Hoe kan ik bepaalde domeinen (en/of advertenties) blokkeren in Opera?

Trefwoorden: Advertenties blokkeren, adfilter, adblocker, hosts

1. Inleiding


Advertenties zijn en worden de dag van vandaag meer en meer een plaag van de modale internetgebruiker. Waar afbeeldingen initieel bedoeld waren ter verduidelijking van legio lijnen tekst, kijken de meeste internetgebruikers ze nu met argusogen aan. Weken, maanden, jaren gingen voorbij, terwijl de advertenties op het Internet steeds in aantal toenamen. Om de wildgroei van advertenties tegen te gaan, werd er speciale software ontwikkeld die de toepasselijke naam add-blocker (reclameboodschapblokkeerder in iets meer Nederlands) werd geschonken. In eerste instantie werkte de software relatief goed; het ene pakket al wat beter dan het andere. Toen echter steeds meer mensen alternatieve browsers (Opera en Firefox om er twee te noemen) gingen gebruiken, daalde soms ook de effectiviteit van de addblockers...

2. Opera's ingebouwde addblocker


Opera speelt hier handig op in door het gebruik (en dus ook de aanschaf) van zulke externe software overbodig te maken. Je leest het goed, in principe heeft opera een volledig gratis ingebouwde addblocker! Om deze te activeren, moeten we een aantal stappen doorlopen. Zorg er wel voor dat Opera niet actief is wanneer je de aanpassingen aanbrengt.

2.1. Opera6.ini aanpassen

Zoek in dit bestand (dat je kan terugvinden in de map waar Opera genstalleerd staat) naar volgende regel:

CODE
 1. [Adv User Prefs]

Hieronder moeten we een regel toevoegen om Opera te vertellen dat we gebruik maken van een filter:

CODE
 1. URL Filter File=filter.ini


2.2. Filterbestand aanmaken en opvullen: websites/advertenties blokkeren en/of toelaten op basis van het adres

2.2.1. Basisstructuur voor het filterbestand

Je mag nu Opera6.ini sluiten en in dezelfde map een bestand met de naam filter.ini aanmaken. Breng onderstaande structuur aan in het zonet aangemaakte bestand:

CODE
 1. [prefs]
 2. prioritize excludelist=1
 3. [include]
 4. [exclude]


We overlopen even de verschillende regels:

 • Allereerst geven we aan dat de websites onder [exclude] voorrang krijgen op die onder [include]. Indien je dit net wil omkeren (bijvoorbeeld om enkel een website te laten zien), verander je de waarde 1 in 0.
 • Vervolgens treffen we een sectie aan die ons toelaat aan te geven welke website NIET geblokkeerd (oftewel toegelaten) moeten worden. Door hier een asterisk te plaatsen, geven we aan dat er geen enkele website geblokkeerd dient te worden.
 • Net daaronder treffen we een gelijkaardige sectie aan, maar deze dient net om het omgekeerde te bekomen. Alle websites die je onder [exclude] plaatst, zullen geblokkeerd worden.


2.2.2. En bepaalde website blokkeren

Bij wijze van voorbeeld blokkeren we de website http://www.example.org/.
CODE
 1. [prefs]
 2. prioritize excludelist=1
 3. [include]
 4. *
 5. [exclude]
 6. http://www.example.org/


2.2.3. En bepaalde website toelaten

Bij wijze van voorbeeld blokkeren we het hele Internet (en intranet), buiten http://www.multidesk.be/.
CODE
 1. [prefs]
 2. prioritize excludelist=0
 3. [include]
 4. http://www.multidesk.be/
 5. [exclude]
 6. *


2.3. Filterbestand aanvullen: websites/advertenties blokkeren op basis van een deel van het adres

Opera laat ons toe om een website te blokkeren indien we slechts een deel van een adres kennen. Hierdoor kunnen we een hele hoop advertenties standaard reeds blokkeren (zonder dat we weten door welke website ze gehost worden) doordat veel advertenties dezelfde naamgeving gebruiken. Onder [exclude kan je gerust volgende regels toevoegen:

CODE
 1. http://ad.*
 2. http://ads.*
 3. http://adserv*
 4. http://banner*
 5. http://count*
 6. http://*/ads/*
 7. http://*/Ads/*
 8. http://*/banners/*
 9. http://*/ad/*
 10. http://*/Ad/*
 11. http://*/banner/*


3. Hosts-bestand van Microsoft Windows


Ook Microsoft Windows kent een (gelijkaardige) vorm van advertenties te blokkeren, meer bepaald via het bestand hosts dat je standaard kan terugvinden in de map C:\WINDOWS\system32\drivers\etc. Dit bestand kan je gewoon openen met een plain text editor als Kladblok (Notepad) en aanverwanten.
De werkwijze is redelijk eenvoudig; je dient gewoon 127.0.0.1 in te typen op een nieuwe regel. 127.0.0.1 is een adres dat gebruikt wordt om je netwerkkaart te testen en enkel verwijst naar je eigen PC. Wanneer Windows een website bezoekt, wordt er eerst gekeken of het de domeinaam in het hosts-bestand staat. Als dit het geval is, moet de website niet meer opgezocht worden. Handig, want dan kunnen we gewoon aangeven dat onze advertentie niet opgezocht dient te worden... Achter 127.0.0.1 typ je vervolgens enkele spaties, zodat je cursor net ter hoogte van 'localhost' staat. Al wat je nu nog moet doen, is gewoon het domein waarop de advertentie wordt gehost, intypen. Om meerdere domeinen te blokkeren, maak je gewoon meerdere regels aan.
Probeer je hosts-bestand ook redelijk klein te houden. Sommige systemen hebben namelijk wel eens de neiging traag te beginnen werken als de hosts-files zwaarder wordt dan 100 KB.

Hou er wel rekening mee dat alle verwijzingen die je opneemt in je hosts-bestand gelden voor alle software op je PC, dus ook voor andere browsers; je blokkeert dus niet enkel de websites via Opera.

4. Advertenties blokkeren via Cascading Style Sheets (CSS)


Een werkwijze om ongewenste advertenties te blokkeren die met de dag aan populariteit wint, is deze die gebruik maakt van CSS. Opera heeft een goed uitgebouwde ondersteuning voor CSS waardoor het blokkeren van advertenties via een stylesheet tot de mogelijkheden behoort. Een concrete werkwijze met veel uitleg kan je hier terugvinden.

5. Externe software om advertenties in Opera te blokkeren


Zoals je reeds hebt kunnen lezen, heeft Opera perfect het potentieel om een bruikbare advertentieblocker te maken. Je kan echter ook gebruik maken van enkele reeds bestaande, externe, tools. We geven even een overzicht, waarbij de eerste link naar mijn mening de beste is vanwege het feit dat je geen bijkomende dingen moet installeren en de blocker op zowel Microsoft Windows als op Linux/Mac OS werkt. Op het moment van schrijven, zijn alle tools freeware.6. Slot


Ziezo, dat was alles. Ik hoop dat ik voor ieders bek wat spek heb kunnen leveren en je uiteindelijk voor jezelf kan uitmaken welke manier in jouw situatie de meest aangewezen is; succes!Dit artikel werd geschreven door Martijn op woensdag 8 oktober 2003 om 14:08 en werd sindsdien 8190 keer gelezen.

 • Pagina
 • 1 van 1

Bericht geplaatst door Suriv op zondag 26 februari 2006 om 19:42:30.
Suriv's avatar
Multiviteit: 7607
Moderator
prachtig! vooral voor diegenen die Opera gebruiken;)

Wel, ik werk met Opera 8.52,
dus ik vermoed dat dit het geval is voor alle Opera 8.x:

In Opera 8.x bestaat het bestand Opera6.ini niet!
Maar voor deze versie telt het bestand OperaDef6.ini.
Daar vind je precies dezelfde regels terug als in het artikel beschreven, en het werkt hoedanook.

Om deze blokkering tot bepaalde domeinen op te heffen ben je verplicht om de regel
URL Filter File=filter.ini
te verwijderen uit Opera6.ini of OperaDef6.ini.

Maar voor de rest een heel goed artikel!:)
Bericht geplaatst door een gast op woensdag 17 maart 2010 om 23:26:40.
Mooi artikel, alleen ik kan in de installatiemap van Opera zowel Opera6.ini als OperaDef6.ini niet vinden. Waar zou dat precies moeten staan?
 • Pagina
 • 1 van 1