's, maar ook in de hele marketing (want dat is het in principe) die erachter schuilt. In het Engels heeft men hier een mooi acroniem voor, zijnde SEO oftewel: Search Engine Optimalisation. Natuurlijk is ook deze term weer mooi letterlijk vertaald naar het Nederlands, waardoor we uitkomen bij ZMO oftewel: Zoekmachineoptimalisatie.

2. Wie niet weg is...wordt gezien!


Op het wereldwijde web zijn genoeg meningen te vinden over hoe je je website nu precies aantrekkelijk kan maken voor zoekmachines. De waarheid is dat zoekmachines continu hun zoekalgoritmen aanpassen om zo de gevonden informatie nog waardevoller en meer gefilterd van bogus hits (oninteressante links die je aandacht trachten af te leiden). Het is daarom (in mijn ogen) veel nuttiger om te praten over hoe je zoekmachines op je website kan houden dan over hoe je ze je website kan vinden.

Een probleem waar veel webmasters (al dan niet in spe) mee zitten, is dat van redesignproces. Je hebt net je website in een nieuw (strak?) kleedje gestoken, met als gevolg dat je website niet meer in de eerste 10 zoekresultaten op Google voorkomt. Moord, brand, ramp want nu zie je ook je bezoekersaantallen teruglopen. Een vicieuze cirkel waarbij je enkel tijd nodig hebt om eruit te ontsnappen denken velen... Toch is het niet zo. Een doordacht gebruik van redirects kan veel problemen voorkomen en soms zelfs oplossen.

Wanneer je de informatie op je website bij een redesign ook daadwerkelijk verplaatst (het internetadres om deze informatie te benaderen dus verandert), moet je opletten dat je geen dode links creŽert. Doe je bezoekers (en dus ook de zoekmachines ;)) een plezier en zorg ervoor dat het oude adres blijft functioneren. Je hoeft hiervoor helemaal geen ellenlange scripts te schrijven. Neen, naargelang de taal die je gebruikt, is het meestal slechts enkele regels (typ)werk. In de tekst hieronder kan je duidelijke en meteen bruikbare voorbeelden van code terugvinden.

3. Voorbeelden van de concrete implementatie


Zoals je zal merken, verschillen alle voorbeelden niet zo heel erg veel van elkaar. Ze maken allemaal gebruik van de http-statuscode 301 om aan te geven dat het hier om een permanente verandering gaat. Dit moet de bezoekers (zij het mensen, zij het computers/bots) toelaten om de nodige wijzigingen in hun bookmarks aan te brengen.

3.1. .htaccess

CODE
 1. Redirect 301 /oudbestand.html http://www.example.org/nieuwbestand.html
 2.  
 3.  


De werkwijze via .htaccess is degene die ik zou aanraden. Ze is zonder twijfel de meest snelle en betrouwbare, aangezien je geen bestand moet gaan openen. Je kan dus gerust de oude bestanden verwijderen, zonder dat je een 404 - Page not found-melding zal te zien krijgen. Vergeet overigens niet de blanco regel onderaan de code mee in je document te zetten ;).

3.2. PHP

PHP
 1. <?php
 2.  
 3. header("HTTP/1.1 301 Moved Permanently");
 4. header("Location: http://www.example.org/nieuwbestand.html");
 5.  
 6. ?>


Zoals je ziet, moet je hier niet aangeven wat de naam/locatie van je oude bestand is; je moet deze code dan ook in je oude bestand plaatsen... Het probleem hierbij is dan ook dat, wanneer je heel veel bestanden hebt verplaatst, je met heel veel oude bestanden blijft zitten. Onthou bovendien dat er voor deze code geen output mag plaatsvinden; zelfs geen spatie.

3.3. ASP

CODE
 1. <%@ Language=VBScript %>
 2. <%
 3.  
 4. Response.Status="301 Moved Permanently"
 5. Response.AddHeader "Location", http://www.example.org/nieuwbestand.html
 6.  
 7. %>


Ook hier dezelfde werkwijze als bij PHP, enkel een andere code natuurlijk ;).

3.4. ASP.NET

CODE
 1. <script runat="server">
 2. private void Page_Load(object sender, System.EventArgs e)
 3. {
 4.        
 5.         Response.Status = "301 Moved Permanently";
 6.         Response.AddHeader("Location", "http://www.example.org/nieuwbestand.html");
 7.        
 8. }
 9. </script>


3.5. JSP (Java)

CODE
 1. <%
 2.  
 3. response.setStatus(301);
 4. response.setHeader("Location", "http://www.example.org/nieuwbestand.html");
 5. response.setHeader("Connection", "close");
 6.  
 7. %>


3.6. CGI-Perl

CODE
 1. #! /usr/bin/perl
 2. use cgi;
 3. my $cgi = cgi -> new();
 4. print $cgi -> redirect(
 5. -location => 'http://www.example.org/nieuwbestand.html',
 6. -status => 301,
 7. );


3.7. ColdFusion

CODE
 1. <.cfheader statuscode="301" statustext="Moved permanently">
 2. <.cfheader name="Location" value="http://www.example.org/nieuwbestand.html">
Dit artikel werd geschreven door Martijn op maandag 16 januari 2006 om 15:49 en werd sindsdien 2503 keer gelezen.

 • Pagina
 • 1 van 1

Geen reacties gevonden
Er werden nog geen reacties bij dit artikel geplaatst.
 • Indien je denkt iets te kunnen toevoegen aan het artikel, kan je zelf een reactie schrijven via de koppeling Plaats een reactie bij dit artikel hieronder.
 • Indien je andere commentaar (iets wat niet meteen functioneel bijdraagt aan het artikel zelf) hebt, kan je een bedankje formuleren via de koppeling Plaats een bedankje bij dit artikel hieronder.