Hoe kan ik mijn PC op een bepaald tijdstip automatisch laten afsluiten in Windows?

Trefwoorden: Afsluiten, Shutdown, Herstarten, Restart

Dit artikel werdt bijgewerkt door SMG op woensdag 15 januari 2008 en op vrijdag 11 december 2009.

1. Inleiding


Soms heb je het wel eens voor, je moet weg van je computer maar bent nog iets aan het downloaden, updaten, ... Of je hebt een computerpark en je wilt alle PC's om 18 uur uitschakelen.
Je kan dan je PC aan laten staan en veel stroom verbruiken terwijl je PC juist niets aan het doen is. Dit is natuurlijk minder prettig voor je energie factuur.

In dit artikel leg ik jullie uit hoe je simpel een PC automatisch kan uitschakelen zonder enige kosten.

2. WANNEER NIET TOEPASSEN!!!


We gaan hier uitleggen hoe je een computer moet uitschakelen zonder dat hier op het moment zelf een persoon aan te pas komt. Wij raden je dan ook ten strengste aan om dit niet te gebruiken terwijl je computer mogelijk systeem kritische dingen aan het doen is zoals defragmenteren, installeren van programma's of updates, backuppen van belangrijke gegevens, ...
Wees 200% zeker dat je computer op het moment dat hij begint af te sluiten dus niets belangrijks aan het doen is!
Multidesk.be is niet verantwoordelijk voor mogelijke hardware of softwarematige schade die eventueel kan veroorzaakt worden bij het afsluiten op een foutief tijdstip.

3. Met monitor shutdown


Om een computer op een desgewenst tijd uit te schakelen heeft thekid een klein programma gemaakt die dit proces makkelijk maakt. Het programma is volledig gratis en in 2 varianten te downloaden:

Om dit programma te gebruiken moet .net framework ge´nstalleerd zijn op je computer. Op de meeste computers (zoals Windows Vista en hoger) zal dit al aanwezig zijn, indien dit niet het geval is zal er wel een melding over gedaan worden.

Je kan dit programma gebruiken als je gewoon gebruik wilt maken van een timer om je computer uit te schakelen en een makkelijke manier wilt hebben om de timer ook te stoppen.

http://www.multidesk.be/bijlage/7c4101be12b7c7d861e0639b3e879b0d.png


De eer voor dit programma gaat natuurlijk geheel naar thekid voor het schrijven van het programma (meer info)
Onderstaande methode kan je nog steeds gebruiken, maar is wat meer bedoeld voor gevorderde gebruikers.

4. Shutdown.exe


Windows XP en later hebben allen een leuk bestandje mee gekregen genaamd shutdown.exe. Dit bestand kan je oproepen om je computer uit te schakelen (je hebt dus geen extra programma's nodig).

4.1. Argumenten

Shutdown.exe is een klein programmaatje dat werkt met argumenten (vaak gebruikt bij computernetwerken om andere computers uit te schakelen) of met de visuele gebruikersinterface. Als we naar Start > uitvoeren (run) > cmd gaan en intypen shutdown /? zien we dit een hele reeks aan commando's die je kan gebruiken.

We gaan de belangrijkste functie overlopen, maar besparen je de technische uitleg ;).

4.2. Gebruik

Als je Start > uitvoeren (run) > shutdown -i doet krijg je een schermpje te zien. Dit schermpje kan je gebruiken om je computer (en andere computers) uit te schakelen.

http://www.multidesk.be/bijlage/535ad9228f3c9da24c3f95977f071d39.png

 1. Druk eerst op Add en voer je eigen PC toe. Je hebt dan 3 keuzes om daar toe te voegen:
  • Computernaam: rechtermuisknop op mijn computer > Computer name
  • IP adres: start > uitvoeren (run) > cmd > (in de CMD) ipconfig
  • Loopback adres: 127.0.0.1 (simpelste methode maar je moet wel verbonden zijn met een netwerk!!!)
 2. Bij What do you want these computers to do kies je wat je wilt: Herstarten of uitschakelen.
 3. Warn user doet letterlijk wat het zegt, de gebruiker waarschuwen dat zijn/haar computer uitgeschakeld wordt. Je ziet hier ook een tellertje bij staan, deze zal eerst aftellen en nadien pas uitschakelen (zo kan je de actie ongedaan maken > bespreken we later). Het tellertje zelf moet een getal zijn van 0 tot 600, hier zit al meteen een klein probleem als je graag een teller opzet van langer dan 600 sec (dit bespreken we eveneens later).
  Indien je dus kiest om geen waarschuwing te tonen zal de PC meteen uitschakelen.
 4. Shutdown event tracker: In sommige gevallen moet je dit ingeven voordat je op OK kan drukken. Je kan hier dus simpelweg gewoon een letter of tekstje invullen (is eigenlijk niet zo belangrijk, heeft wat meer nut in bedrijfsnetwerken).
  Je kan hier eventueel iets grappig zetten, het is overigens het bericht dat getoond wordt als de computer aan het aftellen is.
 5. Druk nadien op OK en als je alles goed hebt ingevuld, zal je nu dit krijgen:

  http://www.multidesk.be/bijlage/8ed49e78cb3d76147230e517b5fb08c5.png

5. Taakplanner en shutdown.exe


Sommige mensen zullen het al door hebben met de titel. Ons vorig voorbeeld werkt goed als je graag een PC wil uitschakelen binnen een tijdsspanne van 600 sec. Vaak zal dit dus niet voldoen en moet je dus gebruik maken van een andere methode.
Hier komt de taakplanner goed van pas, mensen die Windows al vrij goed kennen zullen deze methode wel begrijpen. Maar aan de anderen: niet getreurd, we gaan er stap voor stap door ;)

5.1. Taakplanner

De taakplanner is een basis functie van Windows dat een bepaalde taak kan uitvoeren op een bepaald tijdstip. Als we dit dus gebruiken in combinatie met het kleine programma shutdown.exe hebben we wel een volledige vrijheid wat betreft het uitschakelen van een computer(park).
De taakplanner laat ons toe om een bepaalde taak uit te voeren iedere dag, week, maand, ...

5.2. Gebruik

Hoe gaan we te werk? In ons voorbeeld gaan we een computer willen uitschakelen.
 1. Ga naar start > configuratiescherm > Geplande taken
 2. Kies voor een nieuwe geplande taak
 3. We overlopen de wizard
 4. Bij de vraag welk programma hij moet uitvoeren druk je op Browse (bladeren). Kies voor C:\windows\system32\shutdown.exe (waarbij C:\ de schijf is waarop Windows ge´nstalleerd is). Druk dan op OK
  Schermafdruk
 5. Devolgende vraag die de wizard zal stellen is de naam van de taak en wanneer hij dit moet uitvoeren (dagelijks, wekelijks, maandelijks, 1 maal, bij het opstarten of wanneer ik inlog). Die 2 laatste zijn dus niet aangeraden omdat de PC dan uitschakelt als je hem aanlogt of op zet (je kan hier wel iemand behoorlijk mee irriteren).
  Kies wat je wilt en nadien kan je uitgebreider kiezen welk tijdstip
 6. Hier kan je kiezen welk tijdstip je neemt, naar gelang wat je bij de vorige stap invulde zal je dus nu andere opties krijgen.
  Deze zijn dus helemaal niet moeilijk om te begrijpen, het is simpelweg het moment dat je moet instellen wanneer jij graag de PC wenst af te sluiten.
 7. Volgende stap vraagt om een wachtwoord (bij de gebruikersnaam staat normaal gezien al iets, dit laat je dus staan). Bij het wachtwoord voer je het wachtwoord in van je gebruikersaccount (indien je geen wachtwoord hebt moet je dit instellen, anders zal het falen)
 8. In de volgende stap merk je dat we bijna aan het einde zitten, maar juich niet te vroeg, we moeten in de geavanceerde instellingen zitten. De vraag om de geavanceerde instelling te zien moet je dus aanvinken.
  Ben je te vlug geweest moet je niet alles opnieuw beginnen, je ziet bij de geplande taak meteen dat er eentje bij is gekomen (met de naam die jij hebt gekozen). Rechtermuisknop daarop en kiezen voor eigenschappen.
 9. In de geavanceerde instellingen moeten we nog iets klein toevoegen. Het programma'tje shutdown.exe zelf doet niets, je moet er argumenten aan meegeven (zie het deeltje over argumenten vroeger in dit artikel)
 10. Aan het eerste invoerveldje moeten we die argumenten toevoegen. Bekijk daarvoor even volgende schermafdruk:

  http://www.multidesk.be/bijlage/d78488d2a23a8e9133cfdb7f1faead5e.png

  Wij hebben volgende dingen toegevoegd:
  -s -f -t 1 (er staat dus nu C:\WINDOWS\system32\shutdown.exe -s -f -t 1)
  We verklaren:
  • -s: de s staat voor shutdown, we willen dat de PC afsluit. Als je liever een herstart wilt plaats je hier een r in de plaats van een s
  • -f: de f staat voor force, met andere woorden, alle openstaande programma worden geforceerd afgesloten.
   Hoewel dit brutaal klinkt moet je dit erbij zetten, als je een PC op laat staan, is die op dat moment bezig met iets (anders laat je hem niet opstaan :p). Om dus te voorkomen dat het programma moeilijkheden maakt met het afsluiten plaatsen we hier een force bij.
  • -t 1: de t en de 1 horen samen. Het is gewoonweg de tijd (zoals we gezien hebben daarstraks). We plaatsen een 1 om er iets te zetten ;)
  • Opm: Sommige computers (eerder server en bedrijfscomputers) zullen tegenpruttelen als je dit doet. Soms staan zij zo ingesteld dat je er een commentaar bij moet zetten. Dit kan je door volgend argument eraan toe te voegen:
   -c "afsluiten" -d p:0:0 (dit wil zeggen: commentaar is afsluiten, het is gepland, de reden is andere)
  • Als je op OK drukt zal hij opnieuw naar een wachtwoord vragen. Voer dus terug je wachtwoord in van je gebruikersaccount.
 11. Dat was het, de taak is gepland en zal uitgevoerd worden. Als je graag de tijd wilt veranderen zal je in de eigenschappen moeten gaan van de taak en daar op planning wijzigen.

6. Oeps ... Annuleren????


Indien je toch vroeger als gepland thuiskomt of je wilt je actie annuleren is dit ook mogelijk. Lees verder om het te weten te komen.

6.1. Geplande taak

Als je gebruik maakt van een geplande taak is het simpel om de actie te annuleren. Ofwel verwijder je de geplande taak ofwel kies je ervoor om deze even uit te schakelen.
Voor dat laatste gaan we naar de geplande taak en kiezen de eigenschappen ervan. Hier staat een optie bij om te geplande taak in of uit te schakelen.

6.2. Niet via geplande taak

Echter als je eerste methode hebt genomen en dus volgende scherm ziet:

http://www.multidesk.be/bijlage/8ed49e78cb3d76147230e517b5fb08c5.png

Kan je dit annuleren op volgende wijze:
Start > uitvoeren > shutdown -a
Met shutdown -a zal je als argument meegeven dat een lopende afsluiting geannuleerd moet worden. Indien succesvol zal het bericht weg gaan.

6.3. Geplande taak tijdens opstarten/inloggen

We hebben ook lichtjes gesproken over het irriteren van mensen door de taak te plannen telkens wanneer hij zijn PC opstart of inlogt. Het is altijd wel eens een leuke grap maar daar blijft het ook bij! Men kan immers de geplande taak niet verwijderen omdat als we inloggen meteen daarna de PC uitgeschakeld wordt.
Om dit ongedaan te maken moet je in veilige modus opstarten, inloggen en de geplande taak verwijderen. In veilige modus worden geplande taken niet uitgevoerd.

7. Toemaatje


Ik heb vaak gezegd dat men deze methode vaak gebruikt bij computernetwerken. Men kan dus via 1 computer meerdere computers uitschakelen.
Echter, het zit niet zo simpel in elkaar, je kan dus niet de computer uitschakelen van je buur. Je moet eerst rechten hebben op die computer om die actie uit te voeren.

Hiervoor heb je dus een server nodig die beheersrechten heeft over zijn computerpark. Als je dit dus niet hebt zal je telkens een foutmelding krijgen dat je niet genoeg rechten hebt om de actie te kunnen voltooien.

8. Slot


Hoewel het allemaal wat moeilijk lijkt, is het echt niet zo moeilijk, het is alleen wat uitgebreid uitgelegd ;).
Indien je dus nog vragen of opmerkingen hebt kan je onderstaande links gebruiken om deze te stellen.

Als deze uitleg verhelderend en/of geld besparend werkt, gelieve dan een bedankje te plaatsen. Is altijd eens leuk om te lezen ;-). Dit artikel werd geschreven door SMG op vrijdag 8 juli 2005 om 16:20 en werd sindsdien 68098 keer gelezen.

 • Pagina
 • 1 van 1

Bericht geplaatst door een gast op donderdag 4 december 2008 om 04:51:49.
Is het ook mogelijk Windows in Slaapstand te zetten zodat ik 's morgens weer gewekt kan worden middels een online stream die ik via taakbeheer laat starten?

Opmerking van de crew

Je kan best een nieuw onderwerp in het correcte subforum starten. Zo kan je nadien je vraag snel terugvinden en blijft alles overzichtelijk ;).
Om het overzicht hier te bewaren, zal deze reactie in de toekomst verwijderd worden.

Martijn
Bericht geplaatst door melisa277 op zondag 22 april 2012 om 16:14:20.
melisa277 heeft nog geen avatar toegevoegd
Multiviteit: 0
als mijn pc automatish gesloot word waneer kan ik het terug open zetten?
Bericht geplaatst door een gast op woensdag 9 mei 2012 om 09:21:10.
nooit meer
Bericht geplaatst door een gast op zondag 3 juni 2012 om 21:01:23.
lol... ik wil ook graag 120 rijden op de snelweg, maar de motor niet hebben gestart....
 • Pagina
 • 1 van 1