Als ik me aanmeld bij Windows 2000/XP, staat mijn toetsenbord op QWERTY. Hoe verander ik dit?

Trefwoorden: Keyboard lay-out, toetsenbordindeling, landinstellingen, talen
Het kan zijn dat je bij de installatie van je Windows 2000 of Windows XP hebt aangegeven om als standaard keyboard layout QWERTY te kiezen. Dit kan in het beste geval wat ongemakken met zich meebrengen, daar waar het in het slechtste geval serieuze problemen veroorzaakt (wachtwoorden die niet meer werken, et cetera).

Als je meerdere instellingen hebt, kan je steeds switchen tussen de talen onderling door gebruik te maken van de toetsencombinatie Shift + Alt. Als je echter de andere talen nooit gebruikt, kan je deze beter verwijderen. De methode om van keyboard instelling te veranderen, is lichtjes gewijzigd in Windows XP ten opzichte van Windows 98.

De werkwijze is als volgt: Ga naar ->Configuratiescherm->Landinstellingen en maak het tabblad Talen actief. Klik dan op . Er gaat nu een venster open, zorg ervoor dat het tabblad Instellingen actief is. In het kader onderaan het venster kan je de verschillende talen waartussen je kan wisselen (via Shift + Alt) bekijken. Selecteer nu één voor één de talen die je niet nodig hebt en klik op . Het is mogelijk dat je bij het verwijderen de melding krijgt dat een invoertaal niet verwijderd kan worden. Normaal gezien zou deze uit de lijst moeten verdwijnen als je je computer herstart.

Als je alle talen, op Nederlands(België) na, verwijderd hebt, kan je de venster sluiten door op te klikken bij het venster Tekstservices en invoertalen en nogmaals bij Landinstellingen.

Wanneer je bij het inloggen steeds een toetsenbordinstelling hebt die op QWERTY staat, kan het vervelend zijn om het inloggen vlot te laten verlopen. Ook al pas je bij alle gebruikers de invoertalen aan zoals hierboven uitgelegd staat, kan het zijn dat het inlogscherm nog steeds eist dat je je gegevens invoert via een QWERTY-lay-out. We zullen dus iets gehaaider te werk moeten gaan. Log in op een account met administratorrechten en ga naar ->Uitvoeren… en typ in het venster dat verschijnt de tekst Regedit, druk daarna op Enter.

De register-editor verschijnt nu. Volg de stappen die ik hieronder aangeef zeer nauwkeurig, een foute handeling in het register van je PC kan ernstige problemen veroorzaken!

Open achtereenvolgens volgende delen aan de linkerkant van het venster:

  • HKEY_USERS
  • .DEFAULT
  • Keyboard Layout
  • Preload


Klik nu in de rechterkant van het venster met je rechtermuisknop op 1 (heeft een icoontje met de letters ab ervoor) en kies Wijzigen uit het menu dat verschijnt. Zorg er dan voor dat de tekst in het dialoogvenster Tekenreeks bewerken de waarde 00000813 (let op het aantal nullen) krijgt. Als dat gebeurt is druk je op en sluit je achtereenvolgens de register-editor en Windows af. Wanneer je nu je Windows terug opstart, zou je normaal gezien gebruik moeten kunnen maken van de AZERTY toetsenbordlay-out.Dit artikel werd geschreven door Martijn op maandag 31 januari 2005 om 12:55 en werd sindsdien 21278 keer gelezen.

  • Pagina
  • 1 van 1

Bericht geplaatst door een gast op woensdag 20 april 2005 om 16:03:18.
Het kan normaal ook via de bios:)
Bericht geplaatst door Wheeldigger op woensdag 11 mei 2005 om 14:07:09.
Wheeldigger's avatar
Multiviteit: 10188
Moderator
Neem een qwerty knoppenbord..........
Bericht geplaatst door een gast op woensdag 22 mei 2013 om 11:42:50.
Hallo Martijn,

Bedankt voor de goede instructies. We kunnen nu op een normale manier inloggen zonder aan de juiste toetsen te moeten denken.(thumbsup)
Bericht geplaatst door een gast op maandag 18 november 2013 om 11:32:25.
00000409 ingeven ipv 00000813 voor AZERTY
  • Pagina
  • 1 van 1