Skinnen, de nieuwe trend. Hoe en waarmee.

Trefwoorden: skinnen, uxtheme, widget, bootscreen, bootskin, opstartscherm, neowin, style xp, windowsblinds, dock, samurize

1. Inleiding


Skinnen is een begrip dat vandaag meer en meer zijn intrede doet in het dagelijkse pc-gebruik.
Skinnen is dan ook meer dan een grafische oplikbeurt aan je pc te geven, het staat gelijk aan een eigen stijl ontwerpen. Als het ware kunst op de pc.

In dit artikel zal ik de manieren hoe je dit kan doen bespreken. Verwacht geen al te grote uitleg bij het gebruik van de programma's, verwacht eerder wat grasduinen door de skin wereld.

2. Een blik op de mogelijkheden


We zullen het verhaal laten beginnen bij het veranderen van de visuele stijl van je pc. Daar zijn 3 toonaangevende mogelijkheden voor.

 1. Gebruiken van Stardock's WindowsBlinds
 2. Het gebruiken van TGTsoft's StyleXP
 3. Het gebruiken Microsoft's Windows themawisselaar


De eerste 2 programma's zijn grote concurrenten van elkaar, waarbij ik een grote voorkeur heb voor WindowsBlinds aangezien StyleXP meerdere foutmeldingen durft te geven. Bovendien is de skincommunity voor WindowsBlinds ongetwijfeld groter dan die voor Style XP, waarvan de grootste verzamelsite wincustomize is.

Het nadeel van het gebruik van extra software is dat dit allemaal randapparaten zijn die 'nodeloos' wat geheugen opslurpen. En in het geval van WindowsBlinds en zijn concurrent is dit nog redelijk veel.
Vandaar er nog een 3de mogelijkheid bestaat die mijn volledige voorkeur heeft. In windows XP zit standaard een themawisselaar ingebouwd, iets wat jullie allemaal wel kennen. (rechtermuisklik op het bureaublad > eigenschappen) Jammergenoeg heeft Microsoft hier een beveiliging ingebouwd om misbruiken te vermijden. Je kan dus niet een willekeurige skin gaan download en die dan gebruiken. Om dit te kunnen doen bestaat heeft neowin (skincommunity) een UXtheme Multi-Patcher uigebracht. Na deze te gebruiken kan je pc willekeurige thema's of visuele stijl bestanden installeren. Primaire downloadsite hiervan is ongetwijfeld Deviantart, maar omwille van zijn traagheid kunnen Neowin, Customize, Aqua en Aero-soft en anderen ook bekoren.

Als je niet zo bent aan het downloaden van een skin kan je ook altijd je eigen skin maken (of een mod op een andere skin, niet releasen zonder toestemming dan!) verwacht wel dat daar veel tijd in zal kruipen. Daar zijn verschillende programma's voor te vinden, kijk even op Stardock.

3. De uitvoering


Nu we weten wat het meest geschikt is om het uiterlijk te veranderen willen we natuurlijk een stap verder.

3.1. Het veranderen van het welkomsvenster

Volgende stap is het inlogscherm of het welkomsvenster te gaan veranderen.Hierover is nogal wat verwarring op het net. Stardock heeft ook een tool daarvoor maar dit raad ik af omwille van een beperktheid van skins voor deze software (of toch geen mooie). Ik gebruik Logon Loader. Een heel simpel programmaatje dat perfect doet wat het moet doen. Skins hiervoor zijn vooral te downloaden op Deviantart.
Skins aanpassen is hier veel gemakkelijker.
Deze skins werken namelijk verder op het bestand loginui dat zich ergens in je Windows map bevindt. Met een resource hacker (bv ResEdit) kan je gemakkelijk het bestand openen en afbeeldingen veranderen (achtergrond enz.)

3.2. Het veranderen van het bootscreen

Om alles asorti te maken kan je nog je bootscreen veranderen. Jammer genoeg is je bootscreen beperkt in kleuren. Om je bootscreen te veranderen raad ik Stardock's Bootskin aan, simpel in gebruik en heel licht. Bootscreens zijn in overvloede te vinden op Wincustomize.

3.3. Het aanbrengen van gadgets op je desktop

Heel veel skinners werken met gadgets op hun desktop, zoals bijvoorbeeld een dock, of een mediaspeler ge´ntegreerd in je desktop, enz.

Ik zal de verschillende dingen wat bespreken.

3.3.1. Het aanbrengen van een 'Dock'

Veel skinners zijn 'jaloers' op het succes en de gebruikersvriendelijkheid van de dock bij OS X. Vandaar er meerdere tools op de markt zijn gebracht die een dock op je desktop te voorschijn toveren. Een greep uit het gamma.

 1. Stardocks's Objectdock
 2. Moby Dock
 3. YZ Dock


Stardock's Objectdock is misschien de meest gekende, het is gebruiksvriendelijk, maar volgens mij wat te zwaar.

Moby dock heb ik nog niet uitgeprobeerd, maar door het ontbreken van verschillende docklets voor deze dock, zal ik het waarschijnlijk niet uitproberen.

Tenslotte komen we bij de YZ dock, jammergenoeg is het verdelen van YZ dock stopgezet op aandringen van Apple (gaat Apple de microsoft toer op?). YZ dock is nagenoeg een volledig replica van de Dock bij OS X. YZ dock is gebruiksvriendelijk en licht, jammer genoeg mag ik hier geen link bijzetten, maar na wat google searches vind je bijna zeker nog ergens de laatste versie.

Daarnet haalde ik Docklets aan. Wat zijn Docklets nu precies?
Docklets zijn een soort van kleine tools die je in je dock kan 'werpen'. Deze tools kunnen alle vormen aannemen. Bv; een klok, een mediaspeler, een systeemmonitor, temperatuurmonitor enz. Dockex bied er enkele aan.

3.3.2. Het aanbrengen van Desklets

Velen willen op hun bureaublad enkele tools, die ze dus in enkele ogenblikken kunnen gebruiken. Voorbeelden zijn notabriefjes, kalenders, rekenmachine, rss lezer, enz
Dit worden Desklets of Widgets genoemd. Laat hierover geen verwarring ontstaan, Apple heeft dit niet uitgevonden.

Ook hiervoor zijn enkele tools beschikbaar. Een opsomming van de belangrijkste;

 1. Stardock's Desktop X
 2. Samurize, Konfabulator
 3. Avedesk
 4. ...


Stardock's DesktopX heeft onlangs een nieuwe versie uit, die ik nog niet heb kunnen testen, versie 2 die ik wel heb kunnen testen was niet echt goed, want het gebruikte vooral veel systeembronnen. Verder was de interface crappy en nogal buggy.
Vandaar ik eigenlijk DesktopX afraad.

Samurize is iets minder gekend maar een heel waardig alternatief, zowel stabiel als weinig geheugenverbruik.
In het zelfde huisje zit Konfabulator.

Avedesk is volgens mij het enigste 'echte' alternatief. Avedesk is de afkorting van Andreas VErhoeven, iemand die veel respect geniet in de skinning community.
Avedesk zit al enkele versies ver en is gratis te downloaden. Jammer genoeg gaat ook het geheugenverbruik mee omhoog samen met het versienummer. Niettemin draait Avedesk stabiel en zijn er veel desklets te verkrijgen. Vooral Dockex biedt er veel aan, ongetwijfeld zal je daar sysstats moeten downloaden voor volledige functionaliteit.

Onder deze Desklets wil ik graag ook Rainlender rekenen. Een apart tooltje dat uiterst handig is als je een kalender met notaruimte op je bureaublad wil.

3.4. Shell32 aanpassingen

Ik stop nog even bij het aanpassen van de shell.
De shell is zoals het woordje het zegt een omhulsel van je besturingssysteem. In de shell zitten alle afbeeldingen die je zit, zoals bijvoorbeeld de pijltjes in explorer.
Velen willen dat deze afbeeldingen passen bij de rest van hun visuele stijl.

Dit kan met volgende toonaangevende manieren

 1. Stardock's Iconpackager
 2. YZ toolbar
 3. handmatige de shell wijzigen


Iconpackager is een redelijk krachtige tool om je iconen te gaan veranderen. Bv; voor mappen, printers, applicaties etc. Op Wincustomize en Deviantart kan je veel iconen vinden.

YZ toolbar is een zeer licht programmaatje die iconen in verkenner zal aanpassen. Hieronder verstaan we de iconen zoals het pijltje vooruit, map omhoog, enz.
Dit is gratis software en de toonaangevende software.

Uiteindelijk kan je ook zelf je shell aanpassen, en dit kan perfect via ResEdit. Als je shell32 zal openen mag je je verwachten aan enorm veel iconen. Vandaar dit ook de manier is die het meeste werk kost. Als je sommige iconen zal willen veranderen zal je echter wel beroep moeten doen op deze manier.

4. Tot slot


Hier sluit ik dit artikel af, ik wil er enkel op wijzen dat de skin community voortdurend in beweging is en er voortdurend nieuwe versies op het net gegooid worden (ik denk aan het nieuwe belovende programma Kapsules).
Hier heb ik gepoogd jullie een introductie te geven van welke dingen en waarmee je ze kan veranderen.
Ik wil benadrukken dat wat je met je pc doet op eigen risico is. Soms is het beter een backup te maken i.p.v. te prutsen.
Als je enige hulp nodig hebt hoef je niet aarzelen om een onderwerp te starten in de forums.

Ik ben nog aan het twijfelen om uitgediepte artikels te gaan schrijven over de verschillende software.

 • REFERENTIES

 • Windowsblinds
  Style XP
  Neowin UXtheme Multi-Patcher 4.0
  Wincustomize
  Deviantart
  Customize
  Neowin
  Aqua-soft
  Aero-soft
  Stardock
  Logon Loader
  ResEdit
  Bootskin
  Objectdock
  Mobydock
  Dockex
  DesktopX
  Samurize
  Konfabulator
  Avedesk 1.2
  Rainlendar
  Iconpackager
  YZ Toolbar
  KapsulesDit artikel werd geschreven door Didius op zondag 19 juni 2005 om 21:58 en werd sindsdien 10028 keer gelezen.

  • Pagina
  • 1 van 1

  Bericht geplaatst door rObkE op maandag 20 juni 2005 om 01:05:42.
  rObkE heeft nog geen avatar toegevoegd
  Multiviteit: 3765
  Vooral met Samurize vroeger veel gespeeld. :)
  Leuk progje.
  Bericht geplaatst door Didius op maandag 20 juni 2005 om 12:30:25.
  Didius heeft nog geen avatar toegevoegd
  Multiviteit: 228
  Was dat vroeger niet betalend?
  Bericht geplaatst door rObkE op maandag 20 juni 2005 om 13:03:14.
  rObkE heeft nog geen avatar toegevoegd
  Multiviteit: 3765
  Nee, al altijd gratis geweest, dacht ik?
  Bericht geplaatst door Wheeldigger op donderdag 11 augustus 2005 om 22:52:28.
  Wheeldigger's avatar
  Multiviteit: 10183
  Moderator
  Mijn beste skin is nog Windows-klassiek :D
  Bericht geplaatst door Kamikiller op dinsdag 16 augustus 2005 om 02:58:33.
  Kamikiller's avatar
  Multiviteit: 251
  window blind is toch betalend (tenzij je volledig heb)
  That's me
  • Pagina
  • 1 van 1