Maximum connecties voor een windows 2000 of NT machine

Trefwoorden: maximum connecties windows NT 2000
Windows 2000 Professional heeft net zoals voorgangers Windows NT workstation 3.5, 3.51 en 4.0 een limiet van 10 gelijktijdige inkomende connecties. Dit kan je lezen in volgend Microsoft knowledge base artikel (http://support.microsoft.com/?kbid=122920)

In het artikel kan je ook terugvinden dat deze limiet zit ingebouwd in het volledige systeem, dus je kan deze limiet niet aanpassen.

Als een gebruiker aan een computer met Windows NT of Windows 2000 een connectie probeert te maken met een computer met Windows NT of Windows 2000 die reeds 10 verbindingen heeft, gaat hij volgende foutenboodschap krijgen:

"No more connections can be made to this remote computer at this time because there are already as many connections as the computer can accept."

Welke invloed heeft deze limiet nu concreet? Deze limiet werkt als volgt: telkens als een nieuwe computer connectie maakt met die NT of 2000 machine, wordt er een sessie opgestart. Er kunnen maximum 10 sessies tegelijkertijd lopen. Concreet kan het dus zijn als ťťn of meerdere sessies beŽindigd worden, dat er wel nieuwe computers kunnen toegelaten worden. Per sessie is het mogelijk om gedeelde mappen te raadplegen, gedeelde printers te gebruiken gedeelde protocollen (bvb: mail), benoemde tunnelprotocol, ... Dus die sessie omvat al deze zaken. Je zou het kunnen vergelijken met "ťťn sessie per computer", ookal is dit niet in alle gevallen correct.

Opmerkelijk is wel dat deze limiet niet noodzakelijk werkt voor derderangsproducten, producten die dus niet door microsoft ontwikkeld worden. Dus op die manier kan mogelijks dit probleem omzeild worden.

Eigenlijk is ditzelfde systeem ook terug te vinden bij Windows 98: daar is echter de maximum van connecties die is ingebouwd gelegd op een limiet van 100 sessies.

Wat is de motivatie achter dit systeem? Men veronderstelt dat als je meer connecties wil maken, dat je dan best een Windows 2000 server aanschaft. Een Windows 2000 server heeft niet deze ingebouwde limiet, maar werkt met CAL (client-access-licenties) ofwel in nederlands: cliŽntlicenties. Bij de installatie van een Windows 2000 server kan je standaard 5 CAL's gratis instellen. Bijcomende CAL's zal je dus moeten aankopen. Je kan zo'n CAL terug vergelijken met bovenstaande sessies: je krijgt enkel zoveel connecties als er CAL's beschikbaar zijn. Wil je dus 75 computers opnemen in een netwerk, en gebruik maken van gedeelde bronnen op een server, dan zal je 70 bijkomende CAL's moeten aankopen.

Bron: uit eigen ervaring en opzoekingswerk. Het is vrij vervelend om in klasverband 15 pc's te laten printen op een gedeelde printer die aan een Windows 2000 machine hangt!
Dus mogelijke oplossing: Ofwel een pc voorzien van Windows 98, want die heeft maximum 100 connecties; ofwel een Windows server machine installeren, en die voorzien van in totaal 15 CAL's (5 gratis + 10 extra betalend)

DragontuneDit artikel werd geschreven door dragontune op vrijdag 29 oktober 2004 om 19:00 en werd sindsdien 2554 keer gelezen.

  • Pagina
  • 1 van 1

Bericht geplaatst door justdust op vrijdag 11 maart 2005 om 13:24:02.
justdust's avatar
Multiviteit: 533
Freelance Astronaut
Of, in klasverband, een print / data serverke opzetten onder debian. Dan kan je die mannen ook ineens wijsmaken dat de wereld niet alleen om Microsoft draait.
I'll try everything once, twice if I like it...
  • Pagina
  • 1 van 1