Hoe pas ik de lijst met zoekmachines in het zoekveld van Opera aan?

Trefwoorden: opera, snel zoeken, zoekmachine, configuratie

1. Inleiding


De Opera-webbrowser laat standaard toe om via een snelle manier op het Internet te zoeken. Zo kan je via g zoekterm heel snel naar een bepaalde zoekterm zoeken, via Google.com.

2. Zoekmachines wijzigen


Belangrijk
Wanneer je bestaande configuratiebestanden van Opera gaat wijzigen, maak dan altijd eerst een back-up van de originele bestanden. Zo kan je snel terug de situatie herstellen indien je iets verkeerd doet ;).

2.1. Bestand met de zoekmachines openen

Stel nu dat je graag Google.be zou gebruiken, in plaats van Google.com, dan kan je dit in Opera eenvoudig doen. Het enige wat je hoeft te doen, is het bestand search.ini zoeken, dat zich in de map van Opera bevindt (standaard C:\Program Files\Opera). Open vervolgens dit bestand in een plain-text editor, bijvoorbeeld Notepad/Kladblok. Eenmaal je het bestand geopend hebt, zal je zien dat het is onderverdeeld in een aantal delen, waarbij elk deel een zoekopdracht via een andere zoekmachine voorstelt.

Het eerste deel ziet er min of meer uit als dit:

CODE
 1. [Search Engine 1]
 2. Name=&Google
 3. URL=http://www.google.com/search?q=%s&sourceid=opera&num=%i&ie=utf-8&oe=utf-8
 4. Query=
 5. Key=g
 6. Is post=0
 7. Has endseparator=0
 8. Encoding=utf-8
 9. Search Type=0


Het is mogelijk dat je, naargelang de versie van Opera die je gebruikt, iets andere regels terugvindt. De hoofdgedacht blijft echter wel hetzelfde en de meeste regels zal je sowieso terugvinden.

2.2. Wijzigbare opties

We overlopen kort waarvoor elke regel staat.

 • [Search Engine #]: Deze optie dient om de volgorde aan te duiden in de menu's en zijpanelen; [Search Engine 1], [Search Engine 2] et cetera. In latere versies kan dit aangegeven worden door een extra regel Position=# in te voegen, per zoekmachine.
 • Name: Dit is de naam die getoond wordt in het zoekveld en de menu's.
 • URL: Dit is het adres dat geladen zal worden, indien de zoekmachine wordt gebruikt. De ingevoerde zoekterm wordt aangeduid met %s.
 • Query: De zoekterm wanneer de POST-methode wordt gebruikt.
 • Key: De term waarmee een zoekopdracht via deze machine kan worden begonnen. Met het eerder vermelde voorbeeld in ons achterhoofd, zou je hier door g Multidesk.be in de adresbalk typen op Google.com kunnen zoeken naar Multidesk.be. Wanneer in je persoonlijke werkbalk een bepaalde zoekmachine niet voorkomt, ligt de oorzaak waarschijnlijk bij het ontbreken van een waarde bij deze regel.
 • Is post: Om aan te duiden of de zoekmachine de methode GET of POST gebruikt.
 • Has endseparator: Indien deze regel de waarde 1 heeft, wordt er na de regel in de menu's een horizontale lijn getoond.
 • Encoding: Welke karakterset de zoekmachine dient te gebruiken.
 • Search Type: Het type van zoekmachine. 0 is standaard en zal voor alle zoekmachines correct functioneren, maar er zijn nog een hele hoop andere mogelijkheden. De waarde van deze regel bepaalt eveneens het icoontje dat gebruikt wordt. Het icoontje kan je instellen in het bestand buttons.ini.


3. Slot


Vanaf Opera 9 kan je eenvoudig de zoekmachines aanpassen via het tabblad Zoekmachines, te vinden via het menu Extra->Voorkeuren....Dit artikel werd geschreven door Martijn op woensdag 8 oktober 2003 om 14:04 en werd sindsdien 3584 keer gelezen.

 • Pagina
 • 1 van 1

Bericht geplaatst door rObkE op woensdag 29 september 2004 om 20:57:42.
rObkE heeft nog geen avatar toegevoegd
Multiviteit: 3765
Tip: Opsed is een handig programmatje waarmee je de zoekmachines kunt aanpassen. Nu moet je in theorie niet meer zelf search.ini aanpassen. :)
 • Pagina
 • 1 van 1